Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak czesto podmieniać!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak czesto podmieniać!!!!  (Przeczytany 19391 razy)
Zajec20
Zainteresowany
**

« : Luty 16, 2004, 22:03:42 »

Jestem poczatkujący i chcial bym wiedziec jak czesto podmieniac wode w 200l zbiorniku?  :?:  :?:  :?: i czy warto uzywac tych chemicznych preparatow do wody czy lepiej pozostac przy tradycyjnej metodzie odstawiania wody ?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2004, 23:42:44 »

Proponuję wymieniać raz na tydzień 1/4 wody, co do chemii jak najmniej a najlepiej wcale.Osobiście nie pozostawiam wody do odstania, leje prosto z kranu, ale jest filtrowana przez wkład węglowy i zmiękczający.

385 l - dyskowce
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2004, 08:10:22 »

Cytat: Sebastian
jest filtrowana przez wkład węglowy i zmiękczający.

A po co przez wegiel?
Wegiel stosuje sie w filtrze tylko po to by z wody pozbyc sie chemi, np lekarstw po kuracji, leczeniu ryb.

pozdrawiam
asmi
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2004, 09:03:23 »

A-smi no tak widocznie Sebastianowi pasuje Smiley, doświadczony akwarysta nie powinien uczyć drugiego doświadczonego akwarystę o zastosowaniu węgla Smiley.
A odpowiadajac Zajecowi: Też mam 200L i podmieniam tu co dwa tygodnie 40L (1/5) wody (powinno sie podmieniać 1/4 ale nie miałbym gdzie to odstać), woda do podmiany jest odstana przez 3 doby. Żadnej chemi (uzdatniaczy) nie stosuję i myślę że nie warto się w to bawić.
Zależy to też od obsady, jeśli masz same żyworódki Wink to mozesz podmieniać częściej no i odmulać.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2004, 09:31:40 »

No, hmm nie podoba mni się to "prosto z karanu", zwłaszcza jeśli chodziłoby o 1/4 wody.

Właściwie to ile woda musi się odstać zależy od zawartości we wodzie chloru. Jeśli jest go b.mało to może rybcie tego nie odczują  :roll:

Ale ja wolę wodę odstać ok. 1-2 dni, a jak się włączy napowietrzanie to chlor ulatnia się szybciej. Także po przegotowaniu chloru nie ma.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2004, 11:51:15 »

Ja robię to częściej, ale w mniejszych porcjach - co tydzień 20 l. w akwarium 200l. Czy stosowanie uzdatniaczy jest faktycznie bezsensowne?

To, że Sebastian leje prosto z kranu, to właśnie zasługa węgla, który wychwytuje chlor. Generalnie węgiel stosuje się w przypadku stosowania chemii, ale właśnie nasza kranówka to jedna wielka chemia. Popieram przy podmianie wody. Stanowczo odradzam przy filrowaniu wody akwariowej. Czy węgiel usuwa jakieś pożyteczne pierwiastki z wody kranowej?

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2004, 15:45:30 »

Cytat: Tomlsv
doświadczony akwarysta nie powinien uczyć drugiego doświadczonego akwarystę o zastosowaniu węgla Smiley.

"Doswiadczony" akwarysta powinien sam wiedziec do czego sluzy wegiel.
A jesli nie wie to powinien go sam sazywac Smiley Chyba doswiadczony akwarysta wie do czego wegiel drugiemu akwaryscie Smiley

A co do odstania wody to IMHO doba wystarczy. Chlor szybko sie ulatnia.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2004, 22:51:52 »

Re. A-smi
Chociaż odpowiedź już padła, to jednak coś dopowiem. Po co węgiel ? To jeszcze zależy jaki chociaż właściwości mają podobne. Ten który stosuje (specjalny węgiel spiekany) ma duże zdolności adsorpcyjne chloru i innych lotnych substancji organicznych znajdujących się w wodzie. Nie stosuję tego filtra w akarium w sposób ciągły, filtrowana jest tylko woda która ma być dolana do akwa.Oczywiście woda jest w pewnym stopniu pozbawiona cennych pierwiastków ale, stanowi zaledwie 25-30% pojemności ogólnej, napewno nie jest bardziej jałowa niż woda destylowana czy z filtra RO a po za tym i tak przy każdej podmianie dodaje mikro- i makroelementów.Niestety nie mam pałacu i wielu komnat Smiley i nie bardzo mam gdzie rozstawić 10-12 wiader wody na dzień czy dwa.Sposób który stosuje jest stosunkowo prosty i praktyczny a co najważniejsze sprawdził się.Wymiana 100 l wody z czyszczeniem dna zajmuje mi ok. 30-40 min. więc nie jest tak źle.Jeśli ktoś zna prostszy i skuteczniejszy sposób to zamieniam się w  słuch.

385 l - dyskowce
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2004, 07:58:07 »

W jaki sposób dodajesz te mikro - i makroelementy?

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 18, 2004, 12:34:42 »

Do wymienianej wody dodaje nawóz TMG (po skończeniu opakowania zmienie na Planta Garnier Classic albo Symfonie złotą) a do tego K2SO4 i MgSO4*7H2O

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: