Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Pielęgnice Severum i co więcej ??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgnice Severum i co więcej ??  (Przeczytany 4440 razy)
lukasz0810
Nowy
*

« : Luty 03, 2012, 21:13:38 »

Witam. Po przestudiowaniu internetu po podjęciu decyzji o założeniu akwarium postanowiłem (mniej więcej) co chce mieć w akwarium.
Chciałbym aby moim głównym gatunkiem były w.w. Pielęgnice Severum. Moje akwarium to 240l jeszcze nie posiadam ale będzie na pewno co najmniej takie. I tu zaczynają się pytania:
- Jakie inne gatunki mogą być z tymi pielęgnicami (może jakieś inne pielęgnice?)
- Jaka roślinność dla takich rybek ?
- I jaki najlepszy sprzęt do takiego akwarium ?
Z góry dzięki za odpowiedzi. W razie czego prosze pytać.
Łukasz.
gracjanna
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2012, 23:18:19 »

Severum to najłagodniejsze z pielęgnic.
Mogą spokojne żyć z Akarą pomarańczopłetwa, akarą błekitną, pielęgnicami niebieskołuskimi.
Co do roślinek to anubiasy i kryptokoryny się sprawdzą.
lukasz0810
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2012, 09:00:36 »

Dzięki za odpowiedz Smiley . A czy te pielęgnice mogły by być ze skalarami ??

Po namyśle chyba jednak p.severum odpadną bo jednak zależy mi na roślinkach w akwarium (nie bujnej roślinnosci ale żeby kilka ich było)
Jaki inne rybki moglibyście mi polecić jakieś kolorowe i z większych. Myślałem o paletkach ale z tego co wiem są ciężkie w hodowli dla początkującego akwarysty
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2012, 09:53:07 wysłane przez lukasz0810 » Zapisane
gracjanna
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2012, 10:56:38 »

Jeśli będziesz mieć tylko severum to możesz wybrać inne roślinki, one ich nie tkną.

lukasz0810
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2012, 11:01:57 »

Tylko ja bym chciał kilka gatunków rybek aby była jakaś różnorodność
gracjanna
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2012, 11:36:20 »

Znam kilka przypadków, gdzie parka severum zdobi akwarium towarzyskie i jest spokój i harmonia.
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2012, 19:42:33 »

Jeśli będziesz mieć tylko severum to możesz wybrać inne roślinki, one ich nie tkną.

To się mylisz , roślinki zniszczą wszystkie , nawet anubiasy. Kryptokoryny poszarpią czyli też zniszczą.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: