Kadafix
Stały użytkownik

|
 |
« : Wrzesień 12, 2012, 19:42:56 » |
|
Witam. Posiadam akwarium 72l (60x30x40). Obsada to 6 otosków, 6 danio pręgowanych, 5 neonów innesa i bojownik syjamski (bardzo spokojny). Ostatnio przeglądałem spis ryb akwariowych i napisane było tam że zalecana pojemność dla nich to <80 l , dzięki temu zacząłem się bardziej interesować tą rybą. Tu więcej o moim akwarium- http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/kadafix-72-l/msg339582/#msg339582I tu nasuwa mi się pytanie: Czy była by możliwość zakupienia parki (nie wiem jak je się trzyma, czy 1+1, czy 1+2)  Gdyby było przerybienie to mógł bym wydać neonki, chyba że mogły by zostać. I co najważniejsze, czy nie będzie konfliktów z innymi rybami  Czekam za sugestie, rady itd. I z góry dzięki 
|
|
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
|
pietach
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2012, 07:53:51 » |
|
Ogólnie przyjęło się, że Gurami trzyma się 1+(2 lub 3). Masz akwarium za małe na 4 szt Gurami a poza tym masz już bojownika (też labiryntowiec więc mogło by im być za ciasno przy powierzchni)
|
|
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2012, 14:23:36 » |
|
A czy są jakieś inne ryby mniej więcej takiej wielkości co gurami, które mógł bym nabyć do mojego akwarium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2012, 20:18:26 » |
|
No nie bardzo Cię rozumiem. Jeśli Gurami jest za duży do Twojego akwarium to dlaczego szukasz innej rybki o tej samej wielkości? Z mniejszych może Prętnik Karłowaty ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2012, 20:39:49 » |
|
No nie bardzo Cię rozumiem. Jeśli Gurami jest za duży do Twojego akwarium to dlaczego szukasz innej rybki o tej samej wielkości? Z mniejszych może Prętnik Karłowaty ....
No trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o jakieś duże ryby które mógł bym trzymać w swym akwarium. A prętnik karłowaty bardzo ładny, muszę o nim poczytać i dowiedzieć się więcej  Wielkie dzięki za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2012, 06:17:26 » |
|
Chodziło mi o jakieś duże ryby które mógł bym trzymać w swym akwarium Ale właśnie w tym problem, że w Twoim akwarium nie bardzo można trzymać jakąkolwiek inna dużą rybę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luna_s20
Licho
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2012, 06:53:21 » |
|
Na upartego z 3 prętniki się zmieszczą i będą radosne. Ale po mojemu coś mało tych neonek żeby zdrowo się czuły. Więc zamiast dużej ryby proponowałabym dokupić im kawałek stada. A inna rzecz - nie uważasz że danio jest nieco za szybki dla gurami? Będzie go bardzo stresował.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2012, 07:07:13 wysłane przez Luna_s20 »
|
|
Licho nie śpi...
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2012, 07:47:39 » |
|
A inna rzecz - nie uważasz że danio jest nieco za szybki dla gurami? Będzie go bardzo stresował.
Przesadzasz. Gurami bardzo dobrze komponują się na przykład z brzankami (w odpowiedniej grupie), które pływają równie szybko co danio. Nie róbmy z guramich jakiś ospałych kalek, którym wszystko przeszkadza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luna_s20
Licho
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2012, 08:54:25 » |
|
Oj, nie chodzi mi o to że gurami miałby być w jakiś sposób kaleki  Wręcz bardzo cenię ten gatunek, chociażby za to jego "baczne obserwowanie" co też dzieje się poza szybą. Ale hodowałam danio z innymi gatunkami, i miały ciekawą tendencję "pierwszeństwa przy karmniku" - dopiero jak sobie pojadły, zwalniały nieco dając jakąkolwiek szansę innym rybom.
|
|
|
|
|
|
Licho nie śpi...
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2012, 09:13:08 » |
|
Z tego co pamiętam to moje gurami przy szamie wcale ospałe nie były i potrafiły sobie spokojnie poradzić wśród mniejszych i szybszych ryb. Chociaż osobiście też preferuje bardziej biotopowe podejście i aktualnie u mnie w akwarium nie byłoby szansy na gurami z danio.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luna_s20
Licho
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2012, 09:18:58 » |
|
Może być i tak, że moje pochodziły z hodowli w której na dużą ilość ryb przypadały za małe ilości pokarmu - to mogłoby wyjaśnić tak wielką łapczywość i pośpiech. Pozostałe brałam od zaprzyjaźnionego hodowcy w tamtym czasie i wiem że podawał pokarm regularnie i w dobrych ilościach.
|
|
|
|
|
|
Licho nie śpi...
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 19, 2012, 13:41:15 » |
|
Poczytałem wasze odpowiedzi i doszedłem do wniosku, że gurami odpada. Co do neonków, jak ktoś napisał że za mało ich. Planuje narazie dokupić kolejne 5 neonów, aby była dyszka. I chce zrezygnować z danio, a zamiast ich jedna/dwie parki pielęgniczki ramireza. I gdybym miał w akwarium 6 otoskow, bojownika syjamskiego, 10 neonów innesa i 2 parki pielęgniczek to czy była by możliwość dokupienia neonów  I ile sztuk. Czy lepiej jedną parke i więcej neonów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 19, 2012, 14:08:56 » |
|
...I gdybym miał w akwarium 6 otoskow, bojownika syjamskiego, 10 neonów innesa i 2 parki pielęgniczek to czy była by możliwość dokupienia neonów  .... Moim zdaniem nie da rady ramirez do twojego zbiornika. Właściwie czegokolwiek, po pierwsze akwarium będziesz miał przerybione bo 6 otoskow, bojownik syjamski i 10 neonów innesa właściwie wyczerpuje możliwości tego akwarium. Po drugie ramirezy pomimo, że to spokojne rybki podczas tarła stają się bardzo terytorialne. Zamęczą ci pozostałe ryby, które nie będą miały gdzie odpłynąć, a już mega katastrofą by było gdyby ramirezy złożyły ikrę w centralnym miejscu akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|