Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Mam chyba problem ale nie wiem jaki
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mam chyba problem ale nie wiem jaki  (Przeczytany 1779 razy)
grodzid
Nowy
*

« : Luty 20, 2006, 22:46:09 »

Witam,

Od ok. 3 miesięcy jestem szczęsliwym posiadaczem akwarium.
Na początku było wszystko OK ale jakieś 3 tygodnie temu zaczeło mi ubywać rybek.

Na samym początku było tak:
AKWA 60litrów, Turbofilter 350 z gąbką, grzałka 50W z termostatem i napowietrzacz włączany od czasu do czasu. Do tego kryptokoryny dwie, trochę moczarki kanadyjskiej i takiej trawki ciemnozielonej z wąskim listkami (nie wiem ja się nazywa)

Rybki były następujące:
parka danio pręgowanych (-1 ale to chyba samiec "za bardzo" lubił samicę)
6 neonków inesa (po dwóch tygodniach -6 - chyba pleśniawka)
2 kardynałki (jak na razie są)
1 zbrojnik (j.w.)
2 gupiki (rozmnożyły się Wink + 5 sztuk bo nie zauważyłem wcześniej)

Jakieś 2 miesiące temu doszły dwie parki mieczyków czerwonych i parka molinezji czarno-złocistych. I nie dawno 2 sztuki kosiarzy.

I tak jak pisałem zaczeło ich ubywać : najpierw stare gupiki i po dwóch trzech dniach młode. poźniej jeden mieczyk, parka molinezji i następnie parka mieczyków - wszystko w czasie jakiś dwóch tygodni Sad((((

Nie wiem co jest nie tak: cały czas takie same warunki, ten sam pokarm (Vipan + od czasu do czau trochę żywego).

Teraz jak się przyglądałem to ostatni mieczyk też jest tak jakiś ososwiały - albo gdzieś się przyczai albo pływa pod powierzchnią i łapie powietrze, i danio też jakieś dziwne - jakby bardziej wypukłe z jednej strony i nastroszoną łuskę ma.  

Jak by ktoś zechciał coś napisać to bym był bardzo widzięczny.

Pozdrawiam Darek
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2006, 00:31:15 »

Jeśli ryby dyszą przy lustrze wody to może brakować tlenu, sprawdziłbym też parametry wody pod wzgledem związków amonowych - to może być przyczyna śnięcia ryb.

385 l - dyskowce
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2006, 23:47:05 »

Wygląda to na jakąś chorobe ryb żyworodnych. niesttey jest ich coraz wiece3j. <Ma to związek z importem dalekowschodnim. Wraz z rybami przychodza horoby bakteryjne i wirusowe. Trudno w takich wypadkach coś dobrze doradzic. Przedewszystkim prz zakupie nowych ryb robic im kwarantanne. Po drugie trzeba zawsze dbac o czystość zbiornika - czeto ujest tak że importowane ryby ,, zmeczone podruża i innymi warunkami sa bardzo wrażliwe - stąd poszedł bym za radą  Sebastiana.
Podmiana wody to podstawa w leczeniu każdej nie zdiagnozowanej choroby tak samo zwiększenie natlenienia. Dopiero potem na ślepo mozna spróbowac z chemią. Na choroby nie przjewiające sie oznakami poasożytów czy grzybów dobry jest sera bactopur chc jak to bywa w leczeniu na ślepo może byc nieskuteczny (np. flexibakteriozy nie leczy)
przed użyciem zapoznac się z ulotka lub skonsultowac z wetereynarzem lub farmaceuta Wink
Pozdr.

112,25
grodzid
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2006, 20:32:50 »

Dzisiaj zakupiłem testy do wody i oto co mi wyszło :

pH - 7,8

twardość wody ogólna - 8 st. n

twardość wody węglanowa - 5 st. n

azotany ON3 - między 80 a 130

Chyba te azotany są nie bardzo. Muszę coś na to kupić - co byście polecali?

Odnośnie napowietrzania to filtr który mam chodzi od rana do wieczora i cały czas jest nastawiony na napowietrzanie.

Jeśli bym musiał podmienić wodę to ile byście sugerowali?

Pozdrawiam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2006, 20:46:16 »

Azotany rzeczywiście nie bardzo i to bardzo, zrób jak najszybciej 50% podmianę wody, ogranicz karmienie i po 2-3 dniach zrób 25-30% podmiane, po następnych 3 podobnie i tak aż do czasu gdy poziom azotanów będzie nie większy niż 20ppm, optimum to 5-10ppm i taką wartość należy utrzymywać.
Drugą sprawą którą muszisz zająć się to obniżenie pH, przynajmniej do 7.0. Pamiętaj że w wodzie zasadowej (a taką obecnie masz) związki amonowe szybko przechodzą w trujący amoniak - i tak jak pisałem wyżej to było przyczyną śnięcia ryb.

385 l - dyskowce
grodzid
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2006, 21:17:13 »

A tak przy okazji : jak myślicie czy do takiego akwa (60L) mogę założyć filtr zewnętrzny tzn myślałem o FZN1 albo FZN2 firmy AQUAEL??

I co ile karmicie rybki? Ja z reguły rano im wsypuje trochę płatków.

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: