Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nadęty brzuch u glonojada
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadęty brzuch u glonojada  (Przeczytany 4556 razy)
perla_
Nowy
*

« : Marzec 31, 2012, 12:10:34 »

Wiem, że jest sporo tematów dot. tego problemu, ale mam trochę inne akwarium niż reszta.
Mój glonojad od wczoraj ma nadęty brzuszek i jest taki trochę niemrawy, siedzi w jednym miejscu, jest powolniejszy i osowiały.
Akwarium mam 25l a w nim dwie krewetki filtrujące (małe), rybki danio i molinezję oraz ślimaka ampularię.
Karmię rybki ovo vitem, ichtio vitem i takimi granulkami caridina dla krewetek.
2 dni temu kupiłam żabkę (mówiąc pani w zoologicznym co aktualnie hoduję) i niestety zaczęłam karmić ją mrożonką (czerwone robaczki). Domyślam się, że glonek tego się najadł i zachorował Sad
Co robić? Glonka odseparowałam od reszty, ale nie mam drugiego napowietrzacza, więc nie wiem ile wytrzyma bez świeżego powietrza...
Zastosować głodówkę? Jak długo? Pomóżcie, bo już paniom w zoologicznym nie wierzę...

I czym innym można karmić żabki, tak aby nie zaszkodziły reszcie? Czy jest szansa na wyzdrowienie glonka?
POMOCY!!!
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2012, 20:03:00 »

akwarium zdecydowanie za małe  ile masz już to akwarium?

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2012, 20:20:40 »

Przeżarł się robakami i tyle. Zmień akwarium na większe, albo oddaj ryby. A jak chcesz mieć zoo akwarystyczne w domu to tym bardziej akwarium 25L do tego się nie nadaje. Równie dobrze mogłabyś wrzucić plastikowe rybki, ślimaki, żabki i cholera wie co i w ogóle tego nie karmić i byś nie miała żadnych problemów w utrzymaniu. Bo zastraszone i zestresowane rybki cały czas się chowają, są niemrawe itd. czyli prawie tak samo co plastikowe - po co męczyć żywe rybki ?

perla_
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2012, 21:34:30 »

Abstrah*ąc od wielkości akwarium, co robić z glonojadem? Odseparować? Dieta? Ile nie karmić? Podać jakieś lekarstwo?

(a rybki i cała reszta zapewniam, że są szczęśliwe w 25l)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2012, 21:41:59 »

Wiesz co lepiej nie odseparowuj go strach się bać do czego go wsadzisz jak teraz go trzymasz w 25l. Jak będziesz go tak karmił robalami to zdechnie i tyle. Daj mu sałatę bo to roślinożerca. Posluchaj rad Fr0ta to moźe glonek przeżyje.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 21:47:35 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
perla_
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2012, 22:20:24 »

Czyli forum jak każde inne... ironizacje i "kim ja nie jestem".
Kij wam wszystkim w oko.
 6pkt regulaminu.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2012, 22:31:24 »

Wsadź sobie ten kij do tego baniaczka jak sie zmieści oczywiście będzie sie lepiej prezentował niż "glonojad" (aż strach się spytać co to za odmiana zbrojnika)

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2012, 14:47:34 »

Czyli forum jak każde inne... ironizacje i "kim ja nie jestem".
Kij wam wszystkim w oko.
Czemu tak ostro. I tak powinnaś być zadowolona, że ktoś się w ogóle podjął tego wyzwania i Ci pomóc, mimo iż to tak na prawdę nie ma sensu. Puki nie zmienisz akwarium ewentualnie obsady w obecnym to nici z pomocy, to tyle czego możesz oczekiwać od doświadczonych akwarystów. Zatankuj sobie auto, dolej wody, albo nasyp cukru i na forum samochodowym zapytaj: czemu mam problemy z odpaleniem auta?! Mimo iż wiesz, że źle robisz, to jeszcze się czepiasz, że ktoś Ci to uświadamia... Czy Twoja powyższa wypowiedź ma sens?
Jedyne co mogę podpowiedzieć już tak na odczepnego to to, że w tak małym akwarium bardzo ciężko o zachowanie prawidłowego cyklu biologicznego. Najprawdopodobniej (oprócz przejedzenia) glonek się dusi, jest to ryba denna i tam własnie jest najmniej tlenu. Może mieć spuchnięty pęcherz pławny.
Co z tym zrobisz... wybór nalezy do Ciebie... nie chcę naciskać, żeby nie było, że jestem jednym z tych co "kim ja nie jestem".
Pozdrawiam
fr0t

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: