pi3cho
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 12, 2012, 17:40:41 » |
|
Witam Nie obrażę się jeśli ktoś powie, że to najgłupsze pytanie o filtr RO  W jaki sposób przepłukać prefiltry w takim oto RO: http://allegro.pl/filtr-osmoza-osmonics-akwarystyczna-75-ro-3-usa-i2245726673.html?? Czy po prostu na początku podłączam filtr bez membrany węglowej i przepuszczam przez tak podłączony filtr około 30L wody, którą następnie wylewam do zlewu? Potem montuje w filtrze membranę węglanową, podłączam wszystko już na stałe i pierwsze 10L wylewam do zlewu? Dopiero potem woda się nadaje? Dzięki za ewentualne odpowiedzi Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2012, 18:11:47 » |
|
Montujesz wszystko do "kupy" przepuszczasz kilka litrów i gotowe, nie trzeba nic więcej kombinować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2012, 18:21:45 » |
|
pi3cho dobrze prawi. Najpierw trzeba przepuścić wodę przez wkłady (zwłaszcza węglowy) do chwili aż woda będzie lecieć czysta, a dopiero potem podłączamy membranę.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
pi3cho
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2012, 18:44:45 » |
|
Między innymi właśnie za szybkie odpowiedzi tak lubię to forum  Ale wciąż nie wiem jak mam przepłukać prefiltry i membranę. Na początku tylko prefiltry płukam, w ten sposób, że podłączam filtr do sieci wodociągowej bez membrany w środku i przepuszczam przez nie wodę. W drugim punkcie wkładam membranę do filtra i znów przepuszczam wodę, tym razem przez kompletny filtr z 3 mediami filtracyjnymi? Czy też membranę węglanową płukam niezależnie od prefiltrów, przed jej zamontowaniem w komorze filtra? Dzięki bardzo za poprzednie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2012, 19:48:33 » |
|
Ja podłączyłem tak jak napisałem wyżej i nie zauważyłem żadnych problemów, ale z ciekawości dowiem się jakie to ma znaczenie. Może że pierwszy pył węgla zabrudzi membranę? Nie wydaje mi się, ale nie jestem pewien.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pi3cho
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2012, 20:51:57 » |
|
z ciekawości dowiem się jakie to ma znaczenie Byłoby super gdyby Ci się udało tego dowiedzieć. Ja też poszukam odpowiedzi na to pytanie  Pozdrawiam Właśnie wróciłem ze sklepu, w którym był zamontowany filtr RO. Sprzedawca powiedział, aby na początku przepłukać prefiltry, a dopiero później samą membranę. Argumentował to tym, że w prefiltrach znajdują się drobne cząstki, które mogą zatkać membranę.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2012, 17:43:20 wysłane przez pi3cho »
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2012, 18:14:46 » |
|
Czyli to czego się spodziewałem. Jednak w instrukcji która była załączona do mojego filtra było napisane, żeby wszystko zmontować i przepuścić kilka litrów wody i gotowe - tym tłumaczę moją wypowiedź na początku, jednak nie wziąłem pod uwagę, że wszystkie filtry są takie same lub też, że instrukcja którą miałem była jedną ściemą. W każdym razie filtr działa spoko i nie narzekam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pi3cho
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2012, 19:35:51 » |
|
nie narzekam i o to chodzi  Teraz tylko pytanie, która to woda odpadowa a która ro? Nie mam kolorowych przewodów. Czy woda RO to ta, która przepływa przez przewód z reduktorem/tłumikiem ciśnienia założony na wypływie, czy też z drugiego przewodu biorę wodę RO?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2012, 19:43:23 » |
|
Woda czysta to ta, która wolniej kapie  . Gdzies na forum wstawilem rysunek z montazem filtra RO i opisałem, ktora to woda odpad, a ktora czysta.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
pi3cho
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2012, 20:01:12 » |
|
Już znalazłem ten rysunek. Dzięki bardzo za pomoc. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pi3cho
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2012, 08:37:03 » |
|
Jeszcze jedna sprawa. Po przepłukaniu prefiltrów oraz membrany (nie zauważyłem w przefiltrowanej wodzie zanieczyszczeń) zebrałem 20L ok. 15L wody przeznaczonej już do akwarium. Ph takiej wody powinno wynosić 7? Gdyż w moim przypadku, stosując testy kropelkowe JBL, próbka zabarwia się na kolor bladożółty, poniżej 7. Czy to normalne? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2012, 12:24:16 » |
|
Jeszcze jedna sprawa. Po przepłukaniu prefiltrów oraz membrany (nie zauważyłem w przefiltrowanej wodzie zanieczyszczeń) zebrałem 20L ok. 15L wody przeznaczonej już do akwarium. Ph takiej wody powinno wynosić 7? Gdyż w moim przypadku, stosując testy kropelkowe JBL, próbka zabarwia się na kolor bladożółty, poniżej 7. Czy to normalne? Pozdrawiam
Nic nowego woda zawsze będzie dążyła do neutralnego pH czyli 7. Samą osmozą nie zrobisz kwasu z wody. Ta woda to jest produkt wyjściowy nadający się do dalszej obróbki czyli zakwaszamy lub robimy zasadę, czym i jak poszukaj - było wiele razy na forum.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2012, 12:26:18 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2012, 12:38:21 » |
|
Woda dąży do pH7, ale za to twardości są zerowe co zdecydowanie ułatwia jej dostosowanie do naszych potrzeb.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 13, 2012, 10:58:02 » |
|
No więc właśnie napuszczam wodę do podmianki i przy okazji sprawdziłem GH i KH - oba między 0-2. Filtr ma już kilka miesięcy, a zmontowałem go tak jak wyżej napisałem... Jedyna różnica to to, że czysta woda leci zdecydowanie wolniej niż na początku, a brudna szybciej/więcej - Może to świadczyć o powolnym zapychaniu się membrany. Po zmieszaniu mojej kranówy pół na pół z RO woda ma GH = 18 - w sumie to się nie dziwie, że się filtr zapycha. Nie wiem po co to napisałem, ale może się komuś przyda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|