Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pantofelek- ;/  (Przeczytany 5454 razy)
toudi158
Nowy
*

« : Marzec 02, 2006, 22:33:13 »

na stronie jest artykuł o hodowli pantofelka, chciałbym spróbowac się z jego hodowlą ponieważ mam już narybek, i zanosi się że będzie go więcej dlatego jakby ktoś mógł prosto napisać jak go wychodować i..

"Łowimy go w następujący sposób: wodę z jakiegokolwiek zbiornika nabieramy do trzech słoików z tym, że do jednego z nich kładziemy wyjęte z dna gałęzie i zgniłe liście, do drugiego zbieramy rośliny np. moczarkę lub rogatek, a do trzeciego muł z dna. Tym sposobem w trzech naczyniach stwarzamy różne warunki życia dla pantofelków."

chodzi o to  że jest zima więc raczej nie pojade se na jeziorko i nie nabiore wody z liśćmi i gałęziami

baniak: 45l
obsada:
1 x glonojad
3 x kiryski (1 pstry,2 żółte)
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki
2-3x małe rybkowate coś :]

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2006, 22:54:29 »

zawsze możesz znaleźć jakiś niezamarznięty zbiornik obok elektrowni atomowej :wink: .
ja robie to w ten sposób ze na jakiś tydzień przed tarlem wlewam wodę do akwarium z gotowym rusztem lub kulkami szklanymi ostatnio. przez ten czas pierwotniaki same sie ¨biorą¨ w wodzie . jest ich pełno wszędzie wokol nas, tak jak glonów zresztą. po tym czasie woda robi sie mleczna i widać male robaczki na szybach .narybek po wykluciu zajada sie tym na pewno bo to ginie po kilku dniach. po tym czasie daje im juz naupikliusy artemii.
możesz postawić tez słoik ze skórka banana, albo dawać male ilości drożdży. zależy jaki to narybek - bo może wystarczy wlaśnie artemia. powodzenia.
toudi158
Nowy
*

lol
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2006, 23:01:24 »

"gotowym rusztem lub kulkami szklanymi"

powiedz jak dla kogoś co by pierwszy raz słyszał o tych rzeczach :]

obsada:
1 x glonojad
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2006, 10:58:01 »

a jaki to narybek ma byc ??

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2006, 14:17:22 »

Cytat: toudi158
"gotowym rusztem lub kulkami szklanymi"

powiedz jak dla kogoś co by pierwszy raz słyszał o tych rzeczach :]

ruszt robi sie żeby ryby nie jadły swojej ikry. jako ruszt stosowałem kiedyś siatkę plastikowa , teraz kładę takie kulki szklane- podpatrzyłem to na jakiejś stronie. kulki takie jakimi sie gra ¨w kulki¨. można kupić w sklepach cala siatki tego- ja pożyczam od moich córek. ikra wpada miedzy kulki i leży na dnie do wylęgu.
toudi158
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2006, 22:59:13 »

już wiem o jakie kulki ci chodzi,
chodzi mi o narybek bojownika, nie chciałbym je suchą karmą żywić, np. gupiki od razu suchą karmą żywiłem i przeżyły . a dwa na test w głównym zostawiłem i są jeszcze większe niż te przesadzone :]

obsada:
1 x glonojad
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2006, 23:48:41 »

Cytat: kafarski
zawsze możesz znaleźć jakiś niezamarznięty zbiornik obok elektrowni atomowej :wink: .

kafarski - w Szczecinie pod elektrownią Dolna Odra w październiku złowiono piranie Wink, więc nie musi być atomowa Wink
toudi158
Nowy
*

re
« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2006, 20:55:02 »

czy ktoś wyhodował sam pantofelka? bardzo mi to potrzebne aby mi ktoś nareszcie odpowiedział, i opisał .

obsada:
1 x glonojad
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2006, 21:42:50 »

hofdowanie pantofelka jest banalnie proste. Prawde mówiąć mi udało się hodowac 2 gatunki niestety nie znam ich nazw z czego jeden z pewnością był jakims pantofelkiem a dtugi to jakiś orzęsek ale pantofelkiem to raczej nie był. Tyle udąło mi się rozpoznac pod miktrokopem.
Sprawa jest prosta. zajrzyj tu:
Hodowla pantofelków by Tramal Wink

Pozdr

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: