Miecho
Nowy

|
 |
« : Grudzień 29, 2005, 18:30:12 » |
|
Mam taki zbiornik 31L wody 24L 20x60x20(wys), słabe oświetlenie, rosliny cieniolubne, mchy i wątrobowce lub tylko korzenie, temp powyżej 25°C woda o pH ponizej 7 lekko zmiekczana, filtr hydroponiczny z keramzytem o pojemności 6L. Co tu by wpuścić? Myślałem labirynty ale góra tylko para bojowników Krewetki? ile i jakie Jakieś inne ryby? Jest to mini paludarium ze storczykami i licza sie tu akurat kwiaty ale taka iość wody niemoże sie marnowac  Pozdrawiam Miecho_I http://ewa.szamborska.w.interia.pl
|
|
|
|
|
|
(*) Ewcia (*)
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2005, 20:00:59 » |
|
może jakies proporczykowce ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miecho
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2005, 12:25:29 » |
|
Witam Pana  A harem pretników karłowych? To piekne gurami czekoladowe (?) to z twojej kolekcji ? Naprawde super 
|
|
|
|
|
|
(*) Ewcia (*)
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2005, 12:53:10 » |
|
wpuść albo harem bojka labo harem prętnika zależy jak rybka bardziej ci pasuje  .A ten czekoladowiec to nie jego(już się pytałem no i jeszcze mu nie dostarczyli je od czerwce hiehie)  do tego akwa to jeszcze mógłbys red cherry(fajnie wygladają) dolożyć alebo otoski 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2005, 14:18:08 » |
|
wpuść albo harem bojka labo harem prętnika zależy jak rybka bardziej ci pasuje  imho..co najmniej bardzo nieroztropna porada - zwlaszcza do takiego miniaturowego zbiornika. albo smaiec zagoni wszystkie samice i/albo samice sie same zatluka
|
|
|
|
|
|
jabol-radek jablonski GG: 1949249 Tlen: radekjab skype: radekjablonski
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2005, 14:26:00 » |
|
tyle że akwa jest płytkie i stosunkowo ługie więc nie widze problemu  Przecież do akwa 60 cm spokojnie się wsadza haremy lub parki(w prętnika przypadku)i jest spokuj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2005, 14:34:28 » |
|
tyle że akwa jest płytkie i stosunkowo ługie więc nie widze problemu  Przecież do akwa 60 cm spokojnie się wsadza haremy lub parki(w prętnika przypadku)i jest spokuj  ja w 112 litrach mimo innych ryb (rozpraszaczy) mialem rzeznie. i to w przypadku 1 samca bojownika + 3 samice i w przypadku 1 pretnika + 2 samice. do tego jeszcze pretnik objal terytorium prawie polowy akwa i napieprzal wszystko co zobaczyl na horyzoncie do miecha: miecho..skontaktuj sie z marcinem (wwwampirem) on ma na zbyciu endlerki. mile sympatyczne rybcie i jak znalazl pasujace do takiego akwa
|
|
|
|
|
|
jabol-radek jablonski GG: 1949249 Tlen: radekjab skype: radekjablonski
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2005, 14:40:47 » |
|
To ja nie wiem co u ciebie ja w akw amam 2 pary prętnika ,pare mozaikowych i przejściowo harem bojka i rybki wogle! się nie leją  może to sprawa doswiadczeń 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 30, 2005, 15:14:57 » |
|
Kazda ryba ma swoj charakter , jedna jest lagodna a droga morze zabic inna rybe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 30, 2005, 15:22:31 » |
|
Zacznijmy od tego, że ani bojowniki ani prętniki nie żyją w haremach. Utrzymywanie większej liczby samic w proporcji na jednego samca ma na celu jedynie rozproszenie agresji, a nie mam żadnego wpływu na proces rozmnażania. Jeśli chodzi o umieszczanie tych ryb w paludarium to raczej wybrałbym bojowniki. Chodź uważam że do tego akwarium bardziej nadają się wspomniane przeze mnie wcześniej proporczykowce :wink: PS: Rybka z avatara to w istocie czekoladowiec malajski, zwany potocznie gurami czekoladowym. Piękny okaz - niestety nie mój 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 31, 2005, 19:22:48 » |
|
moim zdaniem i wielu osób to bojki trzyma się w haremam ale nie prętniki które trzyma sie w parkach :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skalarowski
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 01, 2006, 17:34:29 » |
|
Utrzymywanie większej liczby samic w proporcji na jednego samca ma na celu jedynie rozproszenie agresji, To powód dla czego te ryby trzyma się w haremach i to normalne że większość osób tak robi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 01, 2006, 17:42:06 » |
|
Mam taki zbiornik 31L wody 24L 20x60x20(wys), słabe oświetlenie, rosliny cieniolubne, mchy i wątrobowce lub tylko korzenie, temp powyżej 25°C woda o pH ponizej 7 lekko zmiekczana, filtr hydroponiczny z keramzytem o pojemności 6L.
Co tu by wpuścić? Myślałem labirynty ale góra tylko para bojowników Krewetki? ile i jakie Jakieś inne ryby?
Witam Pana  Ja osobiście, w 25L akwarium trzymam neonki - innesa, diamentowe i czerwone z pięknym białym samcem bojownikiem odm. crowntail. Dodatkowo na dnie akwarium buszuje stadko karłowatych kirysków - Corydoras Hastatus i planuję wpuścić krewetki karłowate Red Cherry, a jak nie one to Tigerki 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 01, 2006, 18:02:24 » |
|
Utrzymywanie większej liczby samic w proporcji na jednego samca ma na celu jedynie rozproszenie agresji, To powód dla czego te ryby trzyma się w haremach i to normalne że większość osób tak robi. O haremnie możemy mówić, kiedy samiec utrzymuje na swym terytorium większą liczbę samic, i w tym samym czasie (lub w krótkich odstępach czasowych) przystępuje z nimi wszystkimi do rozrodu. I TO JEST POWÓD DLA KTÓREGO RYBY TE TRZYMA SIĘ W HAREMACH. Takie zachowania wykazują np. pielęgniczki kakadu. W przypadku wyżej wymienionych labiryntowców nie mozna mówic o haremie, ponieważ samce każdorazowo przystępuja do tarła tylko z jedną samicą, a następnie samotnie wychowują młode. Także nie ma to nic wspólnego z haremem. Jak bedziesz miał grupkę neonków, a wśród nich tylko jednego samca to też powiesz, że masz harem ?? :wink: :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|