Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « jestem tu nowy i prosze o pomoc 2
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jestem tu nowy i prosze o pomoc 2  (Przeczytany 1384 razy)
jackdave
Stały użytkownik

« : Październik 19, 2005, 15:42:03 »

siemka ! Mam nowe pytania:
1. czy rak akwariowy zje lub zabije rybki , żabke lub ślimaki ??
2. wiem że welon jest rybką zimnolubną ale mam pytanie czy przeżył by on może w temperaturze około 26-28 stopni ?? chyba raczej nie
3. w sklepie zoologicznym powiedzieli mojej mamie że bojownik zjada małe , mniejsze od siebie rybki czy to prawda ?? ja słyszałem i czytałem nawet tutaj że bojownik to ryba spokojna, wyłącznie zjada rybki które mają podobnie ubarwioną płetwę ogonową tj. np. gupiki (samce) to wkońcu jak jest z bojownikami ??
4. w jakiej temperaturze może przebywać rak akwariowy ?? prosze o odpowiedzi na te pytanka

Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
jjoska
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 19, 2005, 15:54:57 »

Witaj

Ad 1.
Zabije wszystkie rybki i je zje, roślinki zniszczy.
Ad 2.
Nie nie nie. przeżyłby ale ile, to męczarnia dla tej rybki.
Ad 3.
Bojownik zjada narybek wszystkich innych ryb, żyworódek i ikrowych. Bojownik to rybka nie do końca spokojna, ale wiele zależy od osobnika. Mi akurat kiedyś trafiła się bardzo agresywna samica bojownika podczas gdy same nie wykazywały się szczególną agresją.
Ad 4.
nie mam zielonego pojęcia. Ale zależy to z pewnością od gatunku raka.

pozdrawiam Joanna

25l fire red i babaulti, 23l i bojowniki
zółw stepowy Ramzes Smiley
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2005, 16:05:20 »

to czyli tak: samce bojownika nie ruszą żadnej mniejszej od siebie rybki ?? Pan w zoologu powiedział że rak nie zje i nie zabije żadnego stworzenia .... to on kłamał ??[/quote]

Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
sztopan17
Zainteresowany
**

Tak
« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2005, 17:38:56 »

TAK :!:  :!: Zawsz kłamią żeby tylko sprzedać  :evil:
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2005, 17:50:23 »

Cytat: jackdave
to czyli tak: samce bojownika nie ruszą żadnej mniejszej od siebie rybki ?? Pan w zoologu powiedział że rak nie zje i nie zabije żadnego stworzenia .... to on kłamał ??
[/quote]
Bojownik to typowa ryba drapieżna - zje wszystko co zmieści mu się w pysku. Bojowniki należą tez do ryb potencjalnie problemowych dlatego łączenie ich z innymi rybami sugeruję przeprowadzac w co najmniej 50l akwarium (gęsta obsada roślinności z uwzględnieniem roślin pływających - to niezbędne do dobrego samopoczucia bojownika).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: