Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy, problemy z roślinkami  (Przeczytany 1293 razy)
Tomek69
Nowy
*

« : Styczeń 18, 2006, 10:51:35 »

Akwarium mam od września, nękały mnie różne choroby, ryby mi masowo zdychały. trwało to miesiąc teraz jest wszystko wporządku z rybami, ale jest już inny problem.

Akwarium ma 45l, oswietlenie jażeniówka 230 V 50 Hz. Ośietlam dziennie 6- 7 godz. W moim akwarium mam dwie rośliny bakopę i moczarkę kanadyjską. Na bacopie pojawły się glony (czarny meszek), niewiem jak to usunąć. Na moczarce też się coś pojawiły się taki małe drobinki (kolor taki jasno brązowy).
Czy jest to wina światła, bo zadługo chodzi (tak mi dziadek mówił który choduje akwarium od bardzo dawna,chcę sie poprostu upewinić). Jak mogę sie tego pozbyć?

Bardzo proszę o odpowiedz. :wink:

45l akwa
4 mieczyki
5 neonów
6 gupików
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2006, 21:16:09 »

Cześć
 Napisz o jakiej mocy masz to światlo czyli ile wat i gdzie stoi akwarium .
Ryby i rośliny powinny mieć oświetlenie od 10 do 12 h .

Jachu
szef1992
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2006, 21:20:37 »

Zdecydowane za krótko oświetlasz !!!!!!! Minimum 10h dziennie. A co do glonów.. jak sie pozbyć ? Wiecej osietlaj i radziłbym zmienić jarzeniówke na jakąś porządną świetlówke, a zaglonione liście poprostu poodcinaj żeby nie zarazić całej roślini chybaże już są... Jak masz zbrojnika to lepiej żeby sie nie dorwał do tych glonów... może zachorować... Bo to mogą być np. nitkowate
Tomek69
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2006, 21:55:56 »

dziękuje Bardzo za pomoc Cheesy  Smiley   :lol:

45l akwa
4 mieczyki
5 neonów
6 gupików
szef1992
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2006, 21:58:18 »