Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Moje rybki sa chore co robic
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje rybki sa chore co robic  (Przeczytany 4023 razy)
vmarcinv
Nowy
*

« : Październik 21, 2012, 07:26:04 »

Czesc mam akwarium 65l a w nim 14 neonow inessa z 10 gupikow parke ramirezek kiryska glonojada i 10 red cherry

Niektóre rybki maja biale kropki jakby babelki na ciele czy to ospa Jesli tak powiedzcie co zrobic jaki preparat w akwarium temperatura 25-26 stopni.
Czy te lekarstwa nie zaszkaodza roslina pisac co mam robić czy sol bedzie dobra czy zabije rosliny
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2012, 08:00:43 wysłane przez vmarcinv » Zapisane
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2012, 16:03:00 »

Sól nie pomoże, ospa wywołana jest ponoć przez pasożyta jakiegoś orzęska. Temperature zaleca się podnieść do 32-33 stopni - tu nie wiem jak ryby zareagują ale sam orzęsek zdycha w ciągu kilku godzin w tej temperaturze. Pisza też o jakiejś zieleni malachitowej, trypaflawinie i błękicie jakimśtam. W sklepi zoologicznym pewnie dadzą ci do ręki byś sobie poczytał

moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2012, 21:43:08 »

Naucz się korzysta z zasobów forum. Wszystko co powinieneś wiedziec jest np. tu  http://www.akwarium.net.pl/forum/choroby/ospa-co-radzicie/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: