Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ŚLIMAKI HELENA  (Przeczytany 3454 razy)
seba1121
Zainteresowany
**

« : Luty 16, 2012, 16:17:25 »

witam zakupilem sobie  te  dwa  slimaki i chcialem sie  zapytac kiedy one wychodza z muszli  wrzucilem je  do akwarium i nic ciagle w jednym miejscu nawet z  muszli nie wyszly
Oceano
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2012, 16:25:27 »

witam zakupilem sobie  te  dwa  slimaki i chcialem sie  zapytac kiedy one wychodza z muszli  wrzucilem je  do akwarium i nic ciagle w jednym miejscu nawet z  muszli nie wyszly
Nie ma co się frapować na zaś  Good !
Ślimaki jak trochę odsapną i przegłodnieją, to na pewno wyruszą na zwiedzanie nowego miejsca zamieszkania. Może to nastąpić po kilku godzinach, jak i po kilkudziesięciu, to też uzbrój się w trochę cierpliwości.

Pozdrawiam Smiley
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2012, 19:08:40 »

jak są szczelnie zamknięte to znaczy, ze żyją Wink gorzej jak się otworzą i tak zostaną
falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2012, 23:25:02 »

Helenki często zakopują się w podłożu. Widać wtedy tylko kawałek ich muszli. Potrafią tak przeleżeć cały dzień. Wychodzą chyba raczej nocą, chociaż kilka razy zauważyłem jak łaziły za dnia. Miesiąc temu kupiłem cztery sztuki i dotychczas nie widziałem ich wszystkich jednocześnie. Mam nadzieję, że gdzieś tam sobie żyją i wezmą się w końcu za zatoczki.  Grin
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2012, 11:45:28 »

Z helenami jest tak że kupuje się zazwyczaj duże a one tylko zjadają duże ślimaki albo świderki
Jak będziesz miał szczęście może rozmnożą się i wtedy młode zjedzą wszystkie ślimaki.
Ja miałem kiedyś plagę świderków i zatoczaków (aż ziemia się ruszała) ale jak heleny się zaczeły mnożyć od razu znikły inne ślimaki i musiałem niestety oddać wszystkie i tak od tamtej pory nie mam ślimaków.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: