Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem ze wzrostem roślin  (Przeczytany 6553 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #15 : Styczeń 08, 2012, 09:20:08 »

Bzdurą nie jest to, ze dawno została opracowana metoda EI, tylko to, że miało to wpływ na to czy stosować testy. Fragment, który  jedynie potwierdza, że to już ponad 20 lat stosuje się metodę EI i ciemnota, która ją stosuje nie wpadła do tej pory, że tu potrzeba testów. Nie sądzisz, ze 20 lat praktyki metody EI, spowodowało pozytywne doświadczenia bez testów?

To, że jesteś nowy nie ma nic do rzeczy. Gdyby Pehtro, Vento, którzy mają trochę postów na koncie i znają się na rzeczy napisali coś podobnego, napisałbym dokładnie to samo.

R.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 09:22:23 wysłane przez rodia » Zapisane
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Styczeń 08, 2012, 09:42:44 »

Bzdurą nie jest to, ze dawno została opracowana metoda EI, tylko to, że miało to wpływ na to czy stosować testy. Fragment, który  jedynie potwierdza, że to już ponad 20 lat stosuje się metodę EI i ciemnota, która ją stosuje nie wpadła do tej pory, że tu potrzeba testów. Nie sądzisz, ze 20 lat praktyki metody EI, spowodowało pozytywne doświadczenia bez testów?

To, że jesteś nowy nie ma nic do rzeczy. Gdyby Pehtro, Vento, którzy mają trochę postów na koncie i znają się na rzeczy napisali coś podobnego, napisałbym dokładnie to samo.

R.
Niestety ty naprawdę nie rozumiesz tego co czytasz, podaje ci gotowe pod nos a ty  o czym  piszesz?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #17 : Styczeń 08, 2012, 09:47:14 »

W takim razie wyjaśnij mi, bo jak sam zauwazyłeś najwyraźniej nie rozumiem Twojego przekazu.
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 08, 2012, 09:50:38 »

W takim razie wyjaśnij mi, bo jak sam zauwazyłeś najwyraźniej nie rozumiem Twojego przekazu.
Musisz sam to zrozumieć ja zakończyłem ten temat i nie będę wam się wtrącał.Mozecie sobie gdybać,co by było gdyby. papa
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Styczeń 08, 2012, 10:09:22 »

Zawartość substancji odżywczych w akwarium na ziemi ogrodowej wystarczy na kilkadziesiąt miesięcy według Diany. Jednak teraz mi przyszło coś innego do głowy. Ziemai użyta była bez dodatków, ale sam dodawałem węgla aktywnego, gliny i ceramiki. I teraz pewien pomysł. Ponieważ rośliny marnieją wykazując oznaki braków. Czernienie liści, żółknięcie, rozpuszczanie się liści... oznaki dla K, Fe itd... może moje podłoże w tak znacznym stopniu akumuluje nawozy i wysyca się nimi? Może faktycznie spróbuję zwiększyć dawki mikro...

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 08, 2012, 10:15:42 »

Zawartość substancji odżywczych w akwarium na ziemi ogrodowej wystarczy na kilkadziesiąt miesięcy według Diany.

tak, ale dla akwarium LT

natomiast przy dużym świetle, suplementacji Co2 czas ten napewno będzie krótszy,
o ile krótszy?  no właśnie tak to jest z ziemią, że nigdy nie wiadomo co w niej siedzi, jakie pierwiastki się wyczerpały, jakie skumulowały

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 08, 2012, 10:29:31 »

Dwie strony przepychanki o pierdoły, a żadnego wniosku, mimo, że wszystko jest prawie że "na tacy".

pH= 7
RO i kranex 1:1

0,8W/litr

rośliny w akwa to:
Didiplis diandra,
Rotundifolia idica
Heniek - prawie wyżarty przez glony
oraz ta nieszczesna moczarka.

Zakładając, że nie płynie Ci kamień z kranu, to masz za mało CO2 w stosunku do swojego światła, nie wiadomo jak z cyrkulacją ale zapewne słabo i, najprawdopodobniej, na start miałeś za małą masę roślinną.

Dodatkowo, należy wziąć pod uwagę to, że Maciek (Spider72) przy tłumaczeniu za mało zaakcentował, że dozowanie zaproponowane w tym artykule to maksymalny pobór przy bardzo dużym świetle i bardzo dużej masie roślinnej i w innych warunkach można, a nawet trzeba, je proporcjonalnie zmniejszać.

Pozdrawiam,
Tomek
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeń 08, 2012, 10:45:02 »

Tmaciak, do w/w artykułu proponowałem zajżeć Bitterowi tylko dlatego,  że usilnie proponował testować wode, o ilościach i proporcjach pierwiastków nie było mowy

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #23 : Styczeń 08, 2012, 11:11:22 »

Musisz sam to zrozumieć ja zakończyłem ten temat i nie będę wam się wtrącał.Mozecie sobie gdybać,co by było gdyby. papa

W takim razie trzeba było od razu powiedzieć, ze kończysz dyskusje bez argumentu.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Styczeń 08, 2012, 13:59:44 »

tmaciak

Zwiększam aplikację CO2 do wartości granicznej -  będę obserwował ryby czy się nie duszą. Zwiększyłem także potas. Zobaczymy jak to będzie. Cyrkulacja jest OK. Całe CO2 jest zasysane do kaskady i następnie rozprowadzane...
Nie pomyślałem, że pH powinno spaść przy dawkowaniu CO2. Mam nadzieję, że coś ruszy po Twoich uwagach.

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 08, 2012, 15:02:08 »

Oczywiście, że powinno spadać.

Jak rozumiem, jako podłoże nad ziemią masz zwykły żwirek, w związku z tym powinien Ci działać i kalkulator CO2 jak i tabele:

Źródło: http://www.tropica.com/advising/technical-articles/biology-of-aquatic-plants/co2-table.aspx

Przyjmując, że powinieneś utrzymać 30ppm CO2, to przy pH 7 musiałbyś mieć KH min. 12-14 stopni, co przy podmianach 1:1 RO:kran jest mało prawdopodobne, nawet w naszym kraju.

Pozdrawiam,
Tomek
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Styczeń 08, 2012, 16:10:45 »

Zgadza się mam zwykły bazalt... Cholera jak mogłem przeoczyć to pH chyba sobie nie daruję Wink Zobaczymy jak będzie rozwijać się sytuacja...
Dziękuję. nawet ostatnio gdzieś czytałem ,że większość problemów z roślinami wynika ze złej dystrybucji CO@ i zbyt małej jego ilości.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #27 : Styczeń 08, 2012, 17:20:08 »

Jeśli już analizujemy poziom ph żeby wyznaczyć zawartość CO2 to radziłbym sprawdzić o ile ph w akwarium bez co2 jest niższe od wody którą lejesz do akwarium. Chodzi o uniknięcie sytuacji, że ph jest niskie nie z powodu CO2, ale z powodu innych źródeł kwasowości - co w akwarium na ziemi jest jak najbardziej możliwe.
Metoda jest prosta:
Odlej do płaskiego talerza trochę wody z akwarium i postaw na pół godziny. Całe CO2 się ulotni i jak teraz zmierzysz Ph to będzie to rzeczywiste Ph bez wplywu CO2. Jeżeli zmierzone PH da wartość, która w kalkulatorze CO2  daje jakąś konkretna wartość  CO2 przy twoim KH to już wiesz o ile są zawyżone pomiary CO2 w akwarium.

Do obliczeń możesz użyć kalkulatora :http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_co2 - powinien dać te same wyniki co wcześniejsza tabelka.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Styczeń 14, 2012, 21:22:29 »

Rodia:) dziękuję za radę wiem jak mierzyć CO2, ale tutaj zaś wracamy do używania testów, a tego chcę uniknąć Wink

Po zwiększeniu dawkowania CO2 oraz podawania K rośliny ruszyły. Mechanicznie wyczyściłem glony i zaczynamy odbijać od dna tak więc na dniach można się spodziewać zdjęć z aktualnej sytuacji Smiley

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #29 : Styczeń 14, 2012, 23:04:50 »

No niby to oczywista sprawa z tym Ph, jednak jak ostatnio natkąałem się na 2 przypadki (z tego forum) kiedy ludzie lali czysty odczynnik testu ph do szklanego indykatora i dziwili, że testy dziwnie wychodzą. Oprócz tego kilka przypadków lania wody twardej do indykatora i próby uzyskania legendarnego koloru limonkowego. 
Więc jakoś wolałem napisać Wink

Pozdrawiam, R.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: