Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rdzawy nalot na szybie i roślinach  (Przeczytany 3872 razy)
lisek_92
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 09, 2012, 20:42:06 »

Cześć
prawdopodobnie mam okrzemki w nowo zalanym akwarium. Jest to rdzawy nalot na niektórych liściach i na szybie.
Może macie jakieś podpowiedzi jak to zwalczyć?
Akwarium 450l zalane jakieś 3tygodnie temu, rośliny i ryby są w nim ok tygodnia. Od tygodnia podaję również co2 ok 2-3 bąble na sekunde.
Czy roślinom mogą jakoś drastycznie zaszkodzić okrzemki? Przez tydzień dawkowania co2 rośliny fajnie się rozrosły więc szkoda było by je stracić  Miałem jutro zacząć podawać nawoazy, ale chyba teraz muszę się wstrzymać? Bardzo proszę o pomoc

Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l Smiley
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 09, 2012, 21:04:11 »

Wyda Ci się to dziwne ale masz za słabe oświetlenie. Okrzemki pojawiają się właśnie przy za słabym oświetleniu i podawaniu Co2. Twój zbiornik wchodzi już w ostatnią fazę dojrzewania i możesz śmiało zwiększyć oświetlenie stopniowo. Co do nawozów to z umiarem. Okrzemki w ustabilizowanym zbiorniku powinny zniknąć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2012, 21:11:37 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2012, 21:15:31 »

co do oświetlenia to jest 320w na 450l czyli ok 0,7w/l więc oświetlenie raczej dobre, A co do co2 to zaprzestać dozowanie na jakiś czas?
i czy okrzemki mogą jakoś zaszkodzić roślinom?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2012, 21:20:25 »

ile godzin teraz świecisz? bo to też jest istotne. Co2 wprost przeciwnie przy mocniejszym świetle musi być rozkręcone przecież tam jest 450l może dystrybucję gazu masz słabą?

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2012, 21:29:08 »

ok 10h świecenia a co2 też 10h

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2012, 22:25:12 »

W takim razie wszystko jest niby w normie a jeśli chodzi o dystrybucję miałem na myśli równe rozprowadzanie gazu po bańce i tu może być problem. Czy okrzemki występują równomiernie w calym akwarium czy gdzieś są większe ich skupiska z w innych miejscach mniejsze? Powinieneś podnieniać wodę co parę dni po 20- 30% okrzemki tego nie lubią i zapewne ustąpią. Czy w zbiorniku masz jusz ryby czy nie?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2012, 22:38:09 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2012, 08:17:32 »

tak ryby są w nim ok tygodnia, ale podmieniać wodę? akwarium jest "nowe" dopiero 3 tygodnie jest w nim woda. Co do nalotu to pojawia się on raczej równomiernie w całym zbiorniku

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: