Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: padające Ramirezy  (Przeczytany 1903 razy)
roger22
Nowy
*

« : Lipiec 24, 2005, 10:22:14 »

Witam
Jestem posiadaczem małego akwarium (30l), w którym pływały sobie 4 ramirezy, dwa małe kiryski i glonojad. Woda ze względu na ramirezy była troszkę cieplejsza, tak ok. 26-27 stopni. Wodę regularnie wymieniałem, ok 5 lirów tygodniowo. tW przeciągu ostatniego miesiąca zdechły 3 ramirezy. Nie widać po nich śladów zewnętrznych choroby, nie mają postrzępionych płetw, śladów na skórze, wzdętego lub wklęśniętego brzucha. Po prostu w pewnym momencie stają się bardzo apatyczne, na drugi dzień leżą na dnie ruszając skrzelami. Po ok 24 godzinach zdychają. Zdaję sobie sprawę, że akwarium jest za małe i pierwsze zgony brałem na poczet walk o terytorium, ale teraz nie wiem o co chodzi. Rybki karmię suchym pokarmem tropicala. Dodam, że kiryski i glonojad mają się świetnie i nie widać u nich żadnych objawów.
Jestem w tej chwili bardzo zmartwiony bo zostałmi tylko jeden ramirez, a akwarium z samymi kiryskami i glonojadem wygląda nieciekawie. Jeśli mógłbym prosić o informacje, co jest nie tak, akbo na co zwrócić uwagę - będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2005, 11:18:24 »

Wlasnie, stanowczo za male akwarium. Jesli nie ma zadnych objawow to przyczyna moze byc woda. podaj jej parametry, zwlaszcza NO3. I jak na moj gust pomieniasz za malo wody. Kilka razy w tygodniu po 5l.

pozdrawiam
asmi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: