Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « spuchnieta buzia bojownika :(
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: spuchnieta buzia bojownika :(  (Przeczytany 6089 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 05, 2007, 10:30:59 »

Nie żebym popierał czy nawet akceptował trzymanie ryb w kulach, jednak myślę, że należy wspomnieć, iż ta 3l kula to prawdopodobnie największy zbiornik jaki ten bojownik widział w swoim życiu. Karmiony jest odpowiednio, wymiana wody (jeśli ryba nie jest przekarmiana) jest w akceptowalnych okresach czasu (podkreślam WYMIANA, bo w tych warunkach PODMIANY wody nie wchodzą w rachubę). Także myślę że autor wątku prawidłowo opiekuje się rybką, a jedynie wpadł w marketingową pułapkę i wybrał nieodpowiedni zbiornik.

PS: nie ma czegoś takiego jak biała ochotka. te białe robaczki to larwy wodzienia.  Wink
biorąc pod uwagę to że nie filtrujesz wody masz zero bakterii denitryfikacyjnych...
akurat o te bym się nie martwił (zresztą w kuli nigdy ich nie będzie, nawet przy filtracji - o ile pamiętam to bakterie beztlenowe), bardziej przydałyby się tu bakterie nitryfikujące, bo niby co tu denitryfikować skoro ten bojownik pływa w amoniaku
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2007, 11:22:34 wysłane przez lukas » Zapisane

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 05, 2007, 10:36:18 »

ojojoj... to ja już nic nie mówię...

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mastek
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 05, 2007, 16:42:35 »

hej. dzieki "lukas" wiesz co byla to wymiana wody, a wczoraj bylem sie dowiedziec wiecej o kulach i wiem ze nie jest to dobra rzecz i nie bede juz nigdy takich stosowal. Bojownik ten "byl" bo wczoraj opuscil nasz swiat ;( i jest mi niezmiernie przykro z tego powodu. Byl to prezent od mojej dziewczyny i jak kupowala "BANDYTE" to pytala sie sprzedawcy o okwaria jakie rybka ta musi miec  i on zaproponowal jej kule. Mam nadzieje ze zrozumiecie mnie, nie bylem swiadom ze trzymanie rybki w kuli bylo nieodpowiednie bo gdybym to wiedzial to dawno bym to zmienil. pozdrawiam
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 05, 2007, 17:59:27 »

wlasnie tak to jest, sam widzę nie raz w zoologu jak przedstawiciel z gatunku pseudoakwarystus sprzedawcós wciska młodym dziewczynom welony czy bojowniki do kuli. Takich buraków powinni odstrzelić w jakichś gettach.

Także to jest nauczka i dla ciebie i powinno być przestrogą dla innych że NIE SłUCHAMY SIE SPRZEDAWCOW W SKLEPACH ZOOLOGICZNYCH
Przestrzegając tego robimy wielki krok w szeroki świat porządnej profesjonalnej akwarystyki.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: