piotrzieba
Nowy

|
 |
« : Listopad 15, 2005, 18:30:24 » |
|
na początku miałem robić mini tangnike ale zrezygnuje z tego :!: robie normalne . czy taka obsada może być do 100l : 5-6skalarów 6 kirysków pstrych 2 guraminy dwuplamiste 2 guraminy mozaikowe 3glonojady 2 mieczyki nie wiem może za duzo tych ryb ale ja chce cos takiego i koniecznie muszą być skalary :!: :!:
|
|
|
|
|
|
100l mini malawi 45l kiryski,platki,gupiki,glonojady 14l kotnik dla piękniczkowatych i zbiornik tarłowy dla kirysków Kto kupi guramina złotego???(ok 12cm)odpowiedzi prosze kierować na gg:5222983
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2005, 18:42:24 » |
|
Skalarów za dużo, mogą być dwa, góra trzy i to pod warunkiem, że zbiornik ma minimum 50 cm wysokości. Gurami też raczej stadne są.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2005, 18:43:49 » |
|
zostaw skalary i jakieś neonki plus zbrojnik do tego bo i tak za małe akwa te 100l. jakiej wysokości planujesz? może jakieś karłowate skalary?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrzieba
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2005, 14:40:54 » |
|
akwa ma wysokość 35cm a długość 120cm ja bym dał więcej guraminów 8-10 sztuka a co zamiast skalarów :?: :?: :?: :?: , ja bym chciał jakieś ładne ryby i w miare duże(8-12cm ) no i oczywiście kirysy (6sztuk ) i jedenego zbrojnika a moze jeszce suma rekiniego :?: :?: co wy na to :?:
|
|
|
|
|
|
100l mini malawi 45l kiryski,platki,gupiki,glonojady 14l kotnik dla piękniczkowatych i zbiornik tarłowy dla kirysków Kto kupi guramina złotego???(ok 12cm)odpowiedzi prosze kierować na gg:5222983
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2005, 14:46:13 » |
|
Sum rekini raczej nie, możesz dać ze dwa albo trzy zbrojniki. Może jakieś łagodne pielęgnice ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skalarowski
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2005, 19:19:48 » |
|
Może jakieś łagodne pielęgnice ? Może Ramirezki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chrabonszcz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2005, 19:23:45 » |
|
Strasznie wąskie to akwarium...
Skalary nie urosną Ci do dużych rozmiarów: skarłowacieją. Za dużo ich planujesz. W literaturze bywa napisane, że skalary podgryzają neonki, ale u Ciebie raczej to nie grozi: skalarki pozostaną małe. Zbrojnik (jeden-dwa) - OK. Może nie kiryski pstre, ale jakieś ładniejsze (np. panda).
Po co Ci 8-10 gurami? Kup lepiej dwie parki np. mozaikowych. I nie mieszaj dwuplamistych i mozaikowych. Nie dlatego, że nie można. Ładniej wyglądają, jak są tego samego rodzaju. Lepiej inną rybkę, ale stadną. Choć mam tylko 7 kosiarek naprawdę przyjemnością jest oglądanie, jak pływają razem. Z mieczykami podobno trzeba uważać, jeśli ma się neonki i rośliny w akwarium (podgryzają ponoć i to i to). Poza tym słyszałem, że żyworodne dość "zanieczyszczają" akwa, a więc częściej trzeba wymieniać wodę.
|
|
|
|
|
|
200l: 2 x 30 W, Tetra Tec EX 700, CO2, 25,5 oC, 7-8dH, 7Ph amano x 4, gupiki ok. 20, kosiarki x 7, glonojad złoty x 3, kosiarki x 7, otosek x 5, kirysek sterby x 6, krewetka filtrująca, Innesa x 25, farowella x 3, gurami złoty x 4, prątnik karłowaty x 4
|
|
|
piotrzieba
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 17, 2005, 19:14:52 » |
|
czyli z tego co wynika to dobrym rozwiązaniem byłoby coś takiego :?: :?: 2parki guraminów 3zbrojniki 6kirysków panda para ramirezek i czy moge dać 4skalary :?: :?: to co ze będą małe ale mi duże są niepotrzebne :!: :!: i mieczyki chyba też odpadają  :?: :?: i czy to by było wszystko?  ? dodajcie jeszce swoje komentarze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 17, 2005, 19:22:15 » |
|
i czy moge dać 4skalary :?: :?: to co ze będą małe ale mi duże są niepotrzebne :!: :!:
Nie możesz dać tych skalarów, bo nie będą o tyle małe, ale skarłowacieją, a to jest raczej traktowane jako poważne schorzenie. Po prostu zbiornik musi mieć te 50 cm wysokości, aby mogły być w nim skalary i nie ma tu żadnych kompromisów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skalarowski
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2005, 19:28:58 » |
|
Po prostu zbiornik musi mieć te 50 cm wysokości, aby mogły być w nim skalary i nie ma tu żadnych kompromisów. Ale młode skalarki może hodować a później oddać. P.S. w Szczecinie, "U Niedzielskich" widziałem bardzo ładne sztuczne skalary wysokie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2005, 23:26:40 » |
|
akwa ma wysokość 35cm a długość 120cm ja bym dał więcej guraminów 8-10 sztuka a co zamiast skalarów :?: :?: :?: :?: :?(...) hahahahahahah, tak od razu milion, po co się rozdrabniać. Chłopie ja ma ich 8 w 240 litrach i to mi się wydaje byc tak w miare na styk. To są duże ryby (...), ja bym chciał jakieś ładne ryby i w miare duże(8-12cm ) :?: tylko że masz tylko 100l, także ryby o wielkości 10cm wogólne nie powinny Cię interesować no i oczywiście kirysy (6sztuk ) i jedenego zbrojnika a moze jeszce suma rekiniego :?: :?: co wy na to :?: no , w tej części zaczynasz mówić z sensem, bo rozumiem, że ten sum rekini to w formie żartu został wymieniony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrzieba
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 19, 2005, 09:16:34 » |
|
czyli wkońcu niech ktoś napisze jaka ta obsada mabyć (wszystko!!!)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 19, 2005, 13:50:20 » |
|
pielęgniczki amerykańskie + jakieś kąsacze + otoski + górami czekoladowe.? czy ci się podoba taka obsada?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrzieba
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 20, 2005, 16:39:41 » |
|
szczerze?  ?? to wole malawi i chyba tak zrobie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 20, 2005, 22:00:23 » |
|
jeśli ci się podobają 'śledzie' z Malawi to poco pytasz? :wink: kup to co ci się podoba i co odpowiada twojej wodzie z kranu - to najlepszy kompromis. pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|