Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Neon Innesa - biała płetwa !!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neon Innesa - biała płetwa !!  (Przeczytany 3543 razy)
boszat1990
Nowy
*

« : Kwiecień 22, 2006, 08:22:09 »

Witam . Moje neonki dostały jakiegoś białego świństwa na płetwie (tylko na tej dolnej , nie wiem jak ona się fachowa nazywa ).
Na tym zdjęciu http://www.allegro.pl/item98778030_neon_innesa.html też jak by coś takiego te neonki mają ale moje neonki mają jak by tego więcej .Nie wiem co to jest i jak można to wyleczyć  Huh ?? Pozdrawiam boszat
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2006, 08:40:00 »

Jeśli możesz to daj zdjęcie swoich rybek  Undecided
też jak by coś takiego te neonki mają
To trochę mało. Podaj tez parametry wody. Jeśli mają tego więcej i na innych płetwach to mógłby być skorupiak lernea ale z taką małą ilościa informacji to jak wróżenie z fusów  Sad

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2006, 08:48:28 »

hehe- ''jak by coś takiego mają, jakby tego więcej'' . zrób jakieś zdjęcie , może wcale nie są chore Wink
boszat1990
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2006, 09:13:47 »

Na innych nie mają . Dzisiaj postaram się zrobić tą fotke to ją tutaj dam .
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2006, 14:27:52 »

mlecznobiala kncowka pletwy odbytowej to normalne u neonkow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! poczytaj sobie o ubarwieniu neona i na pewno tam bedzie taki przypic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

8317910

boszat1990
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2006, 15:07:39 »

No więc nie ma się czym przejmować Cheesy
Dzieki bardzo !!
Lampart
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2006, 17:40:45 »

hmm a ja mam takie zapytanie moje neonki pływaja swietnie raz  całą łąwica raz oddzielnie a najwiekzy neon gdy tylko zje pokarm pływa jak szalony po całym akwa w taki sposób ze głowa ma w dól ogon w góre coś takiego ./ a po jakis 10-15 min plywa juz normalnie inne neonki smigaja normalnie ostatnio zorbilęm im głodówke 3 dniowa bo myslałęm ze to z przejedzenia ale dzis dalem jesc i nadal tak ma czy to jakas choroba?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2006, 19:14:37 »

czym karmisz neonki? myślę że robi tak z powodu zatkania czy spuchnięcia żołądka ,przesuwa się wtedy pęcherz pławny i ryba pikuje głową w dół. może to być też spowodowane jakąś degeneracją. musiałem kiedyś schłodzić jednego bo pływał jak kamikadze dwa dni i nie mogłem patrzeć jak się męczy, przy odławianiu leżał spokojnie ale nie pomagało mu. pewnie to że jest największy to i pewnie największy żarłok.
Lampart
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2006, 19:57:13 »

karnie płatkami tropicala z dodatkiem dafiny i granulek rostartych ( granulki dla paletek i innych ryb)

czyli co polecaz zrobiz z ta rybą?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2006, 20:54:52 »

pamiętam że nigdzie nie znalazłem porady na te zachowanie. musi być jakiś problem z pęcherzem pławnym. najlepszym wyjściem wydaje mi się tylko czekanie na poprawę. w ostateczności eutanazja. może lepiej zmień płatki na mrożonki? suszona dafnia bardzo mi brudziła wodę a płatki są suche i pęcznieją w żołądku.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2006, 22:40:01 »

ja bym sie nie przejmował tym neonkiem, jesli pływa tak tylko bezpośrednio po jedzeniu to pewnie ma to jakiś związek z obrzarstwem. być może ma tez jakąś wadę wrodzoną ale tego juz nie da się stwierdzić makroskopowo. jak do tej pory zyje to wada nawet jeśli jest to nie jest śmiertelna.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: