Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o świetlówki  (Przeczytany 2403 razy)
lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« : Sierpień 24, 2013, 20:05:13 »

Witam Smiley

Zmodernizowałem oświetlenie w swoim 126l (80x35x40) akwarium, tzn. do klasycznej pokrywy "WROMAK" ze świetlówkami T8  2x18W dołożyłem zestaw doświetlający T5 2x24W. W nowo dokupionym zestawie posiadam świetlówkę Sylvania Grolux(barwa różowa o temperaturze barwowej 8500K) oraz Sylvania Luxline(barwa określona jako chłodnobiała o temperaturze barwowej 6000K). Moje pytanie dotyczy doboru świetlówek T8 do powyższego zestawu, obecne jeszcze działają już od bardzo dawna, może nawet i ze dwa lata, ale wyczytałem , że powinno się wymieniać świetlówki co 8-12 miesięcy. Pomyślałem o świetlówkach Sylvania Grolux T8 18W o barwie różowej 8500K i Sylvania Daylightstar T8 18W o barwie neutralnie białej 5000K. Czy to dobry wybór do powyższego zestawu T5 Huh Nie mam dużej wiedzy w tym temacie.
   Dodam że zamierzam utworzyć akwarium biotopowe z Ameryką Płd. i gatunkami ryb i roślin dla tego środowiska. Z góry dziękuję papa
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2013, 09:54:12 »

w sumie to mógł by być taki zestaw jaki podałeś, ale chyba lepiej dać jakąś świetlówkę o innym świetle np. 10000K aby osiągnąć jeszcze lepsze spektrum światła. I tak zamiast tego Groluxa polecam Aquarelle Philipsa lub Aquastar Sylvanii.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2013, 11:17:42 »

Dzięki za podpowiedź, zdecyduję się chyba na tę Sylvania Aquastar, a powiedz mi Baniakmaniak to przy takim zestawie, które dać na tył, a które na przód akwarium (chodzi mi o dobór parami T5 i T8)Huh
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2013, 11:20:50 wysłane przez lesnik » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2013, 16:49:44 »

Ciężko odpowiedzieć jednoznacznie bo nie znam rozmieszczenia T5 względem T8. Daj świetlówki o białej barwie 5000K i 6000K w środku lub naprzemiennie biała kolorowa jak jest to możliwe. Grolux w T8 świeci najciemniej wiec lepiej dać go z tyłu, jej barwa powoduje lepszy wzdłużny wzrost roślin. Aquastar bardziej nadaje się na przód lub 2 od przodu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2013, 16:51:56 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: