Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawozenie w 375l  (Przeczytany 2601 razy)
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« : Styczeń 02, 2012, 18:36:03 »

Witam,

Obecnie mam akwarium 375l z paletkami i chcialbym miec duzo roslin. Rzeczy o ktorych powinniscie wiedziec to:

-Temp 28-30
-Co2
-Oswietlenie 160w 10-20 i dodatkowo 160w 17-20

Nawoze dennerle. Czy to aby najlepsza mozliwa opcja? Moze zmienic nawoz, a moze dluzej swiecic?
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2012, 18:40:11 »

Vento wołają cię Cheesy (nie żebym Cię chciał wkopywać w odpowiedź, ale jak zobaczyłem litraż pomyślałem o tobie i o Rodi Cheesy )

oskarlelystad mógłbyś wkleić jakieś foto poglądowe na teraźniejszy baniak i może jakiś krótki opis zmian jakie chciałbyś zaprowadzić ?

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2012, 19:14:54 »

Nie wiem czy warto Smiley Ogolnie to jezeli chodzi o aranzacje to niestety nie potrafie Tongue Chcialem zaczac od dostosowania osprzetu i nawozu a pozniej poprosic o pomoc w aranzacji. Podobaja mi sie akwaria roslinne/holenderskie.

http://imageshack.us/g/233/cimg6564.jpg/

Zmiany to przedewszystkim zarowki tzn 2x80 sa 10.000 a pozostale to 2x80w AQUA cos tam (do akwarium morskiego) ktore dostalem w komplecie - chcialbym je zamienic na 6500k i 8500k. I tutaj pytanie czy na odpowiednio dlugo je wlaczam.

Nawoze zestawem DENNERLE V30, S7, E15 - nie wiem czy to jest odpowiedni zestaw do akwarium roslnnego/holenderskiego

W filtrze mam porcelana/biobale/gabki - moze tutaj nalezalo by cos dodac

Temperatura 28-30 stopni (paletki) - moze ktores z moich roslin nie sa odpowiednie do tej temperatury
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2012, 19:19:14 wysłane przez oskarlelystad » Zapisane
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2012, 21:04:45 »

Na razie to widzę że:

Belka jest strasznie nisko (pewnie razi po oczach jak jest wyżej, ale przydało by się ją podnieść o jakieś 10cm.)
Rybki pływają po dnie, myślę, że czarne podłoże było by dla nich lepsze i mniej by je płoszyło, gdyż odbijają mocno światło i dlatego uciekają w gąszcz. paletki lubią zacienione miejsca, więc może jakieś Limnobium na powierzchni ?

barwy świetlówek faktycznie nie dość, że nie pomagają roślinom to ukrywają ich prawdziwe kolory więc jeśli możesz to faktycznie zmień, ja dałbym jedną rurę "różową" do tyłu i jedną o świetle Day Cool Light z przodu nie najlepiej znam się na paletach, ale jeśli im to nie zaszkodzi to obniżył bym nieznacznie temp, np do 27*c.

widzę tam jeszcze inne rybki, ale bardziej interesuje mnie prawa strona na dnie, to trawnik ? czy gęsty glon ? bo jakość fotki nie pozwala mi się rozeznać.

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2012, 21:46:21 »

Na razie to widzę że:

Belka jest strasznie nisko (pewnie razi po oczach jak jest wyżej, ale przydało by się ją podnieść o jakieś 10cm.)
Rybki pływają po dnie, myślę, że czarne podłoże było by dla nich lepsze i mniej by je płoszyło, gdyż odbijają mocno światło i dlatego uciekają w gąszcz. paletki lubią zacienione miejsca, więc może jakieś Limnobium na powierzchni ?

barwy świetlówek faktycznie nie dość, że nie pomagają roślinom to ukrywają ich prawdziwe kolory więc jeśli możesz to faktycznie zmień, ja dałbym jedną rurę "różową" do tyłu i jedną o świetle Day Cool Light z przodu nie najlepiej znam się na paletach, ale jeśli im to nie zaszkodzi to obniżył bym nieznacznie temp, np do 27*c.

widzę tam jeszcze inne rybki, ale bardziej interesuje mnie prawa strona na dnie, to trawnik ? czy gęsty glon ? bo jakość fotki nie pozwala mi się rozeznać.

A wiec:

-Belka nisko, bo gdzies wyczytalem ze czym wyzej tym mniej swiatla dociera do roslin
-Zrobie czarne podloze (moge delikatnie wysypac na to?)
-Zalatwie Limnobium (trzeba o to jakos specjalnie dbac, przycynac?)
-Jakie polecasz swietlowki w kolejnosci od tylu? Czy moge zostac przy tych 2x10k i 2 inne do kompletu czy najlepiej wszystko zmeinic?
-Paletki niby powinny miec 28-30, wiec sproboje z 2.
-To na dole to mech jawajski - chcialbym przy nim zostac, ale moge go przymocowac inaczej - jak? Zauwazylem ze jak jest go troche w akwarium to teczanki plywaja w grupie.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2012, 02:12:44 »

Studiując swego czasu baniaki roślinne napotykałem się również na te z dyskowcami i studiowałem je szczególniej ponieważ interesowały mnie m.in kwestia temperatury jak i speedowania od rzekomych zatruć nawozami.

Jeśli dyski pływają ci przy dnie to znajdź przyczynę zanim zaczniesz dalej w baniaku mieszać. Są baniaki z ogromnym światłem (jak na naturalne warunki dysków) i dyski pływają odważnie bez chowania się po kątach. Masz w najlepszym wypadku zestresowane ryby, a najgorszym już chore. Rozwiąż ten problem zanim coś zmienisz bo zmiany w prowadzeniu akwarium powodują zmiany parametrów i stabilności zbiornika, a to jest dodatkowy stres dla tych ryb.

Belka nisko: - i dobrze, więcej światła masz za ten sam prąd co wiecej świetlówek wyżej i dodatkowo grzałka mniej pracuje bo rury grzeją. Odkąd obniżyłem światło - wogóle nie grzeję dodatkowo. Wyżej umieszczone światlo daje ciekawsze efekty świetlne. coś za coś.

Podłoże: jak wsypiesz to ci się przemiesza ze starym

Paletki temperatura : wielu hodowców trzyma już w temperaturze 26-27 - Mimo powodzenia hodowli w tej temperaturze ta grupa akwarystów bywa linczowana przez tą drugą rzeszę 30stopniowych konserwatystów. Tak przy okazji moja mała obserwacja: po przeczytaniu kilku wątków na różnych forach widać dość charakterystyczną cechę środowiska hodowców dysków, mianowicie ciężko przy tych rybach być innowacyjnym i jednocześnie tolerowanym przez pozostałych hodowców. (To moja subiektywna opinia - być może powodowana paroma krzykaczami, których miałem okazję czytać; Mam głęboką nadzieję, że jest to mój mylny obraz środowiska dyskomaniaków.)
U mnie od maja do września woda w akwarium nie schodzi poniżej 28 nawet jak światlo jej nie grzeje, bo jak za ciepło to wieszam je wyżej - takie mieszkanie mam. Rośliny nie padały mi nigdy, a oprócz tych co mam teraz (link do wątku w podpisie) miałem wąkrotkę, echinodorusy, cabombę, wywłócznika zielonego i rdzawego (a ponoć zimnolubne), limnophile aquqtice i sensiflore, nurzańca, gałęzatkę, i kilka roślin których nazw nie znałem kiedy je miałem.

TUTAJ - jest genialny choć długi i przeplatany rozmowami forumowiczów opis doświadczenia jednego akwarysty na temat nawożenia, wg mnie obowiązkowa lektura

TUTAJ - jest akwarium 325l roslinne + dyskowce - jest tam pełny opis sprzetu, wody itd prowadzenia tego zbiornika, Ponieważ zbiornik ten trwa dość długo z zachowaniem dobrego stanu roslinności i ryb trzeba by tylko autora podpytać czy miał problemy z dyskowcami w swoim zbiorniku.

TUTAJ tez dyski + rosliny 375l innego forumowicza, czytaj, analizuj.

Moja rada na dziś: doprowadź ryby do odpowiedniego stanu lub/i akwarium jeśli jest przyczyną stanu ryb. i wtedy dopiero wprowadzaj zmiany w kierunku "duzej ilosci roślin".

Ponieważ w internecie oraz w literaturze jest masa sprzecznych informacji, a akwaryści dzielą się na różne fronty i nie zamierzam zastanawiać się ktory ma rację to kiedy staram się zdobyć informację o czymś to analizuje zbiorniki które mnie interesują biorąc pod uwagę sposób prowadzenia tych, które nie poległy w kilka mięsięcy po założeniu. Ryby i rośliny w naturze to jedno a w akwarium to drugie. Jeśli komuś udaje się przez długi czas utrzymać zdrowe rośliny/ryby w odmiennych od przyjętych standardów warunkach to znaczy, że standardy trzeba rozszerzyć.

I właśnie w związku z powyższym zdobywaj wiedzę i podejmuj decyzje w oparciu o analizę zbiorników które funkcjonują długo.

Nikt nie poda ci krótkiej recepty jak pogodzic dyski z roślinami. Kwestia roślin - książki można pisać, kwestia dysków - kolejne książki, łączenie jednego i drugiego też trochę będzie.

Wnioskuję, ze w tą część o roślinach nie wchodziłeś - bo wtedy nie pytałbyś o konkretną linię nawozową tylko ewentualnie o dawki i proporcje poszczególnych składników w stosunku do światła, co2 i ilości roślin.
Radzę przestudiować wszystkie materiały o nawożeniu i innych aspektach uprawy roślin dostępne w:
1. WODNYM ŚWIECIE (czyli tu gdzie jesteś teraz),
2. forum i portalu holenderskie.pl
3. nielubianym przeze mnie i wielu innych, ale bogatego w materiały merytoryczne forum i portalu  roslinyakwariowe.pl - napędzanego chęcia zysku i cenzurowanego jak za komuny serwisu promujacego sklep RA.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2012, 02:26:47 wysłane przez rodia » Zapisane
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2012, 08:49:35 »

Twoj post to bym przypial jako PORADNIK AKWARIUM HOLENDERSKIE + DYSKOWCE. Dzisiaj wieczorem zaczne to analizowac i dam znac. Co do paletek to one plywaja normalnie tylko na ta chwile sie sploszyly tzn jedna ma swoj teren pod korzeniem i zadnej tam nie wpuszcza, ale pozostale 3 plywaja normalnie.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2012, 11:11:39 »

Twoj post to bym przypial jako PORADNIK AKWARIUM HOLENDERSKIE + DYSKOWCE.

Absolutnie bym sobie tego nie życzył. W dyskowce dopiero wchodzę i kwintesencją mojego posta oprócz odpowiedzi na kilka ogólnych pytań było to, że temat nie jest "na jeden post" tylko sporo do przestudiowania jest. Podałem tylko kilka linków, które nie obejmują całej wymaganej wiedzy oraz uwagę na temat rozsądnego dystansowania się do zbieranych z różnych źródeł informacji. Zdecydowanie nie jest to poradnik, a ja sam niedługo będę sprawdzał swoje teorie w praktyce więc nie czuję się kompetentny do pisania poradników w tematyce dyskowców.

Pozdrawiam, R.
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2012, 20:00:40 »

Zalozylem temat o swoim akwarium w celu zgromadzenia wszystkich informacji w jednym miejscu - wyjdzie czy nie to komus moga sie przydac te informacje i doswiadczenia:

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(375)-dyskowce-holenderskie/msg332845/#msg332845
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: