Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podmiany wody - dużo No3
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiany wody - dużo No3  (Przeczytany 5854 razy)
nestoor
Bywalec

« : Luty 26, 2012, 18:45:55 »

Mam akwarium 240 L gdzie przez jakiś czas walczyłem z sinicami .... problem praktycznie wyeliminowałem bez chemii - małe ogniska sinic tylko pojawiały się na przedniej szybie na poziomie żwiru. Mierzyłem No3 i było bardzo wysokie .... postanowaiłem częsciej robić podmiany ponieważ zaniedbywałem ;/ (raz na 3-4 tygodnie robiłem).

Od ponad miesiąca robie podmiany 3 wiadra (około 20%) co weekend - woda demineralizowana + kranówka. Woda jest przejrzysta i ogniska sinic już się nie pojawiąją - generalnie wszystkie rodzaje glonów się cofnęły.

Filtr : tera 1200

Nawożenie brak - tylko suplement mineralny geinera (do demineralki) + fe

Niestety mimo częstszych podmian nadal No3 utrzymuje się na wysokim poziomie 40 +++. Czego to może być kwestia ? przerybienie ?

2 x skalar
2 x kosiarka
2 x akara z maroni
15 x neon czerwony
7 x kirysek
1 x mułojad
4 x zbrojnik

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2012, 19:12:27 »

Mierzyłeś wodę kranową na azotany?

pozdrawiam
asmi
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2012, 19:21:33 »

Mierzyłeś wodę kranową na azotany?

Chyba nie, ale to zrobię. Testowałem tylko demineralkę żeby wykluczyć błąd testu kropelkowego ... ale pokazał 0 wiec jest ok.

112L
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2012, 19:31:50 »

przynajmniej w teorii na stronach wodociągów Twojego miasta, powinna być informacja o zawartości azotanów w wodzie z kranu

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2012, 19:37:16 »

http://mwik.bydgoszcz.pl/modules.php?name=laboratorium -> "Komunikat dla Bydgoszczy w sprawie jakości wody do picia i na potrzeby gospodarcze"  tu niby w pdf ze
<0.006 mg/dm3

112L
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2012, 20:40:58 »

u mnie jest 10,5 mg/dm3 i problemów z nadmiarem azotu brak.
A jak u Ciebie z kondycją roślin po ataku glonów? Może dostały trochę po du...e i nie zasysają tyle z wody ile powinny.
Nawiasem mowiąc podmiany 20% tygodniowo to raczej niewiele-przy większych rybach polecałbym większe-30-40%

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2012, 12:19:26 »

u mnie jest 10,5 mg/dm3 i problemów z nadmiarem azotu brak
Ale uważać trzeba. Swego czasu Mokry Dwór miewał jakieś zapaści z jakością wody i mi wychodziły azotany rzędu 80 mg/l albo i więcej. Ostatnio nie mierzę, żeby się nie denerwować Wink

Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2012, 20:37:03 »

20% to jest normalnie raz w tygodniu , chcąc wyeliminować nadmiar nagromadzonego no3 podmieniaj co 2 dzień tyle , odmul dno , wyczyść filtr, zostaw se 2 ryby xd to żart.
slavio
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2012, 21:15:06 »

Ale uważać trzeba. Swego czasu Mokry Dwór miewał jakieś zapaści z jakością wody i mi wychodziły azotany rzędu 80 mg/l albo i więcej. Ostatnio nie mierzę, żeby się nie denerwować Wink

dzisiaj dostałem wyniki z laboratorium z Mokrego Dworu za ostatni rok. Ogólnie nie ma tragedii, ale w miesiącach zimowych zauważyłem wyraźny wzrost do około 20 mg/dm3.... w lecie nie przekracza 10, więc calkiem całkiem..... rozmawialem również z pewna osóbką i powiedziała mi, że zdarzają się wyniki dużo powyżej średniej... ale to kilka razy w roku

slavio
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: