Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Martwy płód mieczycy!  (Przeczytany 2358 razy)
tomeq_10
Nowy
*

« : Luty 11, 2007, 13:46:09 »

Witam,
około 5 tygodni temu miałem taką sytuację: mianowicie moja zielona mieczyca po odłowieniu do kotnika okociła się, liczba młodych nieduża - ok. 10-15 sztuk, ale wszystkie martwe!!! Był to jej pierwszy poród w moim akwarium, być może, że pierwszy w życiu. Akwarium ogólne to 112 litrów, tam żyje ona na co dzień w towarzystwie spokojnych ryb (mieczyki, molinezje, platydorasy, żałobniczki, neonki czerwone, glonek) i czuje się dobrze. Żeruje normalnie, nie ma żadnych objawów choroby czy złego samopoczucia. Proszę Was o informację czym może to być spowodowane, może pokarm?
Teraz znó jest kotna i w ciągu 2 tyg. powinna się wykocić - zobaczę, może teraz pójdzie lepiej, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2007, 14:06:47 »

Jaki to był kotnik wewnętrzny w akwarium? Czy osobne akwarium?
Jak osobne to ile litrów?
Jaka temperatura?
Jaki filtr?
Jaka woda?( czy z macierzystego akwarium, czy nowa?)
Jakie parametry wody w kotniku?
Prawdopodobnie został popełniony zasadniczy błąd czyli w kotniku była woda „świeża”.
Jeżeli nie to wysoka zawartość NH3 i NO2 zabiła małe.

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2007, 14:17:32 wysłane przez małgośka » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2007, 16:52:40 »

a młode zdechły zaraz po porodzie czy tez już urodziły się martwe ?

tomeq_10
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2007, 17:56:07 »

jakie parametry...hmmm...właściwie to ja nie robię testów itd., wszystkie moje ryby są zdrowe, rozmnażają się i żerują w 100% prawidłowo więc uznałem, że nie będę na razie robił żadnych testów (również chodzi o oszczędność). A woda była z akwa ogólnego, lekko odświeżona, temperatura taka sama (ok.24 st.C), wielkość kotnika to 12 litrów(osobny zbiornik), ale samica przebywała tam zaledwie kilka dni, młode 'rodziły' się już martwe, pzdr
tomeq_10
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2007, 17:27:23 »

Moi drodzy, cały czas czekam na jakieś informacje od bardziej doświadczonych hodowców, pozdrawiam
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2007, 22:31:09 »

Ciezko powiedziec ale moze bylo to spowodowane stresem jakie przezyla podczas odlawiania i zmiana miejsca. powiem Ci a Ty zrobisz jak zachcesz ale ja przy podobnej obsadzie nie odlawialem mieczykow i prawie wszystkie przezywaly. Zrob jak chcesz i napisz co z kolejnym miotem

tomeq_10
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2007, 22:53:46 »

Ciezko powiedziec ale moze bylo to spowodowane stresem jakie przezyla podczas odlawiania i zmiana miejsca. powiem Ci a Ty zrobisz jak zachcesz ale ja przy podobnej obsadzie nie odlawialem mieczykow i prawie wszystkie przezywaly. Zrob jak chcesz i napisz co z kolejnym miotem

U mnie niestety żadne mieczyki w akwa ogólnym nie przeżyją, mimo, że mam łagodne rybki to jednak cały narybek zawsze zostaje zjedzony, ale dzięki pzdr
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2007, 00:06:12 »

no cóż zdarza się... Roll Eyes

[45] [15] [4]
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2007, 08:46:11 »

mozesz sprobowac odlawiac mlode w akwarium jak sie samiczka koci. Mlode nie sa ruchliwe wiec nie bedzie to zbyt trudne. POZDRO I POWODZENIA

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: