Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « systemy sterująco-pomiarowe dla akwarium?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: systemy sterująco-pomiarowe dla akwarium?  (Przeczytany 1117 razy)
dallas
Nowy
*

« : Marzec 06, 2006, 22:44:10 »

Witam.

Mam zamiar założyć sobie akwarium (powrót do hobby z dzieciństwa). Chciałbym jednak, aby było ono zaawansowane pod względem technicznym.
Chciałbym bowiem, zainstalować w akwarium dość rozbudowany system, któryby w pełni automatycznie realizował takie zadania jak sterowanie oświetleniem (realizujące symulację oświetlenia dziennego i nocnego), termoregulacja, elektroniczny pomiar właściwości wody, sterowanie pompami i napowietrzaczami itp. Dobrze by było jakby system taki był całkowicie sterowany przez komputer PC.  
W związku z tym mam pytanie. Gdzie można znaleźć firmy (czy znacie jakieś) zajmujące się profesjonalnie tematyką elektroniki w akwarystyce, które pomogłyby w realizacji takiego akwarium.

Za ewentulną pomoc i uwagi z góry dzięki.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2006, 23:08:47 »

Ja odradzam sterowanie za pomocą komputera. Trochę to prądu pobiera, a poza tym hałasuje. Do oświetlenia można stosować zwykły programator za 15-30 zł. Temperatura - grzałki są już z termostatem, więc po sprawie. Jak chcesz elektronicznie mierzyć parametry - nie ma sprawy jak nie masz co robić z pieniędzmi. Testy akwarystyczne nie są drogie, a starczają na długo. Także niepotrzebnie moim zdaniem idziesz z przysłowiową armatą na wróble. Poszukaj jednak dobrze wśród akwarystów morskich. Widziałem kiedyś automatyczny system podmiany wody, ale niestety nie pamiętam linka, więc go nie podam Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: