Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Zesztywniały mieczyk -pilne!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zesztywniały mieczyk -pilne!!!  (Przeczytany 1996 razy)
Tornado1
Nowy
*

« : Sierpień 29, 2005, 20:16:05 »

mam mieczyki bardzo ładne które przetrwały ospę rybią ale z jednym jest coś nie tak,przekształcił sie z samicy w samca, dostał bardzo intensywnego czerwonego koloru, objaw chorobowych nie widać, ale stwarza wrazenie jak by cały czas był zesztywniały, przebywa cały czas przy dnie ruchy są bardzo powolne, w trakcie karmienia nie widać aby coś jadł,trawa to już około dwóch tygodni, zastanawiam się co mu jest? Proszę o jakąś poradę
eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2005, 20:40:18 »

Coś podobnego stało mi się też kiedyś z mieczykiem. Zmienił płeć i stał się agresywy i siedział na dnie, po 2 tygodniach mu przeszło. Obserwuj, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie.
Tornado1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2005, 20:48:10 »

ale on nic nie je i pewnie padnie z wycieńczenia
tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2005, 21:50:49 »

Hmm, być może przechodzi jakiś rybi stres.

Ja bym go przełożył na parę dni do jakiegoś małego, nieoświetlonego akwa i wlał parę kropel FMC przy podwyższonej temperaturze. Radziłbym też po upływie kilku godzin wsypać odrobinę pokarmu i obserwować reakcję.

Ja miałem takie objawy ostatnio przy jednej z bocji - tzn. nie zmieniła płci  :wink: , ale była apatyczna i nie przyjmowała w ogóle pokarmu. Terapia zaskutkowała i rybka znowu pływa po baniaku z resztą grupy.

Jak zginąć to przynajmniej w walce  Smiley

PZD.

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
Tornado1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2005, 23:19:23 »

już stosowałem w akwa fmc nie widać zmian
Tornado1
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 30, 2005, 19:53:26 »

obserwuję cały czas tego nijakiego mieczka w porównaniu do innych jest strasznie chudy, pokazał się dziwny objaw nie wiem czy tak musi być próbuje podpływać kawałek i później bęć bruchem o dno i ponownie kilka razy tak samo- inne mieczyki są normalne.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2005, 22:31:27 »

jeśli nie przyjmuje pokarmu to niestety jego dni są policzone  Sad

Tornado1
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2005, 20:08:40 »

ale co mu jest nic się w jego zachowaniu nie zmienia w porównaniu do innych mieczyków wygląda jak szkielet
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: