Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « jakie swietlowki do akwy 112l pomocy i ile
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie swietlowki do akwy 112l pomocy i ile  (Przeczytany 3872 razy)
tomluk
Nowy
*

« : Grudzień 01, 2006, 02:03:01 »

witam pewnie juz macie dosc tego typu pytan ale naprawde nie znam sie na tym wiec prosze kogos doswiadczonego o pomoc moje akwarium ma wymiary 80/35/40 cm 112l bedzie zarowno dla rybek jak roslinek wiec napewno beda rozne swietlowki ale jakie Huh z tego co czytalem jest ich mnostwo a chcialbym zaczac robic pokrywe wiedzac co pod nia bedzie zeby nie przezabiac (to potrafie zrobic) ale gorzej z doborem swietlowek ilascia watow i sztuk myslalem o zastosowaniu elektroniki z zarowek energooszczednych (ponoc taniej i lepiej)  Sad prosze pomozcie mi cos taniego dobrac napewno 1 Philips Aquarlle ale co dalej??? 2? 3? a moze nawet 4? ile sztuk jaka dlugosc ile watow itd prosze prosze prosze!!!!!!!!!!!!!!! (i nie szalejcie cenowo zaczynam od podstaw i juz troszke kasy poszlo-zeby na rybki zostalo) pozdrawiam i licze na was
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2006, 09:21:33 »

na 80 cm akwarium dałbym jedną gro-lux sylvanii lub aqua-glo 25W hagena dł 75cm i dwie krótsze np osrama 830 i coś 965. będą krótsze ale mało jest rurek o długości pasującej do 80 cm.
tomluk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2006, 11:37:53 »

czyli do tej 1 Philips Aquarlle jeszcze 3 i czy to nie za duzo watow Huh? bo bedzie 3x18 1x24 chyba ze zle zrozumialem
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2006, 12:25:19 »

jeśli masz jeszcze tą aquarelle jeszcze niezbyt starą to możesz ją dać plus dwie - myślę że w zupełności wystarczy watów. napisałem o gro...-...glo bo niezbyt podobało mi się aquarelle ph.
po 6 miesiącach max roku trzeba zmieniać świetlówki więc dałem ci jeszcze jedną opcję na przyszłość ,być może.
tomluk
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 02, 2006, 15:24:57 »

kafarski dziekuje bardzo za pomoc a moze masz jaka rade na glony??? i czy odblasnik z takiej foli jak sa przybierane kwiaty w kwiaciarniach zda egzamin czy lepiej cos innego???
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 02, 2006, 16:07:17 »

zależy na jakie glony. najlepiej jest nie dopuszczać do braków w nawożeniu. myślę że bardzo pomaga nawożenie CO2- rośliny rosną dobrze i nie dają szans glonom. podobno rogatek wydziela jakieś substancje hamujące wzrost glonów, ja musiałem go wyrzucić bo rósł za szybko. firma Dennerle z kolei radzi gasić światło w południe na jakieś 2 godziny dziennie- zawsze tam jakiś promyk światła wpadnie także nie martw się że rybki zdechną czy roślinki.
dobrze jest dobierać świetlówki takie które mają mało widma dobrego dla glonów- w oświetleniu jest dużo zestawień widm i świetlówek.
sam używam świetlówek o widmie ''słonecznym'', czyli zbliżonym do pełnego widma słonecznego. odbłyśniki mam z tzw ''lustrzanki'' -taka biała pleksi gr 1,5-2mm pokryta warstwą jakiegoś metalu i dodatkowo  pociągnięta przeźroczystym plastikiem. używają tego sklepy do reklam czasem. wygląda jak lusterko , bardzo dobrze odbija światło. celofanu nie wkładałbym bo tam aluminium szybko się zdziera z folii- lepsze będzie folia aluminiowa do kanapek ale też trzeba ją zmieniać bo szybko się ulatnia w akwarium gdzie jest ciepło i mokro. no i jest niebezpieczeństwo że zatrujesz rybki aluminium.
tomluk
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2006, 00:46:05 »

to jeszcze powiedz gdzie mozna kupic ta lustrzanke (jaki koszt) i bede cie chwalil po wszystkich odpustach Smiley))
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2006, 18:51:43 »

Tez mam 112 l. i poinformowalem sie na portalu Hagen'a. Tam jest b. fajna instrukcja w jez angielskim - wszystko jak kombinowac ich lampy
(http://www.hagen.com/usa/aquatic/gloreminder/glo.cfm).

Jesli chodzi o watty na litry to oni polecaja 1 do 3 Watt na 1 Gallon minus 10 do 15% na kamyki, zwirek itd.

(metryczny/angloam. gallon = 4 litry).
112 litrow to 28 galonow
czyli
28 do 84 Watt minus 10-15%

W standartowych pokrywach sa 2 lampy po 20 W. czyli OK ale w dolnym przedziale.
Wie ktos, czy to prawda, ze PowerGlo daje lepsze kolory w slodkiej wodzie niz AquaGlo. Producent pisze, ze PowerGlo jest bardziej na kolare itd a na kolory AquaGlo.

Wymienilem juz 1 lampe na AquaGlo i nie wiem jaka kupic druga. Mysle: albo PowerGlo albo FloraGlo. Podobno FloraGlo jest mega dla roslin i 0 glonow.... Huh

Czy zna z Was ktos lampe "Original Tropical Lamp" firmy "Arcadia" (http://www.arcadia-uk.info)? podobno daje tez mega-kolory.
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: