moominek
Zainteresowany

|
 |
« : Październik 18, 2005, 16:33:59 » |
|
Co myślicie o takim zbiorniku? Posiadam aktualnie 60L, a chciałem zakupić cos większego dla moich pociech. Niestety nie mam zbyt wiele miejsca na większy zbiornik i w zasadzie w grę wchodzi jedynie zbiornik narożny 350L. Jeżeli chciałbym postawić zbiornik klasyczny mogę pozwolić sobie na max. 112L 
|
|
|
|
|
|
Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2005, 17:25:53 » |
|
Zbiornik jak każdy inny, z boku akwa nie oglądasz więc nic nie stracisz, jedny problem może pojawić się z oświetleniem (jeśli bedzie miało być mocniejsze), ale przy odrobinie chęci z dzisiejszą techniką to też nie problem. Ze względu na kształt napewno będą pewne ograniczenia co do obsady.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
moominek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2005, 07:43:35 » |
|
Ograniczenia co do obsady? Tego właśnie się obawiałem  Przymierzam się do kupna 350L, boki to 87cm, a w przekątnej 124cm (największy wymiar akwa). Mocne ograniczenia tutaj mogą wystąpić?
|
|
|
|
|
|
Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2005, 16:06:23 » |
|
Głównie mam na mysli ograniczenia odnośnie wielkości ryb - nie mogą to być ryby dorastające do dużych rozmiarów zwłaszcza gdy dany gatunek jest rybą stadną, należy też unikać ryb terytorialnych.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
moominek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2005, 20:02:13 » |
|
Wszystko jasne... ale pojawił mi sie następny problem ;( Mianowicie filtr, jaki? Zewnetrzny, wewnętrzny? Mam na uwadze kilka, np. Aquael Turbofilter 1100 lub UNIFILTER 1100 oraz AquaClear300 (kaskadowy). Nie wiem, na który sie zdecydować i który byłby lepszy do akwarium narożnego 350L.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 19, 2005, 20:15:54 » |
|
przy twoim zbiorniku wybrałbym filtr wewnętrzny i schowałbym go w kacie za jakaś dekoracja atrapa korzenia albo cos. filtr np juwel robią takie prostopadłościany czarne o różnych wysokościach a pompkę można nawet 1000 l/min dokupić z części zamiennych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 19, 2005, 21:42:05 » |
|
(...) a pompkę można nawet 1000 l/min dokupić z części zamiennych. :shock: :shock: z taką pompą to to akwarium by chyba wybuchło :what?: heheheh
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2005, 07:26:02 » |
|
przy twoim zbiorniku wybrałbym filtr wewnętrzny i schowałbym go w kacie za jakaś dekoracja atrapa korzenia albo cos filrt wewnętrzny do narożnego - tak, pod warunkiem że jest swobodny dostęp do akwarium a nie jest np. postawione w kuchni na szafkach i pod szafkami... u mnie wymiana filtra wewnętrznego nie jest zbyt łatwa ani przyjemna - ciężko się po prostu do niego dostać no i jeszcze jeden problem - tak jak pisaliście - oświetlenie, nawet zastosowanie folii odblaskowej za wiele nie daje i tylna część akwa jest trochę za ciemna
|
|
|
|
|
|
100 l:6x brzanka sumatrzańska, 4x brzanka birmańska, 8x brzanka mszysta, 6x brzanka różowa, 2x kirysek panda, 2x mułojad, neonki, zbrojnik+1 pani zbrojniczka 54 l: kotnik z mnóstwem małych zbrojniczków  w planach i marzeniach: krewetkarium
|
|
|
moominek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 20, 2005, 08:38:39 » |
|
:shock: :shock: z taką pompą to to akwarium by chyba wybuchło :what?: heheheh Nie, nie... właśnie z tego co widzę to do 350L zaleca się nawet 1200l/h. I tu poważnie zastanawiam się nad Turbofilter1100. oświetlenie, nawet zastosowanie folii odblaskowej za wiele nie daje i tylna część akwa jest trochę za ciemna prawda to, świetlówki są raczej z przodu pokrywy, więc tył jest niedoświetlony ale tam zawsze mozna jakieś dekoracje umieścić lub roślinki mniej wymagające światła...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 20, 2005, 16:08:45 » |
|
Nie, nie... właśnie z tego co widzę to do 350L zaleca się nawet 1200l/h Moominek czytaj uważnie, Kafarski podał wydajność 1000 l/min co daje 6000 l/h, choć pewnie to błąd literowy
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
moominek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 20, 2005, 17:40:22 » |
|
Hehe faktycznie  Nie zwróciłem na to uwagi. 1000l/min wciągnęłoby wszystkie rybki A wracając do tematu jestem włassnie na etapie filtru Aquael UniMax500  Wydaje się rozsądnym do takiego akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 20, 2005, 17:51:41 » |
|
tak mały błąd :oops: często pisze i nie czytam potem a wczoraj szybko poszedłem spać. 1000l/h. widziałem w sobotę pokrywę na takim akwa z pięcioma świetlówkami- z przodu 120cm chyba nawet ,potem 80(?) i małe 18 w. powinno wystarczyć. zawsze można podłączyć mocniejsze t5 jak sie chce ale do paletek na przykład bez specjalnego zielska wystarczy. ostrzegam przed filtrem aquaela choć tani...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moominek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2005, 09:00:04 » |
|
A co z tym filtrem nie tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2005, 15:18:44 » |
|
pisałem nie raz na forum o moim unimaxie .ten filtr nie filtruje,rozszczelniły sie koszyczki, porwały uszczelki. te inne turbo filtry będą dobre jeśli będziesz otrzymać neonki ,mają małą pojemność wkładów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|