Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Prośba o rozpoznanie płci glonojadów ;)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o rozpoznanie płci glonojadów ;)  (Przeczytany 2450 razy)
Burza
Zainteresowany
**

« : Listopad 28, 2012, 19:48:35 »

Nie wiem czy dokupić kolejne ponieważ chcę aby mi złożyły ikrę Cheesy

1

2

3
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2012, 19:51:32 wysłane przez Burza » Zapisane

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2012, 21:26:24 »

Niestety nie posiadam glonojadów, lecz z tego co mi wiadomo to dorosłe samce posiadają wyraźne wyrostki na głowie, a samice mają małe albo wcale. Tak więc 3 to na pewno samica, a 1 i 2 nie jestem pewny, gdyż niby jakieś wąsy tam mają, ale nie wiem jak z wiekiem u nich Grin więc mogą to być młode samczyki, albo dorosła samica z niewielkimi wyrostkami.

« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2012, 21:35:58 wysłane przez Kadafix » Zapisane

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2012, 07:22:57 »

Wszystkie mają około po pół roku Wink

Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 30, 2012, 23:56:42 »

Trochę za wcześnie na rozróżnienie płci, u  mnie dwie dorosłe samice nie miały absolutnie żadnych wypustków.
Zbrojnik niebieski to bardzo terytorialna ryba, zaciekle walczy o swoje miejsce w akwarium, rywalizuje o pokarm, zawsze wygrywa silniejszy i ważniejszy, po pewnym czasie hierarhia się ustala i pozostaję na zawsze...  Przyjęło się, że minimum dla 2 zbrojników to standardowe 112l, w mniejszych zbiornikach słabsze osobniki są ciągle przeganiane, może się to skończyć tragicznie, a nie o to chodzi - musisz przemierzyć siły na zamiary i trochę poczekać z tym zakupem dodatkowych egzemplaży  papa
p.s. Przy Twoim gabarycie zbiornika 4 sztuki napewno sobie poradzą pod warunkiem, że zapewnisz im odpowiednią liczbę kryjówek(korzenie, łupiny kokosa , rurki pcf, rurki porcelanowe itp.)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2012, 00:09:17 wysłane przez Tomcajs » Zapisane

112l  Neonarium
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: