Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny filtr :/  (Przeczytany 2770 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« : Październik 21, 2006, 09:13:07 »

Siemka, mam problem, mianowicie mam w takim malutkim akwa ok 20 l filterek do akwa 20-40 l i cały czas mi się zapycha! Angry musze go czyścić codziennie i codziennie jest na górze gabki warstwa jakby mułu :/ byłęm w zoologiku i powiedzieli by kupic większą gąbkę kupiłem i nic !! Pomocy !!

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2006, 09:34:40 »

może zamiast gąbki da się tam włożyć ceramikę, przykryć to watą to wtedy musiałbyś najwyżej codzienne zmieniać watę. chyba twoje ryby sporo brudzą?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2006, 16:04:18 »

znaczy gdzie ja mam wlożyc ta ceramike ?? do tego plastiku w ktorym jest gąbka Smiley Ale to na jedno wychodzi bo codziennie czyszczę gąbkę Wink, dzisiaj prawie mi się udusiła bocja Sad Zobaczyłem w ostatniej chwili ze z filtru lecą 3 bombelki na krzyż i zrozumiałem że sie dusi, pływała do góry brzuchem ale jeszcze się ruszałą, więc pobiegłem do piwnicy po brzęczyk i podłączyłęm, ufffff na szczęście żyje i pływa ...

KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2006, 16:22:55 »

Jeśli masz tak dużo różnych zanieczyszczeń i filtr Ci się zapycha to czy czyścisz dno akwarium, czyli żwirek?
Chodzi mi o tak zwane odmulanie za pomocą odmulacza!
Może jak będziesz regularnie odmulał dno to Ci się filtr nie będzie zapychał!
Zastanów się także skąd ten niby mułek się bierze? Może przekarmiasz ryby i są to gnijące pozostałości po jedzeniu?
Napisz coś więcej tym!

PS.
Przy małym akwarium takim jak Twoje zawsze będzie więcej pracy niż przy większym.
Czyszczenie akwarium należy także do przyjemności nie tylko posiadanie rybek i patrzenie na nie.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2006, 17:39:05 »

No ten zbiorniczek jest kwarantanną i przejściowo siedzi tam bocja i 2 kosiarki ale chyba niedługo wpuszcze je do ogólnego ... ale co do filtra to nie wiem odmulacza nie mam , ile on kosztuje? narazie odciągam wodę zwykła rurką taka jak do brzeczyka to mowicie by kupic odmulacz?? i jak on wygląda ?

KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2006, 17:43:13 »

Odmulacz wygląda tak:
http://www.allegro.pl/item134695259_waz_do_wody_12_i_odmulacz_aqua_szut_nowy_.html

Są różne typy i rodzaje.
Tu masz ich więcej:
http://www.allegro.pl/search.php?string=odmulacz&order=p

w każdym sklepie akwarystycznym są i można kupić za niewielką kasę!
Na forum było sporo tematów związanych z czyszczeniem akwarium!

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2006, 09:22:39 »

jak chesz tani odmulacz to mozesz zrobic go sam
wystarczy odciac butelke po jakims plynie z gwitem przykrecic ub wcisnac kawalek weza i masz odmulacz koszt 2 zeta ja taki sobie zrobilem i dziala dno posprzatane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2006, 13:20:57 »

Na początku ktoś pytał czy można włożyć ceramikę  i nie wiedziałem co odpisać , wiec narysowałem mniej wiecej jak wygląda to pudełeczko na gąbkę  :
http://img204.imageshack.us/img204/2096/filtrxh4.th.png
wieć jak można tam coś innego wcisnąć ??

kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 29, 2006, 13:32:04 »

mały ten rysunek ,ale możesz chyba zostawić trochę gąbki na wlocie żeby sie nie zatykał, albo lepiej waty filtracyjnej jednorazowej- tylko jeśli da się ją wyjąc łatwo. w pozostałe miejsce po wycięciu gąbki wsyp ceramikę. ma dużo większą powierzchnię niż gąbka, możesz wsypać też na przykład pokruszony trochę keramzyt.
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 29, 2006, 22:02:25 »

Nie chce mi sie tworzyc nowego tematu, wiec daje tutaj. Chodzi mi o filtr RO. Zobaczcie ten filtr
http://www.filtry.pomp.pl/skrypt_pliki/osmoza.htm
Chodzi mi o filtr o nazwie
"zestaw odwróconej osmozy do akwarium, cena 299,00zł
FILTR AKWARIUM - AQUA RO"
Trzeba strone przewinac troche w dol Tongue, do 3/4 strony.
Jak sie go podlacza? tak samo jak inne (czyt. normalne :S) czyli do zlewu?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 29, 2006, 22:31:53 »

tak samo jak te najtańsze na rynku  Wink.ja swojego identycznego kupiłem za 219 zł.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: