Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: długie międzywęźla u roślin  (Przeczytany 4484 razy)
lukasz1982
Nowy
*

« : Marzec 18, 2012, 13:58:03 »

witam czym jest spowodowane długie międzywęźla i kolor brązowy lub czerwony u roślin. u anubiasa zielonobiaławe liście i łodyga. u zabienicy łodyga i liśie są bordowe.

akwarium 450 l
NO3 - 25
Po4 - 0,6
Fe  - 0,1
Mg - 180
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2012, 18:55:48 wysłane przez lukasz1982 » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2012, 13:33:22 »

Jakie nawożenie i oświetlenie ?

385 l - dyskowce
lukasz1982
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2012, 19:52:44 »

oświetlenie 54w x 4 grolux i 4 aquastar ztego 6 świetlówek świeci cały czas 12h a dwoma doświetlam jak przyjde z pracy
nawożenie k+ plant garnie dziennie 11ml oraz micro tej samej firmy 8ml dziennie
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2012, 21:07:39 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2012, 22:16:18 »

Trochę skąpo piszesz o zbiorniku, identyfikacja problemu z roślinami wbrew pozorom nie jest taka prosta i podanie jak największej ilosci informacji trochę pomaga.
Nic nie piszesz o nawożeniu CO2, a światła masz sporo, podstawowych parametrów wody tj. pH, KH, GH, podmiany, również brak.
Na pierwszy rzut oka kiepski stosunek N:P, zalecany 10:1 (do nawet 6:1), u ciebie jest 25ppm a to oznacza że fosforany powinny wynosić 2,5ppm, a jest 0,6ppm. Najlepiej obniżyć NO3 do poziomu 10-15ppm a fosforany podnieść do 1 - 1,5 ppm (zawartość K w tym przypadku w przeliczeniu na ppm powinna oscylować w granicach 10 - 15ppm).

385 l - dyskowce
lukasz1982
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2012, 17:38:02 »

Trochę skąpo piszesz o zbiorniku, identyfikacja problemu z roślinami wbrew pozorom nie jest taka prosta i podanie jak największej ilosci informacji trochę pomaga.
Nic nie piszesz o nawożeniu CO2, a światła masz sporo, podstawowych parametrów wody tj. pH, KH, GH, podmiany, również brak.
Na pierwszy rzut oka kiepski stosunek N:P, zalecany 10:1 (do nawet 6:1), u ciebie jest 25ppm a to oznacza że fosforany powinny wynosić 2,5ppm, a jest 0,6ppm. Najlepiej obniżyć NO3 do poziomu 10-15ppm a fosforany podnieść do 1 - 1,5 ppm (zawartość K w tym przypadku w przeliczeniu na ppm powinna oscylować w granicach 10 - 15ppm).

co2 butla 5kg nie mam licznika bombelków tylko test z sery który wkłada się do akwarium i pokazuje kolory, jak jest zielony to jest ok i tak starma się trzymać
co do GH to nie mam testu
KH ostatnio nie mierzyłem bo się skończył ale zawsze był na granicy 10-11*d
PH 7,0
Wyczytałem gdzieś ze jeśli jest zbyt duża ilość po4 to blokuje przyswajanie żelaza i później łodygi robię się brązowe lub białe
Wymiany wody robiłem dwa razy w tygodniu wraz z odmulaniem dna
Kolega poradził mi ze zbyt często odmulam dno i bakterie nitrifikująće w ten sposób likwiduje z dna poradził żebym nie ruszał akwarium przez 4 tygodnie aż akwarium się ustabilizuje. Zobaczymy czy pomorze Huh

lukasz1982
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2012, 19:50:50 »

co2 butla 5kg nie mam licznika bombelków tylko test z sery który wkłada się do akwarium i pokazuje kolory, jak jest zielony to jest ok i tak starma się trzymać
co do GH to nie mam testu
KH ostatnio nie mierzyłem bo się skończył ale zawsze był na granicy 10-11*d
PH 7,0
Wyczytałem gdzieś ze jeśli jest zbyt duża ilość po4 to blokuje przyswajanie żelaza i później łodygi robię się brązowe lub białe
Wymiany wody robiłem dwa razy w tygodniu wraz z odmulaniem dna
Kolega poradził mi ze zbyt często odmulam dno i bakterie nitrifikująće w ten sposób likwiduje z dna poradził żebym nie ruszał akwarium przez 4 tygodnie aż akwarium się ustabilizuje. Zobaczymy czy pomorze Huh

A więc witam po tygodniu ze skutkiem takim że częste podmiany wody dwa razy w tygodniu 30-50% wraz z odmulaniem dna nie zawsze się sprawdzają tak jak w moim przypadku, ponieważ bakterie które po winne być w podłożu zawsze wyciągałem wraz z odmulaniem. To pomagało na1-2 dni i wracało z bardzo wysokim PO4 i stąd problem z brązowymi i długimi międzywęźlami u nie których roślin ,bo było zbyt dużo PO4 . Dzisiaj mierzyłem i było 0,05 wiec spadło znacznie.
Dzięki za zainteresowanie się i pomoc Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: