Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « nowe akwa-czyli kilka KONKRETNYCH pytan do ekspertow
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe akwa-czyli kilka KONKRETNYCH pytan do ekspertow  (Przeczytany 1922 razy)
Madzia
Nowy
*

« : Listopad 04, 2005, 14:56:48 »

Planuje zmienic akwarium na wieksze w okresie swiat ( wiem, jeszcze troche czasu do tego, ale musze uzbierac fundusze... Czytalam gdzies, ze na 1l wody powinno przypadac najlepiej ok 0,8w, planuje nabyc akwarium 60 litrowe ( wiekszego nie mam gdzie postawic) i oczywiscei chce kupic pokrywe.. problem w tym, ze WSZYSTKIE pokrywy z ktorymi sie zetknelam maja wbudowane miejsce na swietlowke 15w, a to chyba duzo za malo??

Chcialam sie tez dowiedziec Jaki najlepiej kupic filtr? (koniecznie chce z napowietrzaczem..)  No najlepiej taki, zeby byl dobry, ale nie puscil mnie z torbami ;-) najlepiej chce na niego przeznaczyc ok 70 zl. czy lepszy jest filtr wewnetrzny, czy kaskadowy?

I jeszcze chcialam sie spytac o akwarium. wiem, ze KULA t tragiczny pomysl,a le chcialam sie spytak o akwaria z profilowana przednia szyba- czy ona rowniez jakos "spacza" widzenie rybki na swiat? czy lepiej kupic cala klasyczne, czy ta przednia profilowana szyba nie robi zbytniej roznicy?

co do obsady, to z roslin chce miec przede wszytskim Eleocharis acicularis, no i mozedo tego Hemianthus callitrichoides "Cuba", Glossostgma elatinoides ( czy jak tosie pisze :-) no i chce jeszcze zrobic "trawniczek" z wglabki... )- czy ktos wie, jakie powinno byc swiatlo i czy wymienione rosliny maja podobne wymagania co do swiatla.. wody..temperatury??...
A rybki... Wiec na pewno 3 gupiki (teraz mam i nie bede chciala sie ich pozbywac :-) )  a oprocz tego zastanawialam sie nad dokupieniem parki mieczykow i parki platynek (czy ta obsada bedzie z soba zyla w zgodzie?! no i czy maja podobne wymagania-zalezy mi na tym, zeby wszytskim bylo dobrze ze soba przede wszytskim!) no i jakies otoski czy cos takiego,zeby pozeraly glony, jesli sie takowe pojawia (w ogole najlepiej jakich sobie sprawic glonozercow, zeby glony nie mialy racji bytu)... czy to nie bedzie za duzo jak na takie akwarium?? czy moge jeszcze cos tam "wsadzic" ? :-)

To na razie byloby chyba na tyle. Pozdrawiam cieplo!
Madzia
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2005, 15:13:47 »

przepraszam.. nie zauwazylam, ze pisze w chorobach.... Sad
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2005, 15:25:02 »

czy wyscie wszyscy powariowali z tym wzrokiem rybek! NIE WIERZE ZE KULE PSUJA WZROK RYBEK to tylko pretekst dla zielonych z wloch ktory dociera do palantow z tamtego rzadu. gieta szyba przednia nie przeszkodzi im napewno bez przesady :wink: bedzie tylko ciut drozsza-moze lepiej kup zwykle wieksze a roznice zainwestuj w lepszy filtr? jesli chcesz dac 0,8W /litr to znaczy ze chcesz miec ladne rosliny a wiec CO2 tez a wiec kazda strata tego gazu jest wazna a wiec nie kupuj filtra z napowietrzaniem bo to wytraca duzo CO2 z wody lepiej jakis porzadny kubelek i deszczownice do tego lub po prostu wylot wody ponad lustrem zeby dawal napowietrzanie -to nie kosztuje nic a dziala :idea: i  rybom wystarczy.
niestety jak kazdy bedziesz musiala przerobic pokrywe na 3 swietlowki
 co ten temat robi w chorobach to za chorobe nie wiem Cool
Madzia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2005, 15:35:04 »

Nie rozumiem o co chodzi z tym co2... i wylotem nad lustrem.. jaki zatem filtr mam kupic? Poprosze najlepiej o marke i model.. :-)

czy gdzies tu na forum pisze w jaki sposob przerobic pokrywe?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2005, 16:27:48 »

obadaj male filtry fluval albo tetry sa tez nie za drogie a pokrywe jesli masz miejsce to wiercisz dziury i juz jesli nie masz miejsca to pozbyj sie klapek czy jakichs pudelek na stateczniki powinnas znalezc miejsce na trzy swietlowki spoko. byly gdzies posty na pewno nawet ostatnio pamietam ze zdjeciami.
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2005, 10:02:38 »

Co do zbiornika pomyśl o jakiejś bimbrowni .Zerknij w dział "Zrób to sam" tam jest kilka projektów jak to zrobić i co to daje. Co do obsady odradzam gupiki gdyż sa plagą miałem w akwa 30 l ok. 15 teraz mam 100 i okromne problemy z zanieczyszczeniami .Albo oddaj te co masz i weź np. 3-4 samce bez samic . Co do obsady polecam nenki inessa albo jakieś kardynałki. Jeżeli chcesz się pozbyć problemu z napowietrzaniem polecam labiryntowce. Czyli bojki .
Madzia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2005, 10:09:50 »

Co do bojownikow, to dziekuej z anie bardzo.. mialam kiedys... moze akurat takie sztuki mi sie trafily, ale strasznie sie lały z soba... (3 samiczki 1 facet) w koncu samiec wykoncyzl 2 samice, a samica zagryzla samca.. po czym jak dokupialm gupiki ( na prawde byly niezbyt piekne), to ta wpierdzielila jednemu ogon... w koncu ją oddalam... a jesli chodzi o neony, to ja mam na nie za twarda wode.. wiec mimo, ze jestem poczatkujaca, to chyba dobrze, ze chce miec rybki o podobnych wymaganiach?? a jesli chodzi o gupiki, to z mlodymi nie ma problemu, bo w sklepie u nas na osiedlu zawsze przyjmuja nawet jesli nie za kase, to tak po prostu mlode...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: