Kieło
Zainteresowany

|
 |
« : Luty 15, 2006, 00:46:02 » |
|
Witam Ponownie! Chcialem zasiegnąc waszej opini na temat mojego sposobu dostarczania CO2. Posiadam akwarium 60 litrow wraz z filtrem aquael fan 2. Zrobilem sobie bimbrownię. Nastepnie wezyk wychodzacy z gory filtra (ktory oryginalnie zasysa tlen) podlaczylem pod rozdzielacz dokladnie taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85699452#photo Nastepnie podlaczylem jeszcze dwa wezyki: pierwszy pobiera CO2 z bimbrowni, drugi zas pobiera tlen z otoczenia. W dzien, przy wlaczonym oswietlnieu zakrecam doplyw telenu, odkrecam zas CO2. Na noc Co2 jest zakrecone, odkrecam zas doplyw tlenu. Prosze o wasze opinie. Juz i tak tyle mi pomogliscie  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Akwarium 60 L roślinne, 102 L Malawi
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2006, 02:43:36 » |
|
W jaki sposób sprawdzasz ile CO2 dozowane jest do akwa ? Założyłeś jakiś licznik ? Druga sprawa to co dzieje się z CO2 po zakręceniu, wypuszczasz w powietrze czy zostaje w butelce ?
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Kieło
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2006, 10:48:01 » |
|
NIe stosuje zadnych licznikow. Widze poprostu ile babelkow uwalnianych jest do butelki z woda a takze obserwuje moje rosliny. Sa duzo zielensze i puszczaja babelki z tlenem. Ryby tez sie czuja ok. Zas po zakreceniu zaworku na noc CO2 zbiera sie w butelce. Myslisz Sebastian ze robie ok?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2006, 20:57:03 » |
|
Jeśli ilość podawanego CO2 dostarczasz na podstawie obserwacji roślin to w niedługim czasie w akwarium mogą zostać tylko rośliny. Powinieneś sprawdzić TWW i pH, dzięki temu odczytasz zawartość CO2 w wodzie. Zakrecanie CO2 i magazynowanie w butelce to dosyć ryzykowny sposób, albo rozszelni się bimbrownia, albo rozsadzi butelkę, jeśli na wężyku doprowadzającym CO2 nie masz zaworu przeciwzwrotnego to jeszcze zalejesz mieszkanie.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Kieło
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2006, 21:49:07 » |
|
Czyli nawet jezeli mam sporo roslin, intensywne oswietlenie i dostraczam CO2 z malej bimbrowni (zacier zrobiony z litra wody) to i tak grozi mi przedawkowanie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2006, 22:30:47 » |
|
przede wszystkim przy zakręcaniu bimbrowni grozi ci zalanie podłogi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kieło
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2006, 22:39:31 » |
|
Lukas o to sie nie boje bo mam zaworek zwrotny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2006, 23:01:55 » |
|
no to rozszczelni Ci się bimbrownia. Przeciez ten CO2 ciągle się tam produkuje, nawet kiedy bimbrownia jest zakręcona. Ale butelka ma ograniczoną pojemność i gaz nie będzie się tam zbierał w nieskończoność. Proawdopodobnie popękają sylikonowe uszczelnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kieło
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2006, 23:11:39 » |
|
Wiem macie racje. Co2 bede wypuszczal do otoczenia  W sumie nawet bez CO2 rosliny pieknie mi rolsy. Ale teraz jest jeszcze lepiej. Roznice widac w przeciagu 24 godzin  Jak sie nie myle to im mam wieksze zarybienie tym mniej Co2 i nawozu musze dostarczac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neo_ns
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 04, 2006, 10:00:27 » |
|
Ale Wy sie lubicie bawic. Od czasu kiedy zaczelem uzywac CO2 z bimbrowni czyli od okolo 6-9 miesiecy zawsze podawalem CO2 24h, poczatkowo przez pierwsze 2-3tyg tez zakrecalem na noc ale powoduje to wieksze wahania pH niz nie zakrecanie. Teraz od 2m-c uzywam 6kg butli wysokocisnieniowej CO2 i tez podaj 24h. Co do rozszczelnienia bimbrowni spowodowanej nadcisnieniem w butelkach to jest to raczej niemozliwe w ciagu okolo 12h gdyz ja w takich butelkach magazynowalem co2 nawet do cisnienia blisko 2,5-3 bar`ow.
|
|
|
|
|
|
112L 80x35x40 SUMP 39L AT-306 2000l/h h=200cm Woda:pH - 6,5 GH-8 KH-4 CO2-35 NO3-15 Ryby:3Bojowniki(on+2ona) 10xGupik Rośliny:Cabomby, Anubias, Rogatek sztywny, Moczarki, Limnofila wodna, Lileopsis nowozelandzki, Bakopa karolińska, Ludwigia płożąca
|
|
|
|