Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrola akwarium  (Przeczytany 1408 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« : Sierpień 26, 2005, 19:01:55 »

Właśnie chciałbym żebyscie pobawili sie w kontrolerów i skątrolowali mi moje akwarium na podstawie danych które wam podam. Oceńcie w skali 0-10  Cheesy

Ryby:
-Neon innesa 15
-Rozbora klinowa 10
-Platka 6
-Bocja siatkowana 4

Rośliny:
-anubias niski
-valisneria americana ok 20
-echinodorus major 4
-alternateria 6
-żabienica amazońska 1
-cryptocoryna lutea 6
-echinodorus grose bar 2
-jeszcze jakaś żabienica
-mech jawajski

Woda:
ph 7.5
dodatek garbników
temperatura 26 stopni

Nawożenie roślin:
-Pałeczki filtus premium
-Ferro-aktiv (odżywka żelazowa)

Oświetlenie:
-Świetlówka lumilux plus 18V
-Świetlówka Sun-glo 20V

Menu ryb:

1Rano                                 2 Południe                         3Wieczór
1granulat z sery (menu)       2 Mrozonki                        3Płatkowany

1 roślinny                           1 ochotka                         1 spirulina
2 mięsny                            2 lane kluski                     2 tropical protein.
3 barwiący                         3 larwa komara                 3 malawi
4 musli                               4 artemia                         4 tropical protein.
5 mięsny                            5 ochotka                         5 malawi
6 barwiący                          6 cyklop                          6 spirulina
7 roślinny                            7 artemia                         7 tropical protein.

Odrazu muwie że żarcie malawi wziełą się w tym menu z tąd że kiedyś miałem pyszczaki i te jedzonko mi zostało i nie chce żeby sie zmarnowało.
Cyfry przy zarciu od 1-7 oznaczają dni tygodnia np. w poniedziałek rano granulat mięsny w południe ochotka a na wieczór spirulina. To juz chyba wszystko gadajcie co o tym sądzicie i oceniajcie.
Wkrótce zdjęcia mojego akwarium (w którym nie było jeszcze neonków :cry: )

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2005, 08:56:33 »

co nikt nie oceni?? :?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2005, 16:31:50 »

Brak wiadomości to dobre wiadomości  Cheesy .
Nie wszystkie rzeczy da się jednakowo ocenić, tak jest np z oświetleniem, podane przez ciebie powinno wystarczyć dla roślin które masz, jednak gdybyś chciał mieć bardziej wymagające rośliny to bedzie za słabe. Druga sprawa to barwa, to już jest kwestia gustu, jedni lubią światło chłodne, inni ciepłe.
Jeśli wszystko w akwa jest ok to nie ma co zmieniać, wg mnie nie ma do czego się przyczepić, no jedynie "menu ryb" trochę przesadzone  :wink:  Nie musi ono być rozłożone na 7 dni, mozna zmniejszyć systematyczną różnorodność pokarmu, pamietaj że pokarm nie zachowuje długo swoich właściwości i należy zużyć go w ciągu ok. 3-4 m-cy (tuby) od otwarcia a w saszetkach jeszcze szybciej.

Ogólnie - teoretycznie moja ocena = 8

385 l - dyskowce
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2005, 17:24:04 »

wiem że oświetlenie jest zbyt słabe i o karmieniu to wiem małymi porcjami i dlatego rozłożyłem to aż na 3 posiłki dziennie, oczywiście jeden lub 2 razy w tygodniu głodówka. Ale o tym że w 4 miesiące karma traci wartośc to nie wiedziałem. Przecież na opakowaniu pisze data ważności to jest ona dużo dłuższa. Mój znajomy który jest pseudoakwarystą kupuje trpical wysoko proteinowy ten największy i karmi tym ciągle na przemian z spiruliną i ochotką przez jakies 1 rok lub więcej i jakoś tyby rosną jak na drożdżach, a opakowanie jest otwarte przez ponad rok. To znaczy ze te wartości odżywcze chyba tak szybko nie wyparowywyują.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: