maryslesy
Nowy

|
 |
« : Luty 27, 2006, 20:47:16 » |
|
2 tgodnie temu kupiłam 6 gurami, codziennie ich doglądam, sprawdzam temp. wody itp. i na prawdę staram się żeby było im u mnie jak najlepiej. I nagle dzisiaj jedno z nich pływało nieżywe po powierzchni a drugie leżało na dnie i miało na sobie (ku mojemu wiekliemu zdziwieniu) małego ślimaka! (a ja nie choduje ślimaków). Proszę pomóżcie, bo ostatnią rzeczą jaką chcę to zrobić im krzywdę, a to że te 2 rybki nie żyją jest pewnie moją winą. Co mam zrobić? :cry:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blackmak
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2006, 22:00:44 » |
|
podaj jakies info o baniaku wodzie jak dlugo masz to akwarium jhaka temp wsio
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maryslesy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2006, 07:12:34 » |
|
temp wody mam24-25 stopni, w akwarium (50litrów) przez 2 lata miałam welony ale dostały ospy i ostał sie tylko jeden, więc go przełożyłam do mniejszego akwarium. Przed wsadzeniem rybek do tego większego myłam je i nawet zalewałam wrzątkiem żeby nie było żadnych bakterii, póżniej wlałam wzdatniacz wody a póżniej wode ...i...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2006, 08:42:16 » |
|
ajajaj ..podstawowe bledy wiec zostaly polenione..
rozejrzyj sie po forum, po artykulach, poradach. Nikt tu znas nie poleca uzdatniaczy gdyz to chemia, roznie moze podzialas na zywe organizmy, parametry wody. Akwarium powinno sobie postac bez rybek no chociarz tydzien ( a najlepiej 2).. poczytaj, masz po lewej stronie strony glownej Akwarium=> zalozenie, i pielegnacja.. wszystko jest :]
welon w mniejszym niz 50 l akwarium? a moze w kuli?
|
|
|
|
|
|
72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki
60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry
25l- red crystal, rainbow, white pearl
|
|
|
helios45
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2006, 09:23:41 » |
|
jestes poprostu morderca niewinnych rybek:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maryslesy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2006, 10:32:45 » |
|
welona trzymam w 35 litrowym akwarium; czy w takim razie mogę coś zrobić żeby reszta gurami nie zdechła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maryslesy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2006, 10:43:29 » |
|
jeśli nie wolno używać uzdatniczy to po co sa produkowane?! wcześniej zawsze odstawiałam wodę ale w sklepie doradzon mi kupno tego środka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2006, 11:13:30 » |
|
6 gurami do 50 litrow :?: Horror :!: własnie dlatego ci padly :!: za male akwa :!: no i ta chemia tez mogła "pomoc" :?
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2006, 12:15:21 » |
|
uzdatniaczy wolno używać. jeśli niszczą coś w wodzie to tylko rośliny na tym tracą. nie wolno ich używać w nadmiarze i bez potrzeby.napisz jeszcze jakiej wielkości masz te gurami i jaka odmiana, jest sporo gatunków gurami. po jakim czasie od dezynfekcji wpuściłaś te gurami ? o ślimaka się nie martw- taka jest ich rola w akwarium- sprzątają zdechłe ryby i zgniłe rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maryslesy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 28, 2006, 13:14:40 » |
|
3 mozainkowe i 3 złote o długości około 3cm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blackmak
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2006, 20:07:35 » |
|
mozajkowe ze złotymi? hmm wydaje mi sie ze to niezadobra obrsada, albo mozajkowe albo dwuplamiste wydaje mi sie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|