cześć. gratuluję wyboru biotopu.
co do przeźroczek:
'' przezroczki dostepnie na wiejskiej i calkiem niezle wygladaja...maja takie dziwnie mocne kolorki i to jeszcze rozne ''
wstrykuje im się różne barwniki pod skórę żeby się łatwiej sprzedawały- dla mnie to czysty sadyzm. po jakimś czasie znika im ta barwa zresztą.
najłagodniejsze ze słonowodnych są Kolcobrzuchy (dwuplame?) - Tetraodon biocellatus. do stadka 10 szt potrzeba jednak co najmniej ok 300 l. są jeszcze łagodniejsze kolcobrzuchy ale słonowodne- Carinoteraodon travancoricus i Colomesus asellus. inne np.: zielony stają się z wiekiem agresywne.
skały w wodzie o pH 8 i wyżej pomagają je utrzymać i są wręcz pożądane. na dno dałbym żwirek koralowy z ''solniczek''.
do towarzystwa kolcobrzuchom mogą być: Monodactylus argenteus lub M. sebae - srebrzyce; Scatophagus argus- pomocny bo sprząta ich odchody;z mniejszych Hypogymnogobius xanthozona oraz zwykłe gupiki i molinezje ,tylko to inny biotop już.
z roślin nie ma dużego wyboru ale vallisneria ,paprotki , mech jawajski a nawet większe żabienice wystarczą. potrzebne są te które wytrzymają zasolenie rzędu 1,005 ciągle. sól tylko niejodowana lub ta stosowana do akwariów morskich.
do pomiarów możesz kupić w um-umie b.dobry szklany pływakowy aerometr za chyba 27 zł. dając 1 łyżeczkę na 5 litrów wody ,także do wody do podmian musisz pamiętać żeby dolewać wodę destylowaną w miejsce odparowanej.
oświetlenie nie musi być mocne ,powinno tylko dobrze oddawać barwy ryb i nie powodować wzrostu glonów.
krewetki są pożywieniem kolcobrzuchów więc masz problem z głowy.
podobno są glonojady zdolne wytrzymać takie zasolenie, ja bym ''przetestował'' najtańszy model :wink: i na tyle mały żeby nie wyrósł ci na goliata.
filtr musi być dobry i spory bo przy pH ponad 8, NH4/NH3 ,ich minimalne stężenie jest trujące. do środka albo drogi dobry substrat eheima albo keramzyt.
dobrze jest mieć dwa baniaki z hodowlami pokarmu dla nich. ampularie i krewetkarium. ja mam dla swoich rybek półkę w zamrażarce z mielonymi małżami, całymi małżami, larwami ochotki i komara.
http://puffernet.tripod.com/main.html tu masz więcej o kolcobrzuchach