Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bojowniki i pretniki?!  (Przeczytany 1836 razy)
jojcia
Zainteresowany
**

« : Sierpień 24, 2005, 15:02:17 »

Jak uwazacie? czy moge trzymac bojowniki i pretniki razem!? wiem ze te ryby maja podobny tryb zycia ale czy w akwa nbie bedzie bitwy o miejsce i jkis pomyłek jesli chodzi o pieniste gniazda?1

w chwili obecniej mam 30 litrów w których świezo upieczony tatus bojownik zajmuje sie narybkiem;)

ile litrów potrzebowałabym na taka inwestycije;)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2005, 23:23:45 »

ja w 70l akwaium trzymam pare pretnikow trojbarwnych i ok 8 bojownikow. Jest spokoj choc prym wioda pretniki ktore niemal bez przerwy wyprowadzaja mlode. W innym zbiorniku (240) trzymam bojowniki (ok 5), pretniki karlowate (para), i pretniki trojbarwne (3 szt.). Miedzy tymi gatunkami w tym zbiorniku nigdy nie widzialem zadnych konfliktow.

jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2005, 17:48:05 »

acha dzieki Wink czesto masz młode u pretników ?
mi raczej zalezy na pretnikach karłowatych bo one sa mniejsze;)

EDIT:one sa trudne w hodowli? sprawiaja jakies wieksze problemy czy sa prawie takei jak bojowniki;)?

Używaj opcji 'Edyduj' i nie pisz posta pod postem :!: - Raffy
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2005, 17:53:45 »

Prętniki karłowate i trójbarwne rosną podobnie, wydaje mi się, że trójbarne są mniejsze od karłowatych. Na jednej stronie pisze, że trójbarwne rosną do max. 4cm., a na drugiej 6cm, karłowate min. 6cm. Ja na własne oczy nie widziałem dużych trójbawrnych, tylko właśnie te, 4cmetrowe. Karłowate 6cm widziałem.

Hodowla i wymagania prętników są bardzo podobne do bojowników.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2005, 17:55:12 »

acha dzieki ?
z tego co o nich wiem to jedza prawie wszystko;)
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 26, 2005, 01:56:19 »

W akwarium żony pływa 6 prętników różnych rozdzajów i odmian i jeden bojowniczek. Nie widziałem nigdy żeby atakowały bojownika, natomiast między sobą sie przeganiają ale bez jakiejkolwiek szkody. Ponieważ to sami panowie, nie wiem jak by to było przy gnieździe Smiley

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: