Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki to pyszczak?  (Przeczytany 3434 razy)
Przemek
Administrator
Super aktywny

« : Wrzesień 30, 2005, 21:36:06 »

Wie ktoś co to za śliczny pyszczak?
Zrobiłem fotkę, ale nie wiem jaki to gatunek...

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2005, 06:44:34 »

Wygląda mi na pyszczaka nibieskiego znanego też jako pyszcak błękitny (pseudotropheus socolofi, pseudotropheus sp. "pindani"), do 12 cm długości, glono- i planktonożerca zamieszkujący rejon skalistego dna jeziora Malawi.Trzymać jednego samca z kilkoma samicami w akwarium ze skalnymi budowlami skonstruowanymi tak aby ryby mogły swobodnie przepływać. Podawać suchy pokarm roślinny i drobne skorupiaki żywe lub mrożone.

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2005, 18:39:15 »

Moze to być również Pyszczak zebra. Występują właśnie w takich kolorach jak ten.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2005, 19:55:08 »

No właśnie, nie jestem przekonany, że to pseudotropheus socolofi. Zastanawiają mnie te czarne obrzeża płetw i ogona...

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 05, 2005, 12:51:03 »

Wksiążce któą dysponuję "Ryby akwariowe od A do Z" Schliewena, na str. 169 właśnie taka ryba, z czarnymi obrzeżami płetw i ogona jest podpisana jako Pseudotropheus socolofi. Zaś pyszczak Maylandia zebra, bo jego chyba masz na myśli, ma na niebieskim tle ciemne pionowe pasy, bardzo wyraźnie widać je TU: http://www.akwarium.org.pl/galeria/adamski/pielegnicowate/maylandia_zebra_6.html Takich pasów nie ma rybka na Twoim zdjęciu

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: