Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Problem z parametrami, proszę o porady
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z parametrami, proszę o porady  (Przeczytany 2461 razy)
mondek
Nowy
*

« : Marzec 15, 2012, 22:16:18 »

Witam wszytskich, mój problem wygląda następująco, w skrócie zbiornik ma ok 2lat, robiony pod kątem LT, teraz chcę przejsc na HT.

Zbiornik 126l, od początku jest w nim tylko harem gurami, w ostatnim tygodniu do standardowego oświetlenia 2x18W t8 dorzuciłem 2x24W t5+odbłysniki, doszła Butla Co2, nawozy symfonia złota, aqua art classic i aqua art ferro+

podłoże to piasek kwarcowy + kulki gliniano torfowe, filtracja to kaskada aquaela FZN3 oraz kubełek tetra ex700

z roślin w zbiorniku od tygodnia to :
+Bacopa Crenata
+Alternanthera reineckii
+Egeria Najas
+Vallisneria asiatica biwaensis
+Vallisneria tortifolia
+Alternanthera sessilis
+Cabomba caroliana
+Glossistigma elatinoides

2 korzenie do tego

i parametry które mam na chwilę obecną, testy zoolka kropelkowe

GH- 13
KH- 2
PH- 6,0
PO4 - 5,0
NO3 - powyżej 130, brakło skali

co dalej robić?Od niedzieli podmieniam ok 20l wody co 2 dzień
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2012, 22:50:25 »

Kup np test jbl na NO3 i powtorz pomiar. Mozliwe ze masz wadliwy test. Albo zle obliczona dawke makro. Nie wiem czy symfonia ma makro w sobie. Masz tez zbyt mala wartosc kh. Dlatego twoje ph jest tak niskie i moze sie wahac w dosyc szerokim zakresie skali. Weglany w wodzie dzialaja jako bufor. I zapobiegaja tym wahaniom. Kup sode w spozywczaku i daj jej tyle zeby kh wzroslo conajmniej do 5-6. I tak utrzymuj. Podaj testy twojej wody bezposrednio z kranu.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mondek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2012, 07:14:27 »

zrobiłem test wody wodociągowej

GH - 6
KH - 8
PH - 7,5
NO3 - 0

wczesniej użyłem testów paskowych jbl i też pokazywały mniej więcej takie wartości.

czyli dodać sody?podmianki?symfonia głównie ma w sobie mikro z tego co czytałem.a dlaczego PO4 takie wysokie?podobno wysokie PO4 idzie w parze z wysokim NO3, to prawda?

nie wiem, dziś chyba podmienie większość wody
Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2012, 20:16:23 »

jak test jest dobry to podmieniaj jak podmieniasz lub codziennie 20% wody . Coś ci tam gnije np syf w filtrze kubełkowym , syf w podłożu m może coś zdechło ?.

Żadnej sody nie dawaj może w nawozie masz NO3 jak nie ma mikro to roślina nie przyswaja no3, jak masz czysto to masz przerybienie , pamiętaj że filtr nie oczyszcza wody z NO3 , poczytaj o denitryfikatorze na pieczątki wizytówki.

Jak masz symfonie złota tą z allegro to tam nie ma NO3.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: