Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie HQI???  (Przeczytany 1878 razy)
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« : Luty 12, 2006, 18:00:05 »

Witajcie

Chyba jednak bede przezucał sie na hqi. Moje akwa 275l 55 wysokości i chcę tam włożyć 2 lampy hqi po 150 watt każda. Mam do Was takie pytanie. Które z podanych 2 oprawek sa lepsze i jakie będa najlepsze żarniki??

Pozdro

DAwid

Linki do oprawek:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=11530cab3701&UID_p=b89a18410094&UID=33007a1d9cb5

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=07b9365c2542&UID_p=ca6cbd2b5649&UID=33007a1d9cb5

P.S Prosze odpowiedzcie mi szybko:)

kawałek mojego 300l:) (niedługo spróbuję foto zmienić)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2006, 18:07:50 »

Pierwsza jest ok, to standartowa oprawa HQI tylko ta cena... (chyba widziałem tańsze) no i trzeba jeszcze dodać koszt żarnika. Druga to przeróbka z halegenu, jesli miałbym wybierać lepiej dopłacić parę zł i kupić stand. HQI.

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2006, 18:59:36 »

Dzieki za rade Sebastian, powiedz mi jeszcze jaki byłby najlepszy żarnik? Do niezłego wzrostu roslin, no i do wyglądu całego akwa.

P.S Gdzie widziałeś tańsze?

Pozdrawiam

Dawid

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2006, 22:26:11 »

Jesli chodzi o moc to oczywiście taka sama jak oprawa  :wink: , co do barwy to kwestia gustu, proponowałbym nie zakładać nic poniżej 5000K, te 5200K powinny być ok. Co do tańszych to nie pamiętam gdzie, ale jak coś znajde to dam ci znać.

no i coś znalazłem, nawet daleko nie trzeba szukać, np asymetryczna Briluxa za 174zł:

http://allegro.pl/show_item.php?item=84569181

Zanim kupisz poszukaj w necie, napewno będą tańsze, najlepiej żeby były to oprawy fabryczne, a nie przerabiane z halogenów.

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2006, 16:05:23 »

Dzięki za radę. Napisałeś asymetryczna :?:  nie mam pojecia o co chodzi :wink:  są różne typy odbłyśników? Napisz mi prosze jaką trzeba kupić(asymetryczna czy jakąś inną) i ile cm nad wodą powinny sie takie lampy znajdować. (tak zeby tez nie podgrzewały wody a zeby ich działanie było takie jak być powinno.) Chyba zdecyduje sie na taką jaka przesłałem linka, moze tylko znajde ja troche taniej.

Pozdrawiam

Dawid

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2006, 21:52:38 »

Symetryczna od asymetrycznej różni się kształtem odbłyśnika, w asymetrycznej mozna go porównać do cyfry siedem 7 a w symetrycznej do znaku mniejszości >
Na jakiej wysokości umieścić lampę to najlepiej ustalić metodą prób i błędów. Lampa nie może być za nisko bo będzie za bardzo nagrzewała wodę (zwłaszcza w lecie), tak samo kropla wody spod płetwy pluskającej ryby może narobić niezłego bałaganu. Za wysoko też nie dobrze, lampa ma kierować strumień światła do akwarium, a nie po za nie. Myślę że w zależnośći od oprawy wysokość może wachać się miedzy 40 a 60cm.
Narazie nie montuj ich na stałe tylko tak zeby można było w każdej chwili je podnieść lub opóścić.

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2006, 14:44:52 »

Dzięki za pomoc Sebastian:] Niedługo napisze o moim nowym pomysle na temat nowego zbiornika, który będę zakładał, z HQI właśnie. Miało być do duzego akwa ale wpadłem na cos fajniejszego:]

Pozdrawiam

Dawid

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: