Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium narożne  (Przeczytany 5973 razy)
moominek
Zainteresowany
**

« : Październik 18, 2005, 16:33:59 »

Co myślicie o takim zbiorniku?
Posiadam aktualnie 60L, a chciałem zakupić cos większego dla moich pociech. Niestety nie mam zbyt wiele miejsca na większy zbiornik i w zasadzie w grę wchodzi jedynie zbiornik narożny 350L. Jeżeli chciałbym postawić zbiornik klasyczny mogę pozwolić sobie na max. 112L Sad

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2005, 17:25:53 »

Zbiornik jak każdy inny, z boku akwa nie oglądasz więc nic nie stracisz, jedny problem może pojawić się z oświetleniem (jeśli bedzie miało być mocniejsze), ale przy odrobinie chęci z dzisiejszą techniką to też nie problem. Ze względu na kształt napewno będą pewne ograniczenia co do obsady.

385 l - dyskowce
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2005, 07:43:35 »

Ograniczenia co do obsady? Tego właśnie się obawiałem Sad Przymierzam się do kupna 350L, boki to 87cm, a w przekątnej 124cm (największy wymiar akwa). Mocne ograniczenia tutaj mogą wystąpić?

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2005, 16:06:23 »

Głównie mam na mysli ograniczenia odnośnie wielkości ryb - nie mogą to być ryby dorastające do dużych rozmiarów zwłaszcza gdy dany gatunek jest rybą stadną, należy też unikać ryb terytorialnych.

385 l - dyskowce
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2005, 20:02:13 »

Wszystko jasne... ale pojawił mi sie następny problem ;( Mianowicie filtr, jaki? Zewnetrzny, wewnętrzny?
Mam na uwadze kilka, np. Aquael Turbofilter 1100 lub UNIFILTER 1100 oraz AquaClear300 (kaskadowy). Nie wiem, na który sie zdecydować i który byłby lepszy do akwarium narożnego 350L.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 19, 2005, 20:15:54 »

przy twoim zbiorniku wybrałbym filtr wewnętrzny i schowałbym go w kacie za jakaś dekoracja atrapa korzenia albo cos. filtr np juwel robią takie prostopadłościany czarne o różnych wysokościach a pompkę można nawet 1000 l/min dokupić z części zamiennych.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Październik 19, 2005, 21:42:05 »

Cytat: kafarski
(...) a pompkę można nawet 1000 l/min dokupić z części zamiennych.

:shock:  :shock: z taką pompą to to akwarium by chyba wybuchło  :what?: heheheh

Agnieszka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2005, 07:26:02 »

Cytat: kafarski
przy twoim zbiorniku wybrałbym filtr wewnętrzny i schowałbym go w kacie za jakaś dekoracja atrapa korzenia albo cos

filrt wewnętrzny do narożnego - tak, pod warunkiem że jest swobodny dostęp do akwarium a nie jest np. postawione w kuchni na szafkach i pod szafkami... u mnie wymiana filtra wewnętrznego nie jest zbyt łatwa ani przyjemna - ciężko się po prostu do niego dostać
no i jeszcze jeden problem - tak jak pisaliście - oświetlenie, nawet zastosowanie folii odblaskowej za wiele nie daje i tylna część akwa jest trochę za ciemna

100 l:6x brzanka sumatrzańska, 4x brzanka birmańska, 8x brzanka mszysta, 6x brzanka różowa, 2x kirysek panda, 2x mułojad, neonki, zbrojnik+1 pani zbrojniczka
54 l: kotnik z mnóstwem małych zbrojniczków Cheesy
w planach i marzeniach: krewetkarium
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 20, 2005, 08:38:39 »

Cytat: lukas
:shock:  :shock: z taką pompą to to akwarium by chyba wybuchło  :what?: heheheh

Nie, nie... właśnie z tego co widzę to do 350L zaleca się nawet 1200l/h. I tu poważnie zastanawiam się nad Turbofilter1100.

Cytat: Agnieszka
oświetlenie, nawet zastosowanie folii odblaskowej za wiele nie daje i tylna część akwa jest trochę za ciemna

prawda to, świetlówki są raczej z przodu pokrywy, więc tył jest niedoświetlony ale tam zawsze mozna jakieś dekoracje umieścić lub roślinki mniej wymagające światła...

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 20, 2005, 16:08:45 »

Cytat: moominek
Nie, nie... właśnie z tego co widzę to do 350L zaleca się nawet 1200l/h

Moominek czytaj uważnie, Kafarski podał wydajność 1000 l/min co daje 6000 l/h, choć pewnie to błąd literowy

385 l - dyskowce
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 20, 2005, 17:40:22 »

Hehe faktycznie Smiley Nie zwróciłem na to uwagi. 1000l/min wciągnęłoby wszystkie rybki Wink
A wracając do tematu jestem włassnie na etapie filtru Aquael UniMax500 Smiley Wydaje się rozsądnym do takiego akwarium.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Październik 20, 2005, 17:51:41 »

tak mały błąd  :oops: często pisze i nie czytam potem a wczoraj szybko poszedłem spać. 1000l/h.
widziałem w sobotę pokrywę na takim akwa z pięcioma świetlówkami- z przodu 120cm chyba nawet ,potem 80(?) i małe 18 w. powinno wystarczyć. zawsze można podłączyć mocniejsze t5 jak sie chce ale do paletek na przykład bez specjalnego zielska wystarczy. ostrzegam przed filtrem aquaela choć tani...
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2005, 09:00:04 »

A co z tym filtrem nie tak?

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2005, 15:18:44 »

pisałem nie raz na forum o moim unimaxie .ten filtr nie filtruje,rozszczelniły sie koszyczki, porwały uszczelki. te inne turbo filtry będą dobre jeśli będziesz otrzymać neonki ,mają małą pojemność wkładów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: