Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wypławki  (Przeczytany 3125 razy)
bruce
Nowy
*

« : Lipiec 22, 2012, 14:23:15 »

Witajcie,

Zakupiłem przez allegro grupkę ślimaków świderków do mojego akwarium. Po oględzinach ślimaków okazało się, że ślimaki przyjechały także z wypławkami - trójkątne głowy (albo pijawkami). Generalnie trzymam te ślimaki na razie w misce nie wpuściłem ich jeszcze do zbiornika. Proszę udzielnie mi porady na temat czy jeśli pozbędę się mechanicznie tych nieproszonych gości czy jest szansa ze przedostaną się one niezauważenie do akwarium ze ślimakami. Zastanawiam się czy warto ryzykować czy lepiej nie wpuszczać tych ślimaków do zbiornika?

Pytanie się rodzi z tego ze duże okazy wypławka łatwo zauważyć ale nie wiem czy mikroskopijne maluchy nie siedzą na skorupach ślimaków?

Proszę o pomoc w tym temacie.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2012, 16:48:43 »

Jeśli wpuścisz ślimaki do zbiornika, wpuścisz je razem z wypławkami. Jeśli  zastosujesz kurację przeciw wypławkom w misce ze ślimakami, pozbędziesz się wypławków i ślimaków. Niestety nie ma dobrego wyjścia.
bruce
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2012, 21:46:30 »

Najlepsze zdjęcie jakie udało mi się zrobić to to

http://img27.imageshack.us/img27/1858/wypawek.jpg

Mi to wygląda na wypławka możecie potwierdzić.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2012, 14:47:55 »

Tak, to są wypławki.
bruce
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2012, 18:00:20 »

Gosia bardzo dziękuje za informacje. Mysle, że nie warto ryzykować z tymi świderkami.

Bezpieczniej będzie kupić świderki od innego sprzedawcy.

Tylko szkoda mi samych ślimaków bo będzie się trzeba ich pozbyć.

Dziękuje i pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: