Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: welonki  (Przeczytany 2597 razy)
Agnieszka
Nowy
*

« : Wrzesień 15, 2005, 13:17:24 »

Naczytałam się u pewnego forumowicza o rozmnażaniu bojownika i zachorowałam na tą rybkę. Kupiłam akwa 17, 5 l ale doszlam do wniosku że może lepiej wpuścić tam welonkę? Tylko czy to nie za małe akwarium? A jeżeli nie za małe to ile ich tam może być? Filtr będzie konieczny z tego co już wiem ale termometr nie, prawda? Może ktoś hoduje welonki i coś podpowie (albo odradzi) Smiley

100 l:6x brzanka sumatrzańska, 4x brzanka birmańska, 8x brzanka mszysta, 6x brzanka różowa, 2x kirysek panda, 2x mułojad, neonki, zbrojnik+1 pani zbrojniczka
54 l: kotnik z mnóstwem małych zbrojniczków Cheesy
w planach i marzeniach: krewetkarium
Tiereszkowa
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2005, 13:44:42 »

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich...
sądze, ze moge Ci pomóc!

Welonki tam nie wpuszczaj - ona tylko by się męczyła, to zdecydowanie za mały akwen dla niej... lepiej pomysl o bojowniku! Welon potrzebuje sporego akwarium i dużo przestrzeni do pływania!
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2005, 14:31:35 »

17,5L w żadnym wypadku nie nadaje się na lokum welona. Karasie ozdobne są sporymi rybami, czasem rosną do 20cm i optymalne akwa dla nich nie powinno być mniejsze niż 60L (dla 2szt, dla więcej od 100L-200L)

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2005, 15:23:41 »

Ale zamiast welonków możesz wpuścić ze spokojem bojowniki 1 samca i 2 samiczki   Cheesy  które ładnie będą się prezentowac w małym aqa. Cheesy

Pozdrawiam wszystkich :-)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2005, 15:34:08 »

Ja na twoim miejscu wpuscił tam bojowniki. To super ryby, sam niedawno sie o tym przekonałem bo kupilem tydzien temu i zakochalem sie w tych rybach, to moje pupilki Cheesy  A jak nie to masz jeszcze 1 wariant. Mozesz wpuścić tam z 6 gupików. Ale osobiście wolał bym bojki, bo nawed samice bojownika są ładne a gupiki niestety nie

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 15, 2005, 16:31:49 »

komandos - bez przesady, to wszystko żależy od gustu Tongue Ale gupiki są bardziej kolorowe niż bojki które czesto są tylko niebieskie albo czerwone, rzadziej białe i mieszane Smiley no i poza tym nie wiem czy w 17L harem bojków to taki dobry pomysł  :roll: wiadomo jakie są samce bojków, wg. mnie zamęczy samice. Ja bym dał jednego samca.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 15, 2005, 18:06:30 »

no nie wiem czy to taki problem dostać ładnego biało-zielonego bojownika, no zależy jeszcze w jakim sklepie.
Jesli chodzi o trzymanie bojowników w 17 litrach, kolażanka wspomniała że czytała temat o rozmnażaniu wiec może chce rozmnożyć bojki, a do tego trzeba równierz samicę.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 15, 2005, 19:12:43 »

Tak, trzeba samicę, ale nie jedną tylko kilka bo inaczej samiec ją zamęczy. A na to 17,5 litra to za mało niestety.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2005, 22:12:16 »

Cytat: mdramski
Tak, trzeba samicę, ale nie jedną tylko kilka(...)

Zapewniam, że do rozmnażania wystarcza 1 samiec i 1 samica  Cheesy  Cheesy Co nie zmienia faktu że to akwa jako stałe lokum jest za małe dla pary bojowników - ale jako kotnik nadaje się wyśmienicie.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 15, 2005, 22:14:35 »

Oczywiście, że do rozmnażania wystarczy jedna samica Smiley Ale trzymanie w akwa jednego samca i jednej samicy jest dla niej wyrokiem śmierci niestety. Dopiero w okresie tarła można zostawić jedną samicę. Oczywiście to 17,5 litra może wtedy służyć jako kotnik. Ale na stałe to wykluczone.
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2005, 14:17:50 »

no coś ty
ja miałam  na początku 2 samiczki i 1 samca, ale samiec wykończył jedną, albo była chora , nie iwem. W każdym razie została 1 samica.
I długo żyli razem bez żadnych konfliktów . Niestety niedawno obydwoje gdzieś uciekli razem. Nie znalazłam nawet ich szkieletów. :cry:

ale było1+1

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 16, 2005, 14:19:52 »

Mój bojownik zabił z premedytacją 5 samic Sad Wykańczał je po kolei... Sad Może mi się jakiś damski bokser trafił...
jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 17, 2005, 15:06:42 »

17,5 l to małe akwa mozna tam wpuscic jednego bojka , albo kilka neonów dokładnie nie wiecej niz 8... bo to max. co mozesz tam upchnac
lepiej jak kupisz lub zamowisz 80 l i wpuscisz ze 2 welony , teleskopki albo w. pyzatki;) tez milusie welonki sa fajne daja sie pogłaskac;)
tylko na spacery z nimi nie wychodz;)

17,5 l. to dobry baniak na narybek albo kwaranttaniak na kotnik  

mozesz tam wrzucic kilka krewetek pretnika ale nie wiem czy sam przezyje;)
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 17, 2005, 17:14:01 »

Cytat: mdramski
Mój bojownik zabił z premedytacją 5 samic Sad Wykańczał je po kolei... Sad Może mi się jakiś damski bokser trafił...
może pił za dużo  :wink:  Smiley

Pozdrawiam wszystkich :-)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: