Studiując swego czasu baniaki roślinne napotykałem się również na te z dyskowcami i studiowałem je szczególniej ponieważ interesowały mnie m.in kwestia temperatury jak i speedowania od rzekomych zatruć nawozami.
Jeśli dyski pływają ci przy dnie to znajdź przyczynę zanim zaczniesz dalej w baniaku mieszać. Są baniaki z ogromnym światłem (jak na naturalne warunki dysków) i dyski pływają odważnie bez chowania się po kątach. Masz w najlepszym wypadku zestresowane ryby, a najgorszym już chore. Rozwiąż ten problem zanim coś zmienisz bo zmiany w prowadzeniu akwarium powodują zmiany parametrów i stabilności zbiornika, a to jest dodatkowy stres dla tych ryb.
Belka nisko: - i dobrze, więcej światła masz za ten sam prąd co wiecej świetlówek wyżej i dodatkowo grzałka mniej pracuje bo rury grzeją. Odkąd obniżyłem światło - wogóle nie grzeję dodatkowo. Wyżej umieszczone światlo daje ciekawsze efekty świetlne. coś za coś.
Podłoże: jak wsypiesz to ci się przemiesza ze starym
Paletki temperatura : wielu hodowców trzyma już w temperaturze 26-27 - Mimo powodzenia hodowli w tej temperaturze ta grupa akwarystów bywa linczowana przez tą drugą rzeszę 30stopniowych konserwatystów. Tak przy okazji moja mała obserwacja: po przeczytaniu kilku wątków na różnych forach widać dość charakterystyczną cechę środowiska hodowców dysków, mianowicie ciężko przy tych rybach być innowacyjnym i jednocześnie tolerowanym przez pozostałych hodowców. (To moja subiektywna opinia - być może powodowana paroma krzykaczami, których miałem okazję czytać; Mam głęboką nadzieję, że jest to mój mylny obraz środowiska dyskomaniaków.)
U mnie od maja do września woda w akwarium nie schodzi poniżej 28 nawet jak światlo jej nie grzeje, bo jak za ciepło to wieszam je wyżej - takie mieszkanie mam. Rośliny nie padały mi nigdy, a oprócz tych co mam teraz (link do wątku w podpisie) miałem wąkrotkę, echinodorusy, cabombę, wywłócznika zielonego i rdzawego (a ponoć zimnolubne), limnophile aquqtice i sensiflore, nurzańca, gałęzatkę, i kilka roślin których nazw nie znałem kiedy je miałem.
TUTAJ - jest genialny choć długi i przeplatany rozmowami forumowiczów opis doświadczenia jednego akwarysty na temat nawożenia, wg mnie obowiązkowa lektura
TUTAJ - jest akwarium 325l roslinne + dyskowce - jest tam pełny opis sprzetu, wody itd prowadzenia tego zbiornika, Ponieważ zbiornik ten trwa dość długo z zachowaniem dobrego stanu roslinności i ryb trzeba by tylko autora podpytać czy miał problemy z dyskowcami w swoim zbiorniku.
TUTAJ tez dyski + rosliny 375l innego forumowicza, czytaj, analizuj.
Moja rada na dziś: doprowadź ryby do odpowiedniego stanu lub/i akwarium jeśli jest przyczyną stanu ryb. i wtedy dopiero wprowadzaj zmiany w kierunku "duzej ilosci roślin".
Ponieważ w internecie oraz w literaturze jest masa sprzecznych informacji, a akwaryści dzielą się na różne fronty i nie zamierzam zastanawiać się ktory ma rację to kiedy staram się zdobyć informację o czymś to analizuje zbiorniki które mnie interesują biorąc pod uwagę sposób prowadzenia tych, które nie poległy w kilka mięsięcy po założeniu. Ryby i rośliny w naturze to jedno a w akwarium to drugie. Jeśli komuś udaje się przez długi czas utrzymać zdrowe rośliny/ryby w odmiennych od przyjętych standardów warunkach to znaczy, że standardy trzeba rozszerzyć.
I właśnie w związku z powyższym zdobywaj wiedzę i podejmuj decyzje w oparciu o analizę zbiorników które funkcjonują długo.
Nikt nie poda ci krótkiej recepty jak pogodzic dyski z roślinami. Kwestia roślin - książki można pisać, kwestia dysków - kolejne książki, łączenie jednego i drugiego też trochę będzie.
Wnioskuję, ze w tą część o roślinach nie wchodziłeś - bo wtedy nie pytałbyś o konkretną linię nawozową tylko ewentualnie o dawki i proporcje poszczególnych składników w stosunku do światła, co2 i ilości roślin.
Radzę przestudiować wszystkie materiały o nawożeniu i innych aspektach uprawy roślin dostępne w:
1. WODNYM ŚWIECIE (czyli tu gdzie jesteś teraz),
2. forum i portalu holenderskie.pl
3. nielubianym przeze mnie i wielu innych, ale bogatego w materiały merytoryczne forum i portalu roslinyakwariowe.pl - napędzanego chęcia zysku i cenzurowanego jak za komuny serwisu promujacego sklep RA.
Pozdrawiam, R.