Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Znowu choroba po 2tyg przerwie:/ restart? brak sił :/
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Znowu choroba po 2tyg przerwie:/ restart? brak sił :/  (Przeczytany 2984 razy)
Jaco90
Nowy
*

« : Kwiecień 03, 2012, 21:01:18 »

Witam
Otóż jakieś 3 4 tyg temu zdychały mi masowo gupiki i inne poprzez strzepienie ogonów i blaknięcie ciała. Dziś znów zauważyłem że sum liniowy miał białą narośl i białe kropki , niestety zdechł:/ Teraz wróciłem z pracy i brzanki pięciopręgie zakupione tydzień temu mają kropki... Tylko one , reszta wygląda na zdrowe, co robić?? to ospa i zarazem pleśniawka? To możliwe? Niedawno tez miałem problem z neonkami tutaj opisany.      http://www.akwarium.net.pl/forum/choroby/neon-innesa-i-inne-dziwne-plamy-nieznana-choroba/
oraz 3tyg temu problem z gupikami i danio :/
Ja już nie wiem od samego początku mam same problemy:/ a Akwarium ma 2 miechy (dojrzewało 2 tyg) przed wpuszczeniem rybek.
Proszę o jakieś rady ,

Akwa. 130 i 95l.
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2012, 21:38:37 »

ospę bardzo szybko mozna przyniesc do domu. Mi pomogło podniesienie temp do 29 stopni i MCF CMF cos takiego tropicala. 5zł kosztuje półtora tygodnia i nie było widać ze ryby chore.
Co do tej neonki to moze miala jakies wady wrodzone. Tak jak ja kupiłem rhodostomusa bez ogona. Pływa u mnie juz 3 miesiąc i daje rade.

Podmieniasz wode z kranu? jak dużo?

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Jaco90
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2012, 21:55:10 »

Tak podmieniam wodę 15% raz w tyg ustana jakieś 36 /48h
A te ryby odizolować?

Akwa. 130 i 95l.
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2012, 07:51:13 »

nie w zbiorniku ogólnym podnieś temp.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2012, 10:04:27 »

Zgadza się, często podniesienie temperatury pomaga ale nie zawsze. W każdym razie nie będe opisywać jak leczyć ryby z choroby bo jest tego masa w necie, podpowiem tylko co możesz zrobić, żeby temu zapobiec. Skoro masz już chorobę trzeci raz w tak krótkim czasie to znaczy, że masz coś skażonego. Nawet jak nie zawuważyłeś białych kropek wcześniej to rybki i tak i tak już mogły być chore. Ja tak kupiłem bocje 3 lata temu - w sklepie OK, w domu dopiero po 3 dniach pojawiły się u nich białe kropki, a akwarium miało rok - u mnie się zaraziły? - niemożliwe, reszta rybek była OK, a okazało się, że po tych trzech dniach całe akwarium z bocjami w zoologicznym do sterylizacji - wszystkie były chore. Więc, żeby temu zapobiec - kwarantanna przy zakupie. A Ty teraz co możesz zrobić - wyparz wszystkie akcesoria, które mają kontakt z wodą (siatka, jakiś patyk do grzebania - ja mam taki Cheesy, i wszystko inne co leży na zewnątrz, a czasami styka się z wodą), a jeszcze lepiej jak zalejesz wrzącą wodą i szybko wsadzisz do lodowatej wody - tak działa pasteryzacja, a wiemy z czym się wiąże. Wymienił bym pokarm, być może w pokarmie siedzi jakiś syf. Ja miałem tak z suszonymi robakami - połowa małych glonojadów mi niedawno padła - żarcie poszło do kosza. No i higiena osobista, czyli wypadało by umyć ręce przed wsadzeniem ich do akwarium - nie wiem czy to robisz czy nie, ale piszę już tak "wrazie 'w". Sprawdz nawozy - nie wiem czy nawozisz, ale jak nawozisz to się upewnij, że nie są stare i przechowujesz je w/g zaleceń producenta. Jak o czymś zapomniałem to dopisze, ale ogólnie - z akwarium jak z dzieckiem - trzeba bardzo uważać.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2012, 10:06:51 wysłane przez fr0t » Zapisane

Jaco90
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2012, 17:04:47 »

Witam
Do tej pory nie nawoziłem , dopiero zacznę jak kupie odpowiednie nawozy i zmienię podłożę bo rośliny marnie wyglądają. 
Jest tylko co2 z dzwonka ;p Paść ale cóż już zakupiłem. W zoologi mi dali GREEN ichtio na ospę wlać to ? Podniosłem temp z 26 na 27,5st.c wystarczy czy więcej?  A co do wkładanie rąk do akwarium staram się tego nie robić , jedynie co jak muszę odpowietrzyć dzwon. A te akcesoria wyparzę jak radzisz;p Dziękuje za rady ;]

Akwa. 130 i 95l.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: