Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory giętkoząb  (Przeczytany 3582 razy)
marineira
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2012, 17:12:41 »

Witam.
Moję giętkozęby wiszą do góry brzuchami i mają plamy. Są wzdęte i mają biały nalot na skórze i oczach.
Akwarium 250 l. Po testach okazało się że azotyny były za wysokie ( ok 1-1,5 mg/l), nie wiem czy to może być przyczyną. inne ryby wyglądają OK. Obsada 3 razbory, 2 danio, 2 molinezje, 2 zbrojniki, 3 giętkozęby
Czy można im jakoś pomóc?
Linki do zdjęć
http://ogrody.neostrada.pl/ryby/1.jpg
http://ogrody.neostrada.pl/ryby/2.jpg
http://ogrody.neostrada.pl/ryby/3.jpg
http://ogrody.neostrada.pl/ryby/4.jpg
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2012, 17:22:05 wysłane przez marineira » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2012, 03:53:06 »

Tylko te dwa giętkozęby tak wyglądają ?
Ten trzeci normalnie wygląda?
Jak długo masz te sumy?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
marineira
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2012, 06:37:06 »

2 lata prawie. Jeden wczoraj zdechł. Jeden troche bardziej się rusza ale jednak wisi pod lustrem. Jeden się chowa więc jest chyba lepszy. Reszta ryb OK.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2012, 19:17:51 »

Mi to wygląda na ewidentne pogryzienie, te sumy mają nagą skórę więc łatwo o otarcia. Z tej obsady co piszesz to wynikało by że jest jeden agresor wśród sumów. Giętkozęby są agresywne wobec przedstawicieli swojego lub pokrewnych gatunków, gdy mają zbyt mało miejsca.
Wcześniej nie obserwowałaś takich otarć ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
marineira
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2012, 19:25:14 »

Chyba nie, poza tym one wiszą pod lustrem wody, temu co zdechł wynurzał się pysk, teraz dogorywa drugi, wisi i się ledwo rusza.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2012, 19:51:46 »

Zobacz jak wygląda ten co się chowa, jeżeli moje przypuszczenia są słuszne to nie będzie poobdzierany. Tego co dogorywa jeżeli masz gdzie to odłów, może się wyliże.

marineira
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2012, 07:14:10 »

Ten co sie chowa ma jakieś plamy ale mniejsze, jakby ryski, może rzeczywiście się pogryzły Sad Ale żeby aż tak?
A ten chory ma krwawe dziury, teraz dopiero zauważyłam. Chyba ten chory jest dzisiaj lepszy. Przeniosę go, ale mam drugie akwarium 56 l, nie wiem czy nie za małe dla niego, pełno w nim gupików. One urosły, kiedyś miałam 4 i się nie tłukły. ale ostatnio widziałam że się gonią, nie przypuszczałam ze sobie mogą krzywdę zrobić:(
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2012, 03:38:02 »

Na podleczenie wystarczy takie. Mogą ,mogą zwłaszcza jeżeli czują ze mają za mało przestrzeni życiowej.
Możesz zrobić zdjęcie tego co się chowa, zwłaszcza tych plam ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: