Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawożenie CO2 HELP  (Przeczytany 3199 razy)
Tomala606
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2006, 14:43:22 »

Witam
Wiem ze juz duzo bylo tematow o co2 ale mam jedno pytanko

Mam zestaw do nawozenia co2 Tetra Aqua Plant Optimat (dyfuzor + zwykla butla niskocisnieniowa)i czy to wystarczy bo zaopatrzyc zbiornik 240L w co2???
Czy ma wogole jakis sens podawanie CO2 przez ten dyfuzor???
Czy lepiej wyjac go w cholere

Nawoze juz tak pewien okres i nie zalwazylem rzadnej roznicy
Na opakowaniu pisze ze ten zestaw nadaje sie do zbiornikow do 100L

To na moje 240L przyniesie to jakis efekt czy to tak samo jakbym wogole nie nawozil

Pozdrawiam
Tomek
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2006, 16:48:50 »

Cytat: Tomala606

to tak samo jakbym wogole nie nawozil

dokladnie..Sad niestety. to tak jakbys probowal.."napierdziec w oponki".

koszt zestawu z butla wysokocisniiniowej to okolo 200 zl z dyfuzorem

jabol-radek jablonski
GG: 1949249
Tlen: radekjab
Tomala606
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2006, 17:56:10 »

Wracalem z pracy to zajechalem do zoologicznego

Gosc powiedzial ze nie zwracac uwagi co tam pisze w instrukcji bo na 100% nawozenie nawet przez 1 dzwon dyfuzyjny da duze efekty

To juz teraz sam nie wiem co jest prawda :/
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2006, 18:04:56 »

Wracalem z pracy to zajechalem do zoologicznego
Gosc powiedzial ze nie zwracac uwagi co tam pisze w instrukcji bo na 100% nawozenie nawet przez 1 dzwon dyfuzyjny da duze efekty
To juz teraz sam nie wiem co jest prawda :/

heheheh..a co ci mial powiedziec? zebys nie kupowal?Smiley znalazl "jelenia" ktory lyknal bajer to byl caly wniebozwziety Smiley (nie gniewaj sie..ja tez 3 lata temu bylem takim jeleniem).

imho..wieksze efekty da ci bimbrownia.zmieniana raz na tydzien (tzn zmieniany "wklad" Smiley

jabol-radek jablonski
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2006, 18:47:30 »

do rozpuszczania najlepsze są dyfuzory  nakładane na wylot filtra lub po prostu rozpuszczające co2 w prądzie wody. przy pomyślunku Słodowego można samemu taki wyczarować ,zaletą jest także to, że rozprowadza co2 lepiej bo z prądem wody.
czy nie ma innego problemu z roślinami, np.: oświetlenie, nawozy, niedobór czegoś?
Tomala606
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2006, 13:20:13 »

Dyfuzor z butla to ja dostalem od kumpla gratis bo zlikwidowal akwarium

A tego goscia z zoologicznego to znam juz 5 lat i zreszta u niego przeciez nie kupowalem tego nawozenia wlasnie temu nie wiem czemu tak powiedzial

Czyli lepiej wogole wyjac to tak? Czy juz zuzyc do konca? Czy nie ma sensu marnowac i dac komus z mniejszym zbiornikiem

To mogl by mi ktos pomoc???

Napisac juz sprawdzona metode nawozenia co2
zbiornik ma 240 litrow
Moze ktos ma podobny i u niego dobrze to sie sprawuje
Chodzi mi o sprzet konkretna nazwe zebym mogl sprawdzic i ewentualnie zamowic przez internet bo mieszkam w mniejszym miescie i w zoologicznym takich rzeczy nie trzymaja (chyba ze na zamowienie to lepiej samemu)

Archiwum forum przegladalem ale za bardzo sie nie polapalem na tym

Zbiornik kupilem niedawno bo swoj musialem oddac (przeprowadzka)

Gosc zapewnial ze swietlowki zmienial wlasnie patrzec pod kontem roslinek to chyba oswietlenie dobre

Ja za  bardzo sie nie znam ale pokrywa jest wyklejona odblaskiem i siedza 2 swietlowki
1)PHILIPS TLD 30W/89 AQUA RELLE
2)Sun-GLO 36"/89 46cm 30W
Moze wam to cos powiem bo nie wiem czy to dobre swietlowki czy nie
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2006, 13:29:48 »

To mogl by mi ktos pomoc???

1)..ech.....masz bardzo malo swiatla. minimum dla roslin (bardziej wymagajacych niz no anubiasy, mikrozoria, czesc kryptokoryn) to 0,5 wata/litr. u ciebie nawet jesli odjac 40 litrow na zwir itp -zostaje minimum 200 litrow - tj po przeliczeniu mniej niz 0,3W/litr.

wiec albo pomysl o mniej wymagajacych roslinach..przeciez mozna zrobic piekne akwarium z anubiasami itp albo doluz 2 swietlowki.
stety/niestety kondycja roslin wiaze sie i z iloscia swiatla i z podawaniem co2. jedno jest od drugiego uzaleznione. podajac co2 - nie zwiekszajac swiatla niczego nie osiagniesz

2)a co do zestawow: http://www.anubias.pl

jabol-radek jablonski
Tomala606
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2006, 16:40:13 »

Dzieki za wyjasnienie

A co do roslin to mam rozne nawet ALTERNANTHERA  LILACINA sie hoduje u mnie a to troche problemowa roslinka (zreszta w poprzednim zbiorniku tez ja mialem)

Moze te odblaski poprzyklejane troche daja bo w dobrym stanie sa roslinki sam sie zdziwilem i to po "przeprowadzce"

Temu chcem z nawozeniem co2 sprobowac

Cos chyba nawozenie co2 da czy przy takim swietle jak mowisz odpuscic???
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: