Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kirysnik skacze...?!  (Przeczytany 2163 razy)
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« : Maj 18, 2005, 22:06:23 »

Od jakiegos czasu kirysnik skacze,zwlaszcza wieczorem i noca uderzajac w pokrywe... :shock:  :shock:  :shock:
Czy one tak maja :?: ,czy jest glodny(bo mam wrazenie,ze wciaz malo mu jedzenia...a moze woda jest felerna chociaz nie przypuszczam bo inne ryby maja sie dobrze....Nie napowietrzam,jedynie niewielka fala ze Fluwala... :wink: .pisze o tym bo zastanawialam sie czy na noc wylaczac bimbrownie a wlaczac napowietrzanie(roslin sporo-2/3 powierzchni).Czesto plywa przy powierzchni wystawiajac caly leb nad wode... :?
Wlasnie to robi... i potwornie chlupie...o co mu chodzi :?:  :?:  :?:  :?:  :?: [/list]

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2005, 22:10:45 »

To normalne zachowanie kiryśnika, przecież to żywa torpeda. Z mojego doświadczenia kiedy nie miałem pokrywy niejednokrotnie znajdowałem obok akwa niestety już martwego kiryśnika. Może istotnie powinnaś napowietrzać, ale nie sądzę, aby problem tkwił tutaj. U mnie napowietrzanie było w normie, a pomimo to wyskakiwały.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2005, 22:19:12 »

Mój kiryśnik robi to samo. Myślałem że jest to spowodowane brakiem przestrzeni i za małym zbiornikiem ale po przeniesieniu do 240l nadal to robi więc to chyba normalne zachowanie. Nie jest to na pewno spowodowane brakiem tlenu. Sumy te tylko w niewielkim  stopniu oddychają tlenem rozpuszczonym w wodzie. Znaczna część procesu oddychania u tych ryb przypada na oddychanie jelitowe – to właśnie dlatego kiryśniki podpływają pod powierzchnię i z głośnym chlapnięciem pobierają haust powietrza. Jeśli chodzi o wystawianie głowy z wody to nie mam pojęcia o co mu chodzi  :? . Mój też tak robi i co gorsza, jednocześnie pluje wodą z pyska (przez to mam wiecznie wapienne zacieki na szybach  :x ). Mogę wiedzieć w jakim wieku jest twoja ryba i jakiej jest płci ? Może ma to związek z jakimiś zachowaniami rozrodczymi lub terytorialnymi ? Moja ryba jest dorosłym, 8 letnim samcem.

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2005, 22:57:13 »

lukas za nic nie powiem Ci jaka plec bo nie wiem :oops: ,ma 7-8cm.Ale juz wiem o co mu chodzilo,wlasnie dalam mu platkow i spooookoj Cheesy .On uwielbia buszowac w wysokich roslinach gdzie na powierzchni ,wsrod lisci zbiera sie jedzonko,ktore on zbiera pelnym pyskiem :lol: ,glodomor...mysle,ze mial apetyt na mala druga kolacyjke,za duza konkurencja na dnie i zglodnial :wink:
Pozdrawiam

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2005, 07:35:13 »

Ja kiedyś miałem bardzo starego kiryśnika, który kilka razy wyskakiwał na podłogę mimo szyby, gdyż była szpara przy kaskadzie.
Niestety któryś raz z rzędu wyskoczył w nocy i rano znalazłem go ledwo dychającego. Niestety nie przeżył.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2005, 08:22:40 »

Kiryśniki to wspaniałe ryby. Ja jeszcze nie tak dawno również je miałam : dwa, dość potężne okazy. Oczywiście robiły to samo, co opisaliście powyżej Smiley Czyli wystawiały głowę nad powierzchnię, 'machając' przy tym strasznie wąsikami, pobierały powietrze z ogromną szybkością, no i w nocy nieraz budziły mnie dość mocnym stuknięciem o pokrywę  Smiley  Więc to wszystko jest jak najbardziej normalnym zachowaniem.
Ale moje chyba najbardziej mimo wszystko lubiły wylegiwać się na dużym płaskim kamieniu przykrywającym jaskinię Smiley

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 19, 2005, 09:53:22 »

Kiryśniki są świetne. Kiedyś byłem ich maniakiem, co niestety nie wyszło im na dobre (16 ryb w 40 litrach  :? ), no ale o akwarystyce miałem mgliste pojęcie. W każdym bądź razie niesamowicie wyglądało karmienie całego stada tych ryb. Potem na szczęście zmądrzałem Wink Jak się dorobię większego akwa, to ta ryba będzie u mnie obowiązkowo (o ile na jakieś Malawi się nie zdecyduję oczywiście...)
kowal
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 11, 2005, 16:30:44 »

WITAM !!!!

Chciałbym mieć kiryśnika ale nigdzie nie mogę go kupić. Może ma ktoś na sprzedaż :lol:  Ja mieszkam w Rawiczu codziennie jestem w Lesznie prosze o jakiś kontakt.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: