Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry - gH, kH, pH - powiązanie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry - gH, kH, pH - powiązanie  (Przeczytany 5355 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« : Luty 25, 2006, 16:12:41 »

Przed chwilka zrobilem testy wody (nie tej co mam w akwa Wink) i moje zdziwienie było całkiem spore gdyż:
gH - 0 (test Tetra - od razu zielony)  :roll:  :?:  :?:  :?
kH - 15 (Tetra)
pH - 8

Najbardziej zdziwila wartość gH. Jest duzo niższa (patrz zero) niz kH. Zawsze myslalem ze te dwa parametry są ze soba powiązane i gH >= kH, a tu taka niespodzianka :? I nie pomylilem sie ... 2x robiłem test.
Takimi parametrami tłumacze tez sobie podwyższone pH ...

Jak to w końcu jest ... ktoś mnie to wytłumaczy :?: :?: :?:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2006, 16:26:56 »

wynik twój jest co najmniej dziwny. zmierzyłem sobie dziś  też twardość i próbka nie zrobiła się w ogóle czerwona, tak jakby żółty płyn zagęszczał sie w wodzie tylko. może mam stary test tetry? kupie se nowy i zmierzę jeszcze raz.
zmierz dla odmiany wodę w akwarium.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2006, 17:08:02 »

Nie no w akwa jest git Smiley Natomiast to byl test wody ktora mogla by byc woda do akwa. U mnie w kranie sa takie parametry wody ze szkoda gadac (gH, kH w granicach 25 - st niem). Więc szukam alternatywnych i tanich zrodeł wody. To akurat byla woda sprzedawana normalnie w sklepach, cena przystepna, na etylkiecie pisalo ze zawartos subst. miner. ~125 mg/l wiec powinna byc miekka a tu taka niespodzianka :roll:
A tak kontynuujac co jeszcze moze byc w tej wodzie ze gH jest duzo mniejsze niz kH :?:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2006, 17:26:16 »

yyy...soda oczyszczona? nie wiem ale nie lałbym jej do akwarium.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2006, 18:09:59 »

W takim przypadku TWW = TWO, przekłamanie występuje dlatego że akwarystyczne testy na TWW dokonują pomiaru zawartości węglanów i  wodorowęglanów które są najczęściej związane z jonami powodującymi twardość. Jesli w wodzie jest dużo wodorowęglanów powiązanych z innymi kationami np sodu, testy pokazują
TWW > TWO a to nie jest prawdą. Tak więc woda którą masz jest miękka, ale ze wagledu na ilość sodu nie nadaje się do systematycznych podmian, lepiej kup demineralizowaną.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: