Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: HQI problem  (Przeczytany 2428 razy)
nowaks11
Nowy
*

« : Grudzień 06, 2005, 21:03:46 »

witam
mam  pytanie
czy do fabrycznie wykonanych opraw 150 watowych można zamontować bez uszczerbku dla żarnika żarnik 70W /kupując w sklepie oprawy takie zapewnienie otrzymałem od sprzedawcy, ale w dniu dzisiejszym po jednodniowym uzytkowaniu lampy zaczeły się problemy  zarnik  gaśnie co jakiś czas  /
co mi radzicie, może ktoś z czymś takim już się spotkał /nie jestem elektrykiem ani elektronikiem mogłem się uczyć wiem padnie odpowiedź/

z góry wielkie dzięki

nowaks
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2005, 22:09:54 »

z tym 70W raczej nie przejdzie - możliwe,że się zaświeci ale np.tylko raz,albo wypali sie duzo szybciej niż powinien ... radziłbym nie kombinować pamiętaj,że żarnik staruje 4,5KV :!: będzie to niebezpieczny eksperyment :idea:

obejrzyj żarnik i napisz jak wygląda czy bańka ma juz czarny nalot :?: jesli jednak dopiero co kupiłeś lampe podejrzewam,że dostałes nowy :?: i ten element można wykluczyć ...

przy tych dolegliwościach radziłbym sprawdzic połączenia przewodów :idea: (jeśli nie chcesz robić tego sam oddaj jakiemus elektrykowi,jednak jeśli ktos potrafi podłączyć układ świetlówkowy nie będzie miał wiekszego problemu z HQI)

podejrzewam,że masz problem z połączeniami przewodów lub samym zapłonnikiem, jeśli nie słyszysz głosnego "buczenia" i "cykania" w lampie możesz raczej wykluczyc zapłonnik wtedy zostaje opcja najtańsza - kondensator ... (jedyny ratunek wymiana)

napisz coś wiecej o objawach będzie łatwiej dedukować  :wink:
nowaks11
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2005, 19:51:36 »

witam
dziękuje za zainteresowanie się moim problemem
a więc od początku
1/lampa firmy Kanlux MTH-473/150W nowa w hurtowni sprzedawca zapewniał mnie że żarnik o mocy 70W można włożyć do tej oprawy
i nie powinno się nic dziać ,natomiast problem mógłby się pojawić dopiero gdyby do oprawy o mniejszej mocy  zamontować żarnik o mocy 150W więc nie wnikałem już bardziej ostatecznie nie kupowałem w piekarni tej lampy i nie wietrzyłem żadnego podstępu.
2/ żarnik Sylwania HSI TD70W/D UVS nowy

obejrzałem dokładnie żarnik na razie nie zauważyłem żadnyćh śladów czarnego nalotu jedynie nalot koloru białego ale chyba tak powinno być bo druga lampa ma taki sam nalot /zaznaczam od razu drugi żarnik jaki posiadam ma 150W i na razie niema z nim problemu jedynie tylko taki że ma nie właściwą barwę światła 4300K/

w dniu wczorajszym sprawdziłem styk żarnika w oprawce  co mogłem to poprawiłem i prawie byłem zadowolony do godziny 17 dnia dzisiejszego lampa do tego czasu działała bezproblemu ale niestety nie trwało to długo przyszedł moment i zgasło .

zgodnie z towimi sugestiami sprawdze jeszcze połączenia na zaciskach
i nie wiem czy nie będziesz miał racji bo jak zacząłem sobie przypominać wszystko co robiłem w trakcie montażu to przypomniała mi się sytuacja z kablem od kondensatora którego nie mogłem w żaden sposób upchać a na dodatek nie wiem do końca ską on wyszedł

za rady jeszcze raz dzięki
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2005, 20:14:25 »

i nie powinno się nic dziać ,natomiast problem mógłby się pojawić dopiero gdyby do oprawy o mniejszej mocy zamontować żarnik o mocy 150W więc nie wnikałem już bardziej ostatecznie nie kupowałem w piekarni tej lampy i nie wietrzyłem żadnego podstępu.

tego pewien nie byłem  :wink: ja jednak nie robiłbym takich eksperymentów przy takich napięciach nie ma żartów ...

obejrzałem dokładnie żarnik na razie nie zauważyłem żadnyćh śladów czarnego nalotu jedynie nalot koloru białego ale chyba tak powinno być bo druga lampa ma taki sam nalot /zaznaczam od razu drugi żarnik jaki posiadam ma 150W i na razie niema z nim problemu jedynie tylko taki że ma nie właściwą barwę światła 4300K/

biały nalot pojawia sie nawet po krótkim okresie uzywania,czarny jest oznaką,że żarnik juz "trochę przeszedł"  :wink:  jeśli jednak kupiłes nowy nie ma mowy o czarnym nalocie ... (u mnie pojawił sie dopiero po około pół roku)

w dniu wczorajszym sprawdziłem styk żarnika w oprawce co mogłem to poprawiłem i prawie byłem zadowolony do godziny 17 dnia dzisiejszego lampa do tego czasu działała bezproblemu ale niestety nie trwało to długo przyszedł moment i zgasło .

sprawdź wszystkie połączenia jeszcze raz :idea: wszystkie śrubki w kostkach dokręc "na amen"  :wink:

w razie problemów : http://www.holendry.republika.pl/hqi/schemat.html

i nie wiem czy nie będziesz miał racji bo jak zacząłem sobie przypominać wszystko co robiłem w trakcie montażu to przypomniała mi się sytuacja z kablem od kondensatora którego nie mogłem w żaden sposób upchać a na dodatek nie wiem do końca ską on wyszedł

tez miałem ten problem ... te puszki na osprzęt sa zaprojektowane na styk i ciężko to wszystko tam pomieścić ...

podczas pracy lampy nie słychac żadnego "cykania" ani głośnego "buczenia" ?

pozdrawiam
nowaks11
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2005, 21:10:48 »

chyba zaczynam się utwierdzać w przekonaniu że gdzieś rzeczywiście nie ma styku ,po ostatnim restarcie pogmerałem po zaciskach i jeszcze większa klapa swieciła niecałe 15 minut poczym nieszczesna zgasła,  ale jesteśmy już coraz bliżej "roztroju nerwowego" jutro chyba się wezme za nią  ,spróbuje ten żarnik  przełożyć do drugiej lapy która pracuje od kilku tygodni bez żadnych zastrzezeń i zobaczymy co dalej.
Będe informował o mich sukcesach .

a jeszcze jedno ,bo bym zapomniał
żadnych niepokojacych sygnałów nie słysze- raczej wszystko w normie

Zmieniony przez Sebastian Śro 07 Gru 2005 23:35
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2005, 21:28:31 »

ekspertem nie jestem,ale

skoro nie słychac cykania i buczenia - zapłonnik odpada  Smiley

a jesli wogóle działa (tylko sie rozłącza) - statecznik odpada (choć mozliwe,że może miec przebicie na izolacji,jednak to objawia sie inaczej niż opisujesz)

reasumując sprawdź połączenia :idea:  Tongue  rozbierz na częsci pierwsze i dokładnie obejrzyj z każdej strony dodatkowo można pokusić się o zrobienie testera (dwa kabelki,bateria płaska i dioda led - sprawdzisz przejscia na wszystkich przewodach) lub jeśli masz mozliwość pozyczenie nawet najprostszego miernika (test buzzera ma prawie kazdy model - nawet taki z nomi za 18 pln  :wink: )
nowaks11
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 08, 2005, 20:11:40 »

witam
dostałem dzisiaj odp od sklepu w którym kupowałem żarnik odpowiedź na mojego meila
potwierdzili że żarnik  70 W można zamontować w oprawie150  watowej jednocześnie potwierdzili twoje przypuszczenia o ewentualnym uszkodzeniu zapłonnika lub braku dobrego polączenia i najgorsze mozliwość uszkodzenia samej lampy.
Tak jak wczoraj obiecałem przełożyłem żarnik do mojej drugiej lampy która pracowała bez zastrzeżeń no i stało się lampa zgasła
wniosek  uszkodzony żarnik który zakupiłem w tym tygodniu no i kolejny kłopot bo nie wie jak zareaguje sprzedawca i może być 86 zł w plecy

jeszcze raz dzieki za zainteresowanie sprawą
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 08, 2005, 21:44:29 »

zorientuj się czy gwarancji udzielał sklep czy była to gwarancja producenta

w pierwszym przypadku na 90% dostaniesz nowy "od ręki"

w drugim zostaniesz bez żarnika na jakis czas,odeśla do producenta po fachowa opinię (o winie) i będziesz albo w plecy albo dostaniesz nowy (nie dotykałes go gołymi palcami ani nie upadł czy cos w tym stylu?) jednak to trochę potrwa ...

pozdrawiam
nowaks11
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 08, 2005, 22:39:48 »

no to mnie troche pocieszyłeś
w dniu dzisiejszym złożyłem reklamację może jutro będę coś więcej wiedział  :?: .
 dam znac jak sie sprawa zakończyła
obecnie i tak jestem w trakcie kompletowania osprzetu do odpalenia nowego zbiornika i nie ukrywam że mam troche czasu chciałem zacząć od oświetlenia i pierwsze schody zobaczymy co się urodzi w trakcie uruchamiania  filtru RO wole nie krakać bo jeszcze sobie coś .... :lol:
nowaks11
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 19, 2005, 20:20:49 »

witam
tak więc dotarłem w końcu do sedna sprawy z moimi problemami z lampą poniżej odp którą otrzymałem bezpośrednio od producenta opraw

"Stosowanie żarówek metalohalogenkowych o mocy 70W w oprawach MTH-473/150W z technicznego punktu widzenia jest nie możliwe. Układ zapłonowy przystosowany jest do żarówki o mocy 150W. Umieszczając w oprawie żarówkę 70W spowodujemy przegrzanie statecznika i zadziałanie zabezpieczenia termicznego, które spowoduje wyłączenia lampy do czasu ostygnięcia statecznika. "

a swoją drogą to jak nie którzy sprzedawcy w łatwy sposób udzielają nie sprawdzonych informacji tym samym narażają ludzi na straty
i na koniec zostałem ze zbędnym żarnikiem 70w i ok 80 zł w plecy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: