Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Akwaria słonowodne - ujściowe
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwaria słonowodne - ujściowe  (Przeczytany 6413 razy)
bart_288
Nowy
*

« : Luty 24, 2006, 10:11:27 »

Witam
Poszukuje osób z doświadczeniem w chodowli ryb słonowodnych. Mam taki plan aby taki właśnie zbiornik postawić i mam kilka pytań:

1) Kolcobrzuch + żółtaczki indyjskie - co myślicie o takiej kombinacji
2) Skały - co myslicie o wapieniach w takim zbiorniku??
3) Roślinność - jakie rośliny w takie środowisko - mech??
4) Zasolenie - jak kontrolować i jakie powinno być, jak dawkować??
5) Oświetlenie - jakie??
6) Krewetka - czy w takim akwa utrzyma sie jakaś krewetka??
7) Zbrojnik - jaki zbrojnik w takie środowisko??
Cool Filtracja - co do kubełka
9) podłoże - ??

Dużo pytań strasznie, ale i temat ciekawy bardzo i chyba nie poruszany na forum jeszcze. Bardzo chciałbym sie dobrze przygotować i poprowadzić taki zbiornik. Prosze o opinie i porady
Bartek

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2006, 10:23:06 »

powiem ci ze do wyboru masz jeszcze przezroczke indyjska i to bedzie lepsze rozwiazanie dla zoltaczka bo kolcobrzuch to typowa ryba do akwa gatunkowego :!: wapienie nie wiem czy moga byc bo strasznie podosza twardosc wody no ale na ten temat niech sie juz inni wypowiedza Tongue

8317910

bart_288
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2006, 10:49:14 »

nie za ladna ta rybka ... :-), zoltaczek ladniejszy

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2006, 10:53:22 »

no ale w polaczeniu z zoltaczkiem...sa te przezroczki dostepnie na wiejskiej i calkiem niezle wygladaja...maja takie dziwnie mocne kolorki i to jeszcze rozne Cheesy

8317910

bart_288
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2006, 10:57:13 »

kolcobrzuchy mają być podstawą tego akwa

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2006, 11:00:16 »

no to niestety ale watpie zeby kolcobrzuchowi dobrze sie zylo w towarzystwie innych ryb :cry: a on tez nie jest taki spokojny :twisted: pozostaje ci akwa gatunkowe z kolcobrzuchami :wink:

8317910

bart_288
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2006, 14:34:23 »

prosze o wiecej opini, podpowiedzi ....

kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2006, 16:58:10 »

cześć. gratuluję wyboru biotopu.
co do przeźroczek:
'' przezroczki dostepnie na wiejskiej i calkiem niezle wygladaja...maja takie dziwnie mocne kolorki i to jeszcze rozne ''
wstrykuje im się różne barwniki pod skórę żeby się łatwiej sprzedawały- dla mnie to czysty sadyzm. po jakimś czasie znika im ta barwa zresztą.
 najłagodniejsze ze słonowodnych są Kolcobrzuchy (dwuplame?) - Tetraodon biocellatus. do stadka 10 szt potrzeba jednak co najmniej ok 300 l. są jeszcze łagodniejsze kolcobrzuchy ale słonowodne- Carinoteraodon travancoricus i Colomesus asellus. inne np.: zielony stają się z wiekiem agresywne.
skały w wodzie o pH 8 i wyżej pomagają je utrzymać i są wręcz pożądane. na dno dałbym żwirek koralowy z ''solniczek''.
do towarzystwa kolcobrzuchom mogą być: Monodactylus argenteus lub M. sebae - srebrzyce; Scatophagus argus- pomocny bo sprząta ich odchody;z mniejszych Hypogymnogobius xanthozona oraz zwykłe gupiki i molinezje ,tylko to inny biotop już.
z roślin nie ma dużego wyboru ale vallisneria ,paprotki , mech jawajski a nawet większe żabienice wystarczą. potrzebne są te które wytrzymają zasolenie rzędu 1,005 ciągle. sól tylko niejodowana lub ta stosowana do akwariów morskich.
do pomiarów możesz kupić  w um-umie b.dobry szklany pływakowy aerometr za chyba 27 zł. dając 1 łyżeczkę na 5 litrów wody ,także do wody do podmian musisz pamiętać żeby dolewać wodę destylowaną w miejsce odparowanej.
oświetlenie nie musi być mocne ,powinno tylko dobrze oddawać barwy ryb i nie powodować wzrostu glonów.
krewetki są pożywieniem kolcobrzuchów więc masz problem z głowy.
podobno są glonojady zdolne wytrzymać takie zasolenie, ja bym ''przetestował'' najtańszy model :wink:  i na tyle mały żeby nie wyrósł ci na goliata.
filtr musi być dobry i spory bo przy pH ponad 8, NH4/NH3 ,ich minimalne stężenie jest trujące. do środka albo drogi dobry substrat eheima albo keramzyt.
dobrze jest mieć dwa baniaki z hodowlami pokarmu dla nich. ampularie i krewetkarium. ja mam dla swoich rybek półkę  w zamrażarce z mielonymi małżami, całymi małżami, larwami ochotki i komara.

http://puffernet.tripod.com/main.html tu masz więcej o kolcobrzuchach
bart_288
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 24, 2006, 17:21:31 »

kafarski dzieki za konstruktywną opinie, widze za znasz sie na temacie wiec pozwole sobie na czeste konsultacje. Co do przezroczek miałem takie dziwne przeczucie ze to nie moze byc jej naturalne ubarwienie.

Trzymasz w 60l 2 kolcobrzuchy (Tetraodon biocellatus - parke??  ), ja mam 78l - jaka obsade byś zaproponował?? Myśle sam że dwa wystarczą ale co dobrać do nich?? Bardzo podobają mi sie Monodactylus argenteus ale nie wiem jak z akwa czy nie za małe. Oświetlenie moze przeznaczone dla ryb morskich??
Mam kubełek tetry wiec mysle ze z filtracją nie bedzie problemu.

mam tez malutkie 20l akwa (pelia + mech + 2 otoski) wiec myśle ze poprowadze tam ślimaczki jakies co by kolce miały co jeść.

Bartek

kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2006, 23:15:17 »

na 78 litrów to dwie sztuki Tetraodon biocellatus jeszcze może być ale za mało miejsca dla innych większych ryb, byłyby agresywne wobec siebie i innych ryb. jakies szybsze mogły by wybierać jedzenie szybciej i kolcobrzuchy mogą kasać je.
 nie można dobrać parki bo nie ma u nich róznicy zewnetrznych płci.
w małym baniaku trzymam parkę Carinotetraodon travancoricus ale one sa słodkowodne.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: