Marek Robert
Nowy

|
 |
« : Lipiec 02, 2005, 20:23:31 » |
|
Może nie uważnie przeglądałem forum, ale nie znalazłem tematu dotyczącego jak zabezpieczyć byt stworzeniom, z chwilą wyjazdu na wakacje, i braku możliwości aby ktoś karmił stworzonka np. przez okres 14 dni. Jakie macie doświadczenie w sprawie używania różnych pokarmów samo-dawkujących, czy też się stopniowo rozpuszczających :?:
|
|
|
|
|
|
Z poważaniem
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2005, 22:34:19 » |
|
Jezeli to tylko 14 dni to rybcie sobie same poradza. Jezeli byly dobrze karmione to nic zlego im sie przez ten czas nie stanie. Gorzej jak masz wyjechac na dluzej to wtedy kogos trzeba zatrudnic :wink:
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 03, 2005, 10:03:56 » |
|
A ja proponuje poprosic kogoś, zeby podkarmiał ryby przez ten czas.
Widziałam co sie działo po 4 dniach, Pawice chciały akwarium rozniesc jak mnie zobaczyły, nie miałabym serca głodzic ryb az 2 tygodnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 03, 2005, 10:23:01 » |
|
No właśnie, to wszystko zależy od tego jakie ryby i kilku innych czynników.
Jeśli ryby są duże to najczęściej nie znajdą za dużo pokarmu dla siebie przez tak długi czas w naszym akwa. No i stanowczo dużo lepiej ustawione są w takich przypadkach roślinożercy i wszystkożercy - w najgorszym razie wytną roślinki, w najlepszym wyczyszczą glony (jeśli są).
Dlatego śmiem trwierdzić, że 2 tyg. tak, ALE: - ryby-np. piękniczkowate, karpiowate (niektóre), itp. - duże, zarośnięte akwarium, - ryby w dobrej kondycji, dobrze wcześniej karmione.
W przeciwnym przypadku termin głodówki należy bezwzględnie skrócić.
I jeszcze jedno - narybek nie może głodować.
Na szczęście karmniki automatyczne coraz tańsze, może z czasem się upowszechnią.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 03, 2005, 11:38:53 » |
|
jest karma taka specjalna że na tydzień im wystarczy składników odżywczych.
"Tetra wekend"
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 12, 2005, 10:18:19 » |
|
Cześć mam pytanie co to są te karmniki autonatyczne :?:
|
|
|
|
|
|
 Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2005, 16:43:29 » |
|
Autonatycznych to nie znam, ale automatyczne owszem  . Jak sama nazwa wskazuje są automatyczne, czyli wsypujesz do nich pokarm, umieszczasz nad akwarium, a one dozują określoną ilość razy (od 2 do kilku) w ciagu dnia w porcjach jakie ustawisz.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 12, 2005, 20:59:46 » |
|
Ok a drogie one są, gdzie je dostać i jak działają :?:
|
|
|
|
|
|
 Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 12, 2005, 21:29:19 » |
|
Na przykład w sklepach internetowych. Ja ich za bardzo nie polecam, bo z reguły pokarm nabiera wilgoci i nie chce wypadać, zwłaszcza jeśli idzie o pokarm płatkowany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 12, 2005, 21:33:53 » |
|
A jak to działa podaj jakąś strone gdzie to będzie opisane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2005, 09:28:41 » |
|
Wruciłem z wakacji . Rybą dałem pokarm częściowo rozpuszczający się sera holiday polecam ryby jadły. w akwa 30L troche zmętniły wode
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|