Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co z Moim Danio??  (Przeczytany 3095 razy)
Anka83
Nowy
*

« : Czerwiec 13, 2005, 15:39:40 »

Witam,
Mam pewnien problem od paru tygodni (prawie miesiąca) posiadam akwarium 60, filtr AQUA SZUT 8 W, Grzałke z termostatem, podmieniane 10% wody co tydzień. Obasad to 6 razy neon inessa, 2 glonojadki no i 5 danio pręgowanych odmiana weloniasta. NO rybki się miałay dobrze przez ostatni czas wszystko było ok. Aż w piątek zauwazylam że jedno dani szaleje o całym akwa, później ocierało się od dno po czym wpłynęło do kokoska i tam już zostało;/ Wiec zabrałam je zeby ine rybki go nie atakowały i dałam do kotnika do tego samego akwa. Danio od piątku tam sobie jest i żyje czasem popływa ale wiekszości czasu spedza leżąc na boku i nie rusza jedną płetwa zdaje mi sie ze może sobie uszkodził płetwe?? Miał ktoś podobny przypadek?? Proszę o opinie co to może być  z Góry dzięki
bypietras
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2005, 15:07:04 »

Cytat: Anka83
zauwazylam że jedno dani szaleje o całym akwa, później ocierało się od dno po czym wpłynęło do kokoska

Ocieranie się to objawy pleśniawki. Niezauważyłaś przypadkiem jakiś plamek lub czegoś podobnego do waty na jego ciele? Skoro już leży to znaczy że płetwy ma już tak zainfekowane grzybem ,że niemoże pływać.... Pleśniawka to horoba zakaźna ,dlatego jak już ten danio zdechnie ,to lepiej wymyj dokładnie całe akwarium i zacznij stosować AQUA-KALI

Przepraszam Sad((((
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2005, 15:48:24 »

Od kiedy ocieranie się jest objawem pleśniawki ? Są to po prostu jakby kłęby brudnej waty na ciele i płetwach. Niekoniecznie ryba musi się zaraz ocierać. To po pierwsze, a po drugie to wcale nie jest taka zakaźna choroba jak piszesz. Po prostu ma nawroty jeśli warunki nie ulegną poprawie. Atakuje ryby słabe i ranne. Najczęściej przyczyną jest zbyt niska temperatura.
bypietras
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 27, 2005, 20:47:09 »

owszem ryby z pleśniawką ocierają się o kamienie lub podłoże i inne rzeczy poniewarz ich to chyba swędzi...

Przepraszam Sad((((
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 27, 2005, 21:03:43 »

moj danio poki zyl plywal jak szalony ale dawno go nie widzialem.byl strasznie chudy bo chyba mial klopoty z trawieniem.czasem tak sie zdaza .czytalem juz kiedys o podobnym danio.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2005, 21:51:18 »

Cytat: bypietras
owszem ryby z pleśniawką ocierają się o kamienie lub podłoże i inne rzeczy poniewarz ich to chyba swędzi...

Lecz samo ocieranie się objawem pleśniawki nie jest, może to być całe spektrum innych chorób.
bypietras
Zainteresowany
**

hg
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 28, 2005, 09:42:26 »

no pewnie...

Przepraszam Sad((((
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: