Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr 1000L/h w 240, czy coś jeszcze?  (Przeczytany 3102 razy)
qqrq
Nowy
*

« : Marzec 26, 2014, 09:46:38 »

W 240 L mam filtr (kanister) unimax 250 o przepływie 1000L/h. Wlot jego z prawej strony akwarium przy samym dnie a wylot to deszczownica na prawym boku baniaka. Akwarium od tygodnia zalane i woda czysta, tylko tafla wody nieco zakurzona mimo że jest pokrywa. Ruch tafli jest w 80%. Doradzcie proszę czy jakiś dodatkowy filtr wewnetrzny (mechaniczny) dokładać czy może jak facet w zoologu radził jakiś cyrkulator (pompa) z lewej strony na dole?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2014, 22:01:00 »

może jak facet w zoologu radził jakiś cyrkulator (pompa) z lewej strony na dole?

Tak facet dobrze Ci doradził z tą pompą tylko ja umieścił bym ją raczej u góry po prawej stronie tam gdzie wlot natomiast deszczownie powinieneś mieć po lewej stronie (z drugiej strony baniaka) tak aby miało to jakiś sens i obieg był równomierny w baniaczku. Można kupić cyrkulatory firmy Aquela z możliwością odwracania przepłwu wody mógłbyś wtedy przełaczyć odwrornie, że zamiast wylotu zaciągał by wodę górą z tafli wody a wypuszczał dołem tuż pod wlot zawnętrznego filtra.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
qqrq
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2014, 23:01:40 »

natomiast deszczownie powinieneś mieć po lewej stronie (z drugiej strony baniaka) tak aby miało to jakiś sens

Tak niestety, nie mogę zrobić bo po raz kolejny musiałbym ciąć pokrywę. Nie jest ona zaprojektowana do tego typu filtra. Ale pytanie czy taka dodatkowa cyrkulacja jest konieczna? czy jest potrzebna? Może zbyteczna?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2014, 07:10:50 »

Zależy od tego co planujesz mieć w akwarium. Nie wszystkie ryby lubią duży prąd wody. Profilaktycznie nic bym nie dokładał, jak zobaczysz, że brakuje filtracji albo cyrkulacji, to zawsze zdążysz coś dołożyć.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: