Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « 60l,jakie najlepiej rybki do takiego aqwa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 60l,jakie najlepiej rybki do takiego aqwa  (Przeczytany 2005 razy)
ellma
Nowy
*

« : Marzec 03, 2006, 17:08:28 »

Mam problem z obsadzeniem zbiornika 63l, tzn. nie wiem  jakie rybcie mogłabym w nim trzymac,ale nie chciałabym drobnicy typu:gupiki,kardynałki,neonki itp. Bardziej interesują mnie np. pielęgniczki i oczywiscie jakies pozyteczne typu otoski i kiryski. Dodam że mam dosć dużo roślnek.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2006, 17:21:34 »

Z pielegniczek mozna trzymac w takim akwa ramiray, kakadu . Kakadu sie trzyma w heremie 1+2 . Nadno polecalbym otoski i kiryski. otoski zjdaja glony a kiryski oczyszczaja dno z pokarmu ktory opadl . No ale kirysy nie jedza samych resztek trzeba im dawac specjalne pokarmy ktore od rau opadaja na dno tabletki albo w granulacie. To samo z otoskami jka nie ma w akwa glonow to trzeba je karmic tabletkami z glonami  :wink:  

Pozsdro
ellma
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2006, 17:27:42 »

ok,a co do pielegniczki żółtej(borelki),moze ktoś sie wypowie bo powaznie zastanawiam sie nad kupnem jednej parki,do tego ze 3 otoski i jakas mała domiana kirysków. Słyszałam że pielęgnice niszczą rosliny,wykopują i podjadają,czy to prawda,borelki tak samo robią
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2006, 18:11:54 »

Gdzie kakadu do 63L ? Te ryby to max 100L, i w stadzie składajacym sie z 3-4 samiczek, a nie dwóch bowiem jedna silniejsza samica bedzie nekac druga, a w stadzie samiczek agresja sie rozłozy i oczywiscie do tego jeden samiec (w wiekszym akwa (np. 300L) kilka).

Polecałbym parkę ramirezek Wink Co do pielęgniczek zoltych (borelek)czytalem w magazynie akwarium, ze mozna i je trzymac parką albo i jak w haremie. Jaka jest prawda to nie wiem Smiley radzilbym porozmawiac z hodowcami tych rybek bo oni zawsze wiedza jaka jest prawda Wink Pielegnice to prawda, wiekszosc z nich kopie, wyrywa rosliny i zmieniaja wystroj akwa wg. ich upodobań. Ale pielęgniczki (do takich nalezą borelki, kakadu, ramirezy itd.) nie niszczą roślin Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2006, 18:41:20 »

Raffy troszkę moje obserwacje różnią się od tych danych co podałeś. Sam mam kakadu (1+2) w 63 litrach.  Jest wszystko ok, należy im stworzyc kryjówki  co najmniej jedna dla każdej samicy. U mnie na prawdę jest wszystki ok. Siedzą sobie koło norek i pilnują. Jedna samica jest większa od drugiej i nic jej nie robi pod warunkiem że nie zbliży sie do nie swojej kryjówki. Wcale nie gania jej po całym zbiorniku. Samiec tyle samo poświęca czasu dla jednej i drugiej.  Co za Gentelman Smiley

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
ellma
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2006, 18:44:59 »

Dzieki,myśle ze kupie jedną parkę borelek,do tego ze 3 otoski i ze 3,4 kiryski(jest taka mała odmiana,ale nie pamietam nazwy Sad ) Dorzucę do aqwa kokosa, podobno pielęgniczki je lubią :wink:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: